“Mr. Monarchia” (Ercsey Dániel) 6:2 arányban győzött “The Salesman” (Rein Krisztián) ellen a III. Borpárbajon.

Humayer Dávid – játékmester beszámolója:

Azt vettem észre és azokat a visszajelzéseket adták a vendégek, hogy a *Borpárbajról egyre több szó esik a mindennapokban, ezért e párharc előtt már nem voltam annyira meglepődve, hogy a két versenyző milyen energiát rak abba, hogy a vendégek és a szakma is elismerően emelje sisakját.

Ezen a Borpárbajon hangzott el a legtöbb személyes történet és ezen a borpárbajon, volt az eddigi legnagyobb különbség végeredmény tekintetében.

A kategóriák elnevezését megváltoztattuk (Könnyűről – > Hétköznapira és Testesről – > Nagyra), mivel egy brutál jó ár-érték arányú testesebb bort is lehetett és a továbbiakban is lehessen indítani ebben a kategóriában.

Nézzük mi történt a küzdelemben.

*Az első borpárbajunk beszálolóját és a játékszabályokat itt tudjátok elolvasni.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Nagyon szoros küzdelemben 10:11-re győzött The Salesman duoro-völgyi fehére Mr. Monarchia horvát Grasevinájával szemben. Ilyen menetekben érzi minden Borpárbajon résztvevő, hogy 1 szavazaton mennyi múlhat.

Állás – Mr. Monarchia 0:1 The Salesman
Nagy Fehér (2 pont)

Két Chardonnay egymás ellen! Mr. Monarchia egy garam-menti felvidéki Chardonnayt hozott, míg „The Salesman” az előző körhöz hasonlóan egy portugál Chardonnayt. A két 2017-es Chardonnay ütközetében a kárpát-medencei nyert méghozzá brutálisan 17:4-re. Ezzel Mr. Monarchia a 2 pontot érő kategóriában átvette a vezetést.

Állás – Mr. Monarchia 2:1 The Salesman
Hétköznapi Vörös (1 pont)

The Saleman könnyű vörös duoro-völgyi házasítása próbálta Mr. Monarchia montenegrói Vranacával felvenni a versenyt. Sikerült is neki, mivel 12:9 arányban rá szavaztak többen a nézők és ezzel kiegyenlített. .

Állás – Mr. Monarchia 2:2 The Salesman
Nagy Vörös (2 pont)

Ekkor már a nézők is sejthették, hogy Rein Krisztián azaz „The Salesman” egy nagy portugál vörös borral fog érkezni. Krisztián azonban gondolt egy merészet és abban a kategóriában, ahol 4500 Ft-ra volt maximalizálva a nagyker nettó ár, ő egy 1790 Ft-ú 13 g/l maradék cukorral rendelkező portugál vörösborral jött állakat leestetni. Szerintem ez egy hihetetlen merész húzás volt és alig vártam, hogy mit fog szólni hozzá a közönség.

Ehhez azonban Mr. Monarchiának volt egy-két szava. A közép-kelet európai régiót keresztül-kasul ismerő Ercsey Dániel a ménesi borvidékről származó Sziklabor Feketeleánykával rukkolt elő (Balla Gézától) és 14:7 arányban maga alá gyűrte a portugál cukorbársonyt.

Véleményem szerint ez volt a fordulópont, lélektanilag és matematikailag is, mivel az utolsó körben nem csak legyőznie kellett Krisztiánnak ellenfelét, de nagy aránnyal kellett ezt megtennie, mivel döntetlen esetén az őszszavazat dönt, ami az utolsó forduló előtt 50:34 volt.

Állás – Mr. Monarchia 4:2 The Salesman
Jolly (2 pont)

Tehát úgy néztünk ki, hogy The Salesman-nek legalább 19:2-re kell nyerni az utolsó körben, hogy továbbjuthasson.

Ehhez egy nagyon unorthodox lépésre volt szüksége az utolsó körben és némi szerencsére is talán, hogy párbaj ellenfele nagyon mellényúljon. Mr. Monarchia egy késői szüretelésű nemespenészes tokaji házasítást hozott, ráadásul a legjobb fajtából. The Salesman egy portói 10 éves Tawnyt hozott, ami ugyan a résztvevők 1/3-át meggyőzte, de a 2/3-a a hazai édeset választotta és rakta fel Mr. Monarchia fejére a koronát, hogy tovább lovagoljon a birodalomért, aminek következő állomása a két örökös sommelier azaz Sir. „The Crazy” Anthony vagy „The Gentlemnan közül kerül ki.

Végeredmény – Mr. Monarchia 6:2 The Salesman

Egy történetmesélésben gazdag fordulatos Borpárbajbon vagyunk túl, ahol a Pannon régió változatossága végül földbe tiporta a portugál életérzést.

Köszönjük a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

Szöveg: Humayer Dávid

Videó: Oláh Róbert

Fotó: Bézsenyi Zsolt

III. Borpárbaj: Ercsey Dániel vs. Rein Krisztián a Kóstolom Borbárban