Vajon a méret a lényeg? – merült fel a kérdés a “Magnumok éjszakája – A nagyobb az jobb” borkóstolón a Kóstolom borbárban. De mi is volt ez az egész? A magnum latin eredetű szó, aminek jelentése nagy, hatalmas. Boros körökben a másfél literes palackokat hívják így, ami a normál borosüvegeknek épp a duplája. A borászok szerint is más aromák kerülnek előtérbe a magnum palackokban lassabban érő borokban, pezsgőkben, de mi is kíváncsiak voltunk, hogy ez valóban így van, vagy csak egy remek marketingfogásról van szó. A Magnumok éjszakáján 10 tételt kóstoltunk meg, melyeket Pintér Zsolt, a Kóstolom ügyvezetője és Hegyi Gábor, a Kóstolom borbár szakmai vezetője prezentált.

Egy proseccoval kezdtünk, a Cantine Maschio Prosecco DOC Treviso Extra Dry Magnumot Zsolt néhány hete hozta Veronából. Kellemes indítás, könnyed bulibor glera szőlőfajtából, jól esett kortyolgatni, miközben Gábor mesélt a prosecco készítésről. Persze izgatottan vártuk, hogy mit tartogat még az este.
Buborékok tekintetében itthon sem lehet okunk panaszra, nézzük például a Kreinbacher Birtok pezsgőit, amik sorra nyerik a külföldi díjakat. Mi is hamar megállapítottuk, hogy nem érdemtelenül, miután poharunkba másodikként a  Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2015 került. A 70% Furmint és 30 % Chardonnay összetételű pezsgő esetében mintha egy nagyon finom, érett őszibarackba haraptunk volna. Csodálatos komplexitás, minden díjat megérdemelt.
Ha már a furmintnál tartottunk, megnéztük a fajtát egy másik borvidékről is. A Béres Szőlőbirtok Lőcse Furmint Magnum 2016 zöldfűszeres, kapros jegyei teljesen más ízvilágot tárt elénk, mint amit az előbb kóstoltunk. Béreséket jóideig sokan a Béres cseppel azonosították, de az erdőbényei birtok boraival is hamar kivívta az elismeréseket.
Tovább kalandoztunk, ezúttal a Garam-mente termőhelyi adottságait ismertük meg a Bott Frigyes Super Granum Magnum 2016 által. Összetett ízvilág, ami a natúr borok kedvelőinek igazi kedvence. Hárslevelű, furmint, juhfark, egy része tartályban, egy része amforában, egy része fahordóban erjedt.Izgalmas, nem megszokott, “haladó” borfogyasztóknak kifejeztetten ajánlott.
Nem mindennapi élmény, amikor egy bort a közönség soraiban ülő borász mutat be, de ezen az estén erre is volt példa. Következő borunk a Szent Donát Birtok Slikker Magnum 2015 volt, és mivel Kovács Tamás, a birtok borásza is részt vett a kóstolón, erről ő mesélt.

A Slikker egy történelmi dűlő, az itt termett olaszrizling pedig a borász szerint ebben az évjáratban különösen jól sikerült. Mindössze 80 palack készült belőle, igazi kuriózum.

Borsorunk egyetlen rozéja Franciaországból érkezett. A pincészet valahogy vonzódik a nagy palackokhoz, nem csak másfél literes, de 3 és 6 literes palackokkal is dolgoznak. A Petula Rosé Magnum 2018 igazi gyümölcsbomba, szamócás-ribizlis, mégis telt, abszolút nem “ipari” rosé.

Nagyon kedveljük a Villa Tolnay pince borait, ahogy Zsolt fogalmazott, náluk egyszerűen nincs alapbor.
A Villa Tolnay Pinot Magnum 2017 kicsit még fiatal, de nagyon finom, bombasztikus meggyes illattal, emlékezetes ízekkel. Szerettük ezt a bort is.
A következő bornál ismét Kovács Tamás kapott szót, ugyanis a Szent Donát Birtok: Magma Magnum 2015 Kékfrankost kóstoltuk. A pince egyik kedvencéről van szó, amiből minden évben készül 100-120 palack, és a Michelin csillagos éttermekben is kifejezetten szeretik. A vulkanikus talaj és a fajtajelleg jól működik együtt ebben a borban, és jót tesz neki az extra méretű palack.
Luka Enikő Sopronban nagyon izgalmas borokat készít, utolsóelőtti borunk, a Luka Steiner Magnum 2015 egy igazán telt, érett, gyümölcshangsúlyos, de nagyon jó mineralitással rendelkezik. Cabernet sauvignon és kékfrankos fele-fele arányban, tökéletes egyensúlyban.
Zárásként a borbár egyik legjobban fogyó prémium vörösét, a 2016-os Heimann Barbár Magnumot kóstoltuk meg. A pincénél 2006 óta készítik ezt a cabernet franc-merlot-kékfrankos-tannat házasítást. Ezt is nagyon szerttük.
Az est végén arra jutottunk, hogy igazán nagy élmény magnum palackos borokat kóstolni, a másfél literes palackban fejlődő plusz ízek, aromák karakteresebb borokat adnak. Ebben az esetben szerintünk a nagyobb az jobb.
szöveg: Szabó Hajnalka
Következő eseményeink:

2019.09.04. 19:00 – GoVolcanic kóstoló Cartwright Évával

cvr
Balassa Pisti a Kóstolom Borbárban