IV. Borpárbaj: A maradékcukor odasózott a szárazságnak!

“Sir „The Crazy” Anthony” (Kovács Antal) 6:2 arányban győzött “The Gentleman” (Szik Mátyás) ellen a IV. Borpárbajon.

Humayer Dávid – játékmester beszámolója:

Két nagyon ellentétes személyiség, két Örökös Sommelier Bajnok, két határozott és sokszor ellentétes véleménnyel rendelkező ember, két (+ egy) óra dráma, két egyéniség, két küzdő, két harcos, két élő legenda, két történet, egy este.

Vágjunk is bele.. nézzük mi történt a küzdelemben.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

The Gentleman egy száraz Balatonborral (balatoni Olaszrizlinggel) nyitott, de már az első menetben „The Crazy” kontrázott egy félszáraz tokaji Furminttal, amit egy kockáztatásnak gondolok, mivel már az első körben fruktózzal támadni… háát.. de bejött! A félszáraz Furmint 16:10 arányban legyőzte a Balatonbort és már ekkor a védőbeszédeknél tudtam, hogy ma érdekes estének nézünk elébe.

A maradékcukor téma sok más területet érintett, „The Gentleman” például említette. hogy mindenki, akinek gyereke van megkóstolta az anyatejet (mármint felnőtt korában. J) és emiatt az édes ízérzetének szeretete belénk van kódolva.

Állás – The Gentleman 0:1 Sir „The Crazy” Anthony

Nagy Fehér (2 pont)

Szintén két Kárpát-medencei fajta: egy dűlőszelektált száraz tokaji Hárslevelű és egy félédes (sic!) mátrai Furmint (24,9 g/l cukortartalom) csapott össze. Amikor láttam a borok listáját, hogy mit fognak hozni a párbajozók, akkor itt szinte biztosra vettem a  tokaji bor kiütéses győzelmét amit az úriember Szik Matyi hozott… És mégsem!! „The Crazy” elhajolt a Hárslevelű csapása elől és a mátrai Furmint egyensúlyával 19:8 arányban lenyomta a földre Kárpát-medencei társát és onnan már nem engedte fel.

Állás – The Gentleman 0:3 Sir „The Crazy” Anthony

Hétköznapi Vörös (1 pont)

Ha ezt a kategóriát megnyeri Kovács Antal akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül Szik Matyi. És itt újra elnézést kell kérnem Szik Matyitól a szabályok nem világos kommunikációjáért. Ugyanis én elfogadtam, hogy ebben a kategóriában Sir „The Crazy” Anthony egy Siller típusú bort hozzon, ami a Rozé és Vörös között létező borkategória. Amit én mulasztottam el, hogy tájékoztatnom kellett volna Mátyást, hogy ez a félkategória is lehet a játék része.

Tehát „The Crazy” egy Cabernet Sauvignon-ból készült mátrai Sillert hozott, míg The Gentleman egy fiatal villányi organikus Portugiesert. A Siller 16:11 arányban győzött és ezt követően megszavaztattam a közönséggel, hogy ez a kör számítson-e vagy sem. A közönség úgy ítélte meg, hogy számítson, így „The Crazy” tovább növelte előnyét, ami a szakadék szélére sodorta az úriembert.

Állás – The Gentleman 0:4 Sir „The Crazy” Anthony

Nagy Vörös (2 pont)

The Gentleman utolsó esélye volt ez a menet a testének életben tartásáért. Félretette a magyar borokat és elővette egy nagy kedvencét egy Chianti Classicot (toszkán Sangiovese). „Egy életem egy halálom”, mondhatta magában… A kék sarokban csengőre elinduló „The Crazy” egy nagy egri Grand Superior Kadarkával ugrott neki ellenfelének. A közönség tudatalattijába az egész este alatt próbálta elvetni azt a magot, hogy a nem nemzetközi szőlőfajtákat (pl. Kadarka) preferálni kell a nemzetköziekkel (pl. Cabernet Franc) szemben, nem csak az este alatt, hanem felfogatjuk ezt egy életre szóló tanácsnak is.

Fontos megjegyezni, hogy az est folyamán filozófiájukról mindkét versenyző a saját stílusában részletesen beszámolt, ami végig izzásban tartotta a közönséget.

A Kadarka végül egy hajszálnyival, egyetlen egy ponttal 14:13-mal jobbnak bizonyult a Sangiovesenél és ezzel eldőlt, hogy „The Crazy” az a párbaj után az elődöntő jogosítványával a zsebében fog hazatérni otthonába.

Bár ekkor mindenki tudta, hogy ebben a pontozásos ivásban nincs esély a fordításra, én egy nagyon erős lélekjelenlétet kezdtem el érezni „The Gentleman”-ben. Az egész este folyamán tisztelettel beszélő úriember, a ‘nagy vörös’ kategória után sokkal határozottabban állt ki választásai mellett és egyértelműen erre az időpontra érte el a legnagyobb fordulatszámot Szik Mátyás. Szinte hihetetlen volt látni, hogy mekkora energia lakozik az ifjú családapa Örökös Sommelier Bajnokban és ezt az utolsó védőbeszédeiben kezdte el megmutatni.

Állás – The Gentleman 0:6 Sir „The Crazy” Anthony

Jolly (2 pont)

Következett a Jolly és a földön fekvő „The Gentleman” felállt, majd vállát odanyomta „The Crazy” vállának.

Két tokaji szamorodni következett. „Na most! Ugyanabban a borstílusban, ugyanarról a borvidékről!” – gondolhatta Szik Matyi.

The Gentleman egy olaszliszkai szamorodni és egy hátra-szaltó pörgőkönyökölés kombinációjával odanyomott Sir „The Crazy” Anthonynak és a bordogkisfaludi szamorodnijának egy szépet és 16:11-es szépítésével állította be a 6-os számjegy mellé a 2-es végeredményt.

Végeredmény – – The Gentleman 2:6 Sir „The Crazy” Anthony

Hihetetlen szórakoztató és provokatív este volt!

Reméljük ez az utolsó pörgőkönyökölésben nem sérült meg a rutinosabb Örökös Sommelier Bajnok és találkozunk vele az elődöntőben.

Még egyszer köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

Szik vs Kovacs

IV. Borpárbaj - Szik Mátyás vs. Kovács Antal a Kóstolom Borbárban

Videó: Oláh Róbert

Szöveg: Humayer Dávid