Bulgáriában több mint ötezer éves hagyománya van a borkészítésnek, mégsem tartoznak a világ legismertebb borvidékei közé. A bolgár terroir pedig sajátos stílust kölcsönöz a boroknak, melyre világszerte egyre nagyobb az igény. Az izgalmas ízek és a versenyképes árak segítenek abban, hogy a bolgár borok visszakerüljenek a bortérképre.

A Yamantiev’s pincészet Bulgária déli részén, a görög határ közelében, az Arda folyó mentén található.

Kép6

A térség ökológiai szennyezettségtől mentes, a legközelebbi nagyváros 60 km-re van innen. A területre a meszes erdei talaj jellemző, éghajlata mediterrán, melyben az Égei tenger hatása érvényesül. A terroir sajátosságának köszönhetően a szőlő lassan és fokozatosan érik, a tökéletes alapanyagnak köszönhetően pedig komplex, egyensúlyos borok születnek.

Kép7

Az ivaylovgradi pince 1969-ben épült, és a szocializmus ideje alatt állami kézben volt. A Yamantiev család 1996-ban szeretett bele a hely érintetlen szépségébe és a pincészetbe, amit 1997-ben kibéreltek, majd 2000-ben megvásároltak. Az azóta 100%-os családi tulajdonú pincét a kétezres évek elején teljesen felújították, így mára modern technológiával és nagy kapacitással rendelkeznek. A felújítási munkálatok alatt ősi mozaikokat találtak, melyek egy kétezer évvel ezelőtti római villával hozhatók kapcsolatba. A térség régészeti felfedezései arra mutatnak, hogy itt korábban is foglalkoztak borkészítéssel.

Kép5

A 70 hektáros szőlőültetvényen jelenleg főleg nemzetközi fajtákat termelnek: Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Alicante Bushe, Viognier, Muscat és Chardonnay.

Ezekből készülnek a különböző kategóriába sorolt borok, melyeket 225 és 500 literes francia barrique hordókban érlelnek. A pincészet borainak közel felét belföldön értékesítik, de a világ számos országában fellelhetők a Yamantiev’s borok a borkereskedőknél és a csúcsgasztronómiában.

Kép8

Hazánkban kizárólag a Kóstolom Borbárban kóstolhatók ezek az intenzív gyümölcsös, fűszeres, különleges bolgár borok, melyeket a főborász, és egyben tulajdonosasszony Ivana Yamantieva lánya, Elena mutat be a november 27-i borkóstolón. Szinte a teljes szortimentet megismerhetjük az egyszerű, hétköznapi, jóivású boroktól kezdve a zászlóshajó Ivaylovgrad borig, mellyel a római ősökre emlékeznek, akik a földjükön borászattal foglalkoztak.

Kép9

Ezen az estén az alábbi borokat kóstolhatjuk meg:

Rose

Villa Amarin Cabernet Sauvignon

Villa Amarin Syrah

Yamantiev’s Pinot Noir

Yamantiev’s Cabernet Sauvignon Reserve

Yamantiev’s Syrah Reserve

Vino Ivaylovgrad Merlot, Cabernet Sauvignon

Marble Land Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah

+ Meglepetés

 

A bolgár borok kóstolójára jegyeket vásárolni itt lehet: kostolomborbar.hu/termek/yamantievs_kostolom_borbar/
Kép4