V. Borpárbaj: Iszonyatosan szoros meccsen jutott a döntőbe Mr. Furmint!

Összes mutatása
Mr. Furmint vs. Dr. Fiáth

 “Mr. Furmint (Kézdy Dani) 4:4-es meccsen összesítettet több szavazattal győzött “Dr. Fiáth” (Dr. Fiáth Attila) ellen a Borpárbaj Első Elődöntőjében.

Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent megtalálhatják)

A Borpárbaj történetének első elődöntőjében a megszokott helytől 10 méterre a nagyobb kapacitású új arénájában került megrendezésre. Én a csatát megelőzően azt tippeltem, tudva a borokat, hogy a Jolly fog majd dönteni, de eddig egyik tippem sem jött be igazán a bajnokság rövid történetében. Mr. Furmintnak és Dr. Fiáthnak is nagyon sok ideje volt a felkészülésre, ami egyértelműen nagyon kifinomult stratégiai elemeket vitt a csatába. Nézzük is részleteiben.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Dr. Fiáth egy osztrák Zöld Veltelínivel nyitott, amire Mr. Furmint egy pannonhalmi fehér házasítással (Olaszrizling, Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini) válaszolt. A hazai bor 16:12 arányban legyőzte a sógorékat, ezzel Mr. Furmint megszerezte a vezetést. Érdemes megjegyezni, hogy Mr. Furmint kiválasztott hétköznapi fehér borának borászatával Dr. Fiáth nagyon jó kapcsolatba van és dolgoznak is együtt, amit értelmezhetünk egy szimbolikus választásnak is Mr. Furminttól.

Állás – Mr. Furmint 1:0 Dr. Fiáth

Nagy Fehér (2 pont)

Az előkóstolásnál Gábor kollégámmal mindketten megjegyeztük, hogy Mr. Furmint boránál van palack differencia (tehát a felbontott palackok között vannak apró különbségek) illetve, hogy Mr. Furmint bora, ami nevéhez méltóan egy 2015-ös tokaj-hegyaljai dűlőszelektált Furmint volt egy leheletnyit oxidált (reszelt almás íz), de még pont annyira érdekesen, hogy lesz esélye egy 2017-es, tökéletes állapotban lévő szintén vulkáni fehér bor ellen, az etna vulkánjáról szüretelt olasz házasítás (Carricante, Catarratto) ellen.

A végeredmény meglepő volt, nem számítottam ekkora különbségre a hegyaljai Furmint 19:9 arányban verte az etnai házasítást. Itt Dr. Fiáth is megjegyezte a nagyközönségnek, hogy határozottan nem elégedett ezzel az eredménnyel :). Azt gondolom ez a győzelem kulcsmomentum volt a párbaj alatt.

Állás – Mr. Furmint 3:0 Dr. Fiáth

Hétköznapi Vörös (1 pont)

Ha ezt a kategóriát megnyeri Mr. Furmint akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül Dr. Fiáth. Mr. Furmint egy spontán erjesztett mátrai Pinot Noirt hozott, míg Dr. Fiáth egy burgenlandi blaufränkischt. Mr. Furmint 19:10-es arányban földre kényszerítette Dr. Fiáthot, aki ezzel a kiütés szélére került.

Állás – Mr. Furmint 4:0 Dr. Fiáth

Nagy Vörös (2 pont)

Dr. Fiáthnak egy esélye maradt. Mindkét fordulót megnyerni akkora aránnyal, hogy az összavazat szabályának segítségével Mr. Furmintot maga alá gyűrje. Ehhez a két fordulóban összesen 23 szavazattal kellett győznie.

A “drága vörös” kategóriában, ahogy a lelátón ülő plebs ordította Mr. Furmint egy 2016-os szekszárdi Merlot alapú házasítást hozott, míg Dr. Fiáth egy 2016-os pireneusi spanyol Garnachat.
Dr. Fiáth ledobta magáról a rajta fekvő Mr. Furmintot és 17:11-es arányban győzött a ‘nagy vörös’ menetben. Ezzel ténnyé vált, hogy utolsó körben 17-tel kell győznie a Jolly kategóriában.

Állás – Mr. Furmint 4:2 Dr. Fiáth

Jolly (2 pont)

Ha van egy kategória, amiben le lehet dolgozni egy 17 pontos hátrányt az a Jolly. Mr. Furmint hozta a váratlant és elhozta Bott Frigyes szűretlen, natúr Kékfrankos ROZÉJÁT, így a Borpárbajok történelmében először kóstolhattak rozét a vendégek. Ez hatalmas kockáztatás volt, mivel Dr. Fiáth a hagyományosabb úton az Oremus 2015-ös Szamorodniját hozta, amivel egy jobb horoggal elkapta Mr. Furmint állát, de csak súrolta, mert a szamorodni 6 ponttal verte a natúr rozét (15:9-re), mert többen direkt (sic!) nem szavaztak. 🙁 🙂

Végeredmény – Mr. Furmint 4:4 (összavazat: 74:63) Dr. Fiáth

Pontozással Mr. Furmint megtépázva de ott van a döntőben, maga mögött hagyva az ország az egyik ha nem a legnagyobb márkaértékkel rendelkező szaktekintélyét.

Összességében egy nagyon intenzív, érzelmekkel teli, végig kiélezett küzdelmet láthattunk, ahol vélemény szerint Mr. Furmint egy részről olyan borokat hozott, amelyek termelőiről Dr. Fiáth már korábban a nyilvánosságban nagyon jó véleménnyel volt (Pannonhalmi Apátság, Vida Péter, Losonci Bálint), és saját magát és szívéhez közel álló tételeket (Tokaj Nobilis – Barakonyi Furmint, Bott Frigyes – Szűretlen Kékfrankos Rozé). A másik oldalon pedig, mint Dr. Fiáthtól megtudtuk azt próbálta kitalálni, hogy Mr. Furmint mit fog hozni és arra igyekezte felhúzni a stratégiáját főleg külföldi borokkal.

A döntőben, ami 2020-ban kerül megrendezésre Mr. Furmint fog majd összecsapni a Dec. 4-i (Sir “The Crazy” Anthony vs Mr. Monarchia) győztesével.

Még egyszer köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

V. Borpárbaj – Borok listája

KÖVETKEZŐ ÖSSZECSAPÁS:

2019.12.04. 19:00 

Kovács Antal  VS. Ercsey Dániel

75572141_427330184625768_7256070169661800448_o