kostolom-borbar-lezdy-alex-borparbaj

I. Borpárbaj: Kiderült ki nyerte a világ első borpárbaját!

A borsor  a következő volt, pirossal a hivatalosan leadott szavazatok:

Alex

Dani

Könnyű fehér

Nyertes: Dani

Bodrog Borműhely Dry Tokaj 2017

7

Centurio birtok fehér 2018

9

Testes fehér

Nyertes: Dani

Spiegelberg Hárs 2014

5

Gizella Barát hárs 2018

11

Könnyű vörös

Nyertes: Alex

Szentesi Érintés 2017

15

Szignarovits-Maka Turán 2017

1

Testes vörös

Nyertes: Dani

Attila Pinot 2010

6

Bott Frigyes Kékfrankos 2017

10

JOLLY

Nyertes: Alex

 Barta Szamorodni 2013 

9

Tokaj Nobilis ahogy termett édes szamorodni 2012

7

 

Összesítve Kézdy Dániel nyert 5 : 3 arányban!

Az ötlet

Az ötlet onnan jött, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni és szeretek játszani.

Nem szeretem viszont amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Pl. Ha a Barca nyerné a BL-döntőt, vagy Magyarország kijutna az Európa Bajnokságra, akkor a győzelem/kijutás pillanatában bizony nagyon jól esne egy édes LaFival koccintani 🙂 Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma álltal jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer. A játék menete a következő:

Szabályok

5-5 bort hoz a két párbajozó. A borokat 5 kategóriában (Könnyű fehér, testes fehér, könnyű vörös, testes vörös, jolly [bármit hozhatnak]) meghatározott maximális beszerzési árral. A két versenyző nem ismeri egymás borait. A kóstolón résztvevő vendégek vakon kapnak az adott kategórián belül két bort, majd telefonon névtelenül szavaznak egy online felületen, hogy A vagy B bor ízlett neki jobban. A kategória végeredménye miután mindenki szavazott megjelenik a képernyőn.

Ezt követően felfedem, hogy melyik párbajozó vesztett, aki elmondhatja védőbeszédet, ami szólhat arról, hogy szerinte miért vesztett és kísérletet tehet, hogy elmondja mi volt az ellenfelének a bora. Végül felfedi és ismerteti a borát. Majd a győztes teszi ugyanezt, aki akár azt is elismerheti, hogy ő az ellenfele borára voksolt volna, ha részt vett volna a szavazásban. A kategóriák győztesei 1 vagy 2 pontot kapnak (könnyű fehér, könnyű vörös – 1 pont) – (testes fehér, testes vörös, jolly – 2 pont).

Összesen 8 pont gyűjthető, akinek több lesz az nyer. Döntetlen esetén az összszavazat számít, tehát ilyenkor számít, hogy ki mennyivel nyerte az adott kategóriákat.

Játékmester: Humayer Dávid