VI. Borpárbaj: Döntőbe jutott naturális boraival Kovács Anti

Összes mutatása
75572141_427330184625768_7256070169661800448_o

Sir “The Crazy” Anthony (Kovács Antal) 8:1-es meccsen győzött “Mr. Monarchia” (Ercsey Dániel) ellen a Borpárbaj Második Elődöntőjében.

Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent megtalálhatják)

Nem sokat kellett várni, hogy lezajlódjon a második elődöntője a világ első borpárbaj kupájának. A második elődöntőben az örökös sommelier Kovács Antal, ismertebb nevén Sir “The Crazy” Anthony találkozott a régió borait jól ismerő borszakíróval Ercsey Dániellel, közismerten: Mr. Monarchiával. Telt ház előtt, felfokozott idegállapotban, borkóstolásra nem jellemző energia-felhők sűrűjében startolt el a küzdelem a döntőbe jutásért.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Az első körben egyből két iszonyatosan más stílus találkozott, egy siklósi 2018-as Olaszrizling és egy 2014-es tokaji hárslevelű. Utána fogok nézni, de valószínűleg ilyen idős hétköznapi fehér még sohasem fordult elő a borpárbajok hosszú hónapokra visszanyúló történetében. A tiszta, friss Olaszrizling, az animálisabb, idősebb Hárslevelűvel szemben 13:13-as döntetlent ért el… Az arénában megfagyott a levegő.

*Itt szeretném újra megköszönni a korábbi harcosnak Takács “A Szommcsi” Alexnek és a jövőbeli döntős ellenfelét figyelő Mr. Furmintnak, hogy egy dugós tételt kiszúrtak, ami az én hibám miatt a küzdőtérbe került. Hála nekik időben kicseréltük.

Állás – Sir “The Crazy” Anthony 1:1 Mr. Monarchia

Nagy Fehér (2 pont)

Miután az élet visszatért a nézőkbe és a párbajozókba, a következő tételeket között kellett az érzékszerveik segítségével döntésre jutni: Sir “The Crazy” Anthony egy mátrai botritiszes szőlőket tartalmazó ‘nemszáraz’ 2017-es mátrai (H2) Furmint “kő-juice”-szal rukkolt elő, amely egy csontszáraz, mézes, minerális 2012-es somlai (Fekete) Hárslevelűvel, Mr. Monarchia borával találkozott. “The Crazy” a negyeddöntőben ugyanennek a bornak az előző évjáratát hozta el, ahol Szik “The Gentleman” Mátyás 2015-ös tokaji dűlőszelektált Hárslevelűjét 19:8-as arányban (akkor nagy meglepetésemre) simán győzte le.

A mátrai Furmint következő áldozata pedig a somlai Hárslevelű volt, ami elképesztő arányban 23:3 nyerte el a közönség tetszését . Ekkor kinyitottam az ablakot, hogy újra megfagyjon a levegő.

Állás – Sir “The Crazy” Anthony 3:1 Mr. Monarchia

Hétköznapi Vörös (1 pont)

A verseny nem állt meg. Mr. Monarchia maradva a régió szőlőfajtáinál egy 2015-ös villányi (Teleki) Kékfrankossal igyekezett csökkenteni a hátrányát. A másik oldalon Anthony egy 2018-as egri (Kohári) Turán-Menoir házasítással kontrázott. Az eredmény nagyon szoros lett, de csak annyira szoros, hogy a “Sir” tovább növelje előnyét. A Turán-Menoir házasítás 14:12-vel diadalmaskodott. Ezt a csekély különbséget “borpárbajos szlenngel” úgy mondom: “egyemberes”. Fura érzés, hogy az élet milyen apró dolgokon múlik. Lehet, hogy ha az egyik vendég meghagy egy sonkát erre a körre, akkor jobban ízlett volna neki a Kékfrankos és akkor megint döntetlen lett volna… Picit elgondolkodtató…Valószínűleg gyorsan megette a sonkát. Egészségére!

Állás – Sir “The Crazy” Anthony 4:1 Mr. Monarchia

Nagy Vörös (2 pont)

Mérföldkőhöz érkeztünk. Amennyiben ezt a kört behúzza az örökös sommelier bajnok, akkor döntőbe jutott. A borszakírónak azonban ehhez még volt 1-2 szava. A Nagy Vörös körben egy olyan tétellel rukkolt elő, amelyből összesen 2 palackot tudtam beszerezni (így nagyon izgultam az előkóstolásnál, hogy mindkét palack rendben legyen 🙂 ). A borpárbajok történelmében először fordult elő soproni bor, egy (Iváncsics) 2012-es Cabernet Sauvignon. Egy kisebb soproni pincészettől érkezett. Ellenfeleként Sir “The Crazy” Anthony egy bitang-magas alkoholtartalmú (Kohári) 2016-os egri Cabernet Franc-t hozott (azt, hogy ezt a szőlőfajtát elhozta legalább akkora meglepetés volt Anthonytól, mint a soproni bor Danitól). A két világfajta összecsapásán a Cab. Franc 16:10-re győzött a Cab. Sauvignon ellen és ezzel Sir “The Crazy” Anthony-t a döntőbe repítette. 

Állás – Sir “The Crazy” Anthony 6:1 Mr. Monarchia


Következő eseményünk: Homola Pincészet a Kóstolom Borbárban

2019.12.11. Szerda 19:00, Kóstolom Borbár, Káplár utca 19. II. Kerület

Névtelen terv (5)

Jegyvásárlás: https://kostolomborbar.hu/termek/homola-pinceszet-a-kostolom-borbarban/


Jolly (2 pont)

Egy nagyon szórakoztató párbaj utolsó körében két édesbor stílus találkozott, amely szintén soha nem volt még. Egy Ausztriától néhány km-re levő Fertő-tó melletti soproni (Iváncsics) 2015-ös késői szüretelésű Zöldveltelinit mérhettek össze a nézők egy szintén igazi kuriózumnak számító (Vayi) 2016-os Sárgamuskotályból készült 2016-os tokaji szamorodnival.

Az eredményt úgy értelmezte a már döntőbe jutott Kovács Antal, hogy nem meglepően kerülik az összehasonlítást a világon lévő édesbort termelő régiók akkor, amikor a tokaji természetes édes borokkal lehetne a sajátjait megmérni. A Jolly körben 13:8-ra a szamorodni nyert és ezzel beállította a végeredményt.

Végeredmény – Sir “The Crazy” Anthony 8:1 Mr. Monarchia

Nagyon köszönöm és úgy érzem mindannyiunk nevében állíthatom: szerencsések vagyunk, hogy ilyen borpárok kerültek egymás mellé (fiatal-idős, száraz-nemszáraz, Cab.Sav-Cab.Franc, tokaji édes-fertő tavi édes). Ez a párbajozók kreativitását és a tapasztalataik autentikus bemutatását dicséri. Minden párbajon előjönnek érdekes párosítások és minden párbajon nagyon sok változó befolyásolja a végső kimenetelt.

Ki a közönség és milyen hangulatban vannak éppen az adott pillanatban? Milyen formában vannak a borok? Mi a sorrend? Mihez képest nézzük az adott bort? Milyen az időjárás? Ugyanezek a borok egy másik közönség előtt teljesen más eredménnyel zárhatnak. Ez a borpárbaj. Egy játék, egy stand-up, egy oktatófilm, egy igazi párbaj, amit komolyan veszünk.

A döntőben, ami 2020-ban kerül megrendezésre Mr. Furmint, Kézdy Dániel vs. Sir “The Crazy” Anthony, Kovács Antal ütközet lesz.

Még egyszer nagyon köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

Humayer Dávid

II. elődöntő – Borpárbaj borok listája

Képek: Bezsenyi Zsolt