45736090212_70f20ac03b_o

Jásdi István – Jásdi Borpont Budapesten

Sajnos, csak kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy a Balaton mellett töltsük az egész évet. Szerencsére a budapesti lét is elfogadhatóbb lesz, amikor megnyílik a Kóstolom vinotékája a  Millenáris melletti Káplár és Lövőház utca sarkán.

Ha teljes Jásdi borválasztékra vágytok, már nem kell minden alkalommal Csopakig jönnötök.

A Csopaki hegybortól a Ranolder fehérig és vörösig, a Lőczedombitól a Siralomvágóig minden egy helyen! Még olyan ritkaságok is eljutnak a hangulatosan berendezett és profi módon vezetett üzletbe, amelyekről tényleg csak a beavatottak tudnak. Olyan hely, ahol gyakran megfordulunk Attilával, hogy elmeséljük a pince és a szüret híreit, végigkóstoljuk a teljes palettát és elbeszélgetünk a terveinkről.  Aztán, ha sikerült kiválasztani a testedre szabott Jásdi bort, hónod alá vághatsz egy-két kartonnal, hogy holnapra és holnaputánra is jusson!

Jásdi I.


 

Ha csak annyit mondunk,  hogy Balatonfüred-Csopak, vagy hogy Olaszrizling sokaknak egy név vagy mondhatni pincészet jut eszébe, Jásdi! De hogy hogyan is jutott el ide a pincészet maga, az már kevésbé köztudott.  

A pincészet 18 század végén épült, és később Ranolder János, veszprémi püspök családi borgazdasága középpontjaként szolgált. A szőlőre és a borokra fordított odafigyelés kiemelkedő volt, így már akkor is nemesbítette a csopaki borok hírnevét. A borok bejárták a külföldi nagyvárosokat, úgy mint Pozsony, Bécs, vagy Varsó. A 20. század elején Hűvös Salamon borkereskedő vásárolta meg a pincészetet, és vincellérnek a szakma egyik kiváló alakját nevezte ki, Bakonyi Istvánt.

Ezt 50 év állami gazdátlanság követte.

Ezt követően a romos állapotba került pincét a Jásdi család vette meg és újította fel teljesen 1998-ban. Jásdi István és felesége Jásdi Marika felhagytak az akkori vállalkozásukkal és leköltöztek Pestről, hogy újra életet leheljenek a pincészetbe és újra igazi csopaki borok születhessenek itt. Az épületegyüttes felújítása mellett a legkorszerűbb gépekkel és egyben technológiával látták el a létesítményt, továbbá igyekeztek megőrizni a  táj sajátosságát és autentikus körülményeket teremteni.

A pincészet meg is kapta a 2000. év legszebb pincéje díjat a Balatoni Nemzeti Park jóvoltából.