BalassaI (2)

Balassa István a Kóstolom borbárban

Balassa István első generációs tokaji borász, aki húsz éve csöppent a borok világába, és neve már régóta ismerősen cseng a borrajongók számára. Borászatának filozófiája, hogy minden évjáratban annyi bort készít, amit az évjárat adottságait figyelembe véve a legmagasabb minőségben tud palackba tölteni.
Tokaj, Tarcal és Mád 11 dűlőjének 39 parcellájáról, 10 hektárról szüretel, és folyamatosan azon töri a fejét, hogy milyen újdonsággal rukkoljon elő. A kiemelkedő minőségen kívül ugyanis van még egy vesszőparipája: a kísérletezés. A 2017-es évjáratban például olyat készített, amit korábban még senki: 7 dűlőszelektált édes szamorodnival mutatja meg, hogy mit lehet kihozni ebből a bortípusból a termőhelyi adottságokat kidomborítva. Most meg épp az foglalkoztatja legjobban, hogy a rajnai rizling vajon milyen arcát mutathatja a Hegyalján?
Életében először próbálkozik pezsgővel is, ezt barátjával, a szintén borász Szilágyi Lászlóval közösen készítik, az idei szüretet ennek az alapanyagával kezdték.
Persze vannak olyan borok is, amik évről-évre megbízhatóan rajta vannak a Balassa-palettán, ilyen például a Nyulászó Furmint vagy a Betsek Hárslevelű, de a Mézes-Mály dűlő Villő furmintját is szeretik és keresik a borász rajongói. Ez a bor különösen közel áll a szívéhez, hiszen a 2009-ben született Villő lányáról nevezte el, és csak a legjobb évjáratokban készítette az elmúlt tíz évben.
Balassa István szeptember 11-én ezekről is mesél majd a Kóstolom borbárban, ahová sok újdonsággal érkezik. Most lehet először megkóstolni a 2018-as évjáratának száraz borait, de a már említett dűlőszelektált édes szamordonik közül is hoz kettőt.

A borsor:

Furmint 2018
Nyulászó Furmint 2018
Betsek Hárs 2018
Kakas Furmint 2018
Mézes-Mály Villő Furmint 2018
SztTamás Furmint 2018
B-37 Késői szüret 2017
Nyulászó Szamorodni 2017
Bomboly Szamorodni 2017
Balassa István szeptember 11-i kóstolójára már elfogytak a jegyek, de a szüreti időszakban más borászok is érkeznek a borbárunkba.
Szekszárdról Sebestyén Csabi kóstoltatja borait október 9-én:
A Pannonhalmi Főapátság borait Illés Tamás mutatja be október 16-án: