_JFR1240-33

Kóstolom Borbár – Ital választék

Bemutattuk már a Kóstolom Borbár koncepcióját, beszéltünk az ételekről, de valljuk be, ide legtöbben az ital választék miatt jönnek. Ennek kialakításáról a borbár szakmai vezetője, Hegyi Gábor mesél:

„Érdemes hozzánk minél többször betérni, hiszen a borválasztékunk folyamatosan változik.

Van nagyjából 150 féle borunk, amiket a borbárban palackkal, vagy elvitelre kínálunk, és egy szűkebb választékot poharazunk is, ez állandóan változik. Egyre többen járnak vissza hozzánk, és nem szeretnénk, ha a kedves törzsvendégeink megunnák a választékunkat, így azok, akik heti egy-két alkalommal megfordulnak nálunk, azok is mindig találnak újdonságokat. Akik meg egy hónap után térnek vissza, azok végképp új borokat tudnak megkóstolni.
A magyar borok mellett izgalmas külföldi boros választékunk is van – igazán exkluzív például a bolgár boros kínálatunk, 8 tételt is megismerhetnek közülük azok, akik nálunk járnak. Az ár-érték arányukat mi is csodáljuk, ilyen minőségű, ilyen koncentrációjú syrah és cabernet ugyanis ennyi pénzért nem nagyon van itthon. Azt, amit a mediterrán klíma hozzá ad a borokhoz, itthon nemigen tudjuk produkálni, talán csak Villányban, de az ottani nagy borok magasabb áron elérhetőek.

 

(websize) DSC00029

De vannak osztrák, német, felvidéki boraink is, ezek többnyire organikus és biodinamikus pincészetekből származnak, közel áll hozzánk ez a filozófia.

Kiemelném például Bott Frigyes borait – őt azért is kedveljük, mert egy nagyon világlátott, korszerű szemléletű borász, nagy kóstolási tapasztalattal. Sok komoly borvidéken járt és kóstolt, ezekről az utakról hasznos tapasztalatokat hozott haza, amiket beépített a borkészítésébe. Szintén rengeteg izgalmat ad a boraihoz a terroir, a Komáromi dombságról nem is gondolnánk, hogy ilyen borok kerülnek ki arról a vidékről. A 2017-es Pinot Noir például most tökéletes érettségi állapotban van, nálunk is elérhető még belőle néhány palackkal, de szépen lassan váltja ezt a 2018-as, ami egyáltalán nem marad el az előző évjárattól.

 

(websize) DSC_0225
Magyar boroknál a mi újításunk a régi, behoztunk ugyanis jónéhány nagy vörös bort, olyanokat is, amik akár már muzeális tételek.

Egyrészt a szezonalitás, az ünnepek, a tél miatt, ilyenkor mindenki jobban kívánja ezeket, a vendégeink is gyakrabban kérik. Másrészt az ügyvezetőnk, Pintér Zsolt bölcs előrelátását dicséri, hogy vannak olyan boraink, amikből már más évjáratok vannak forgalomban, ezeket nem nagyon lehet már máshol megkóstolni, holott fantasztikus borok fantasztikus állapotban. Ilyen például a 2009-es Merengő, a 2015-ös Gere Kopar, vagy az Infusio Pannonhalmáról.
De nem csak nagy pincészetektől tudunk különlegességeket mutatni. Az egyik Borpárbajos versenyzőnk, Kovács Anti révén ismertük meg a Mr O’Baskhyt, ez egy igazán tüzes bor, szűretlen, kis maradékcukor is van benne, úgy is mondhatnám, hogy ha valaki nem tud kandalló mellé ülni, akkor ez tökéletesen pótolja azt az érzést.

 

(websize) DSC00024

Vannak olyan vendégek, akik szinte csak pezsgőzni járnak hozzánk, már csak az ő kedvükért is bővítjük a pezsgő választékot.

Champagne, prosecco és palackos erjesztésű magyar pezsgő eddig is volt, a buborékos sor a napokban kiegészült cavával és franciacortával.

Habár borbár vagyunk, azoknak is tudunk érdekességeket kínálni, akik nem borozni szeretnének nálunk. Nagyon izgalmas whiskyket tartunk például – ebben sem követjük a papírformát, mert azt valljuk, hogy ha valamiből kevés van, akkor az legyen kuriózum, ezért aztán van egy japán 50 fokos whiskynk is. A japánok midenben a tökéletességre törekszenek, és igaz, hogy a skót iskolát követve indultak el ezen az úton, de mára már a világversenyeken a japánok leverik a skótokat is. Persza a hagyományokat figyelembe véve van ír és skót whiskynk is – de csakazértis egy kis csavarral. A skótok jellemzően füstös, az írek lágyabb italokat készítenek. Nálunk az ír a szikár, füstös, a skót meg pont nem az. Utóbbi főzde sztorijáról sokan álmodoznak: néhány fiatal srác egy 1880-as években alapított, de hosszabb időre leállt whiskyfőzdét újított fel és kezdett működtetni az eredeti viktoriánus kori berendezésekkel a kétezres évek elején, és párlataikkal nagyon hamar nagyon sok elismerést bezsebeltek. Tőlük tartunk egy nagyon vagány whiskyt.

 

_JFR1217-16

Végül, de nem utolsósorban a brandyt említeném meg. A borpárlat manapság nem túl divatos rövidital, ahogy a közelmúltban egészen komoly rum- vagy gin forradalom zajlott, addig ezt inkább gondoljuk egy arisztokratikus, kicsit avítt italnak. Mi egy cognaci Ferrand konyakot tartunk a külföldi vonalról, de van ám nekünk itthonról is borpárlatunk, nem is akármilyen! Gyukli Krisztián balatonfüredi borász borából a Fenegyerek főzdében készült brandy, ami egyáltalán nem marad alul a francia párjával való versenyben, így abszolút ajánljuk a nem tucat italokat kereső vendégeinknek.

Ahogy a fentiekből látszik, az tradíciókat kedvelőknek és az újdonságokra vágyóknak egyaránt tudunk izgalmas dolgokat mutatni, gyertek, kóstoljátok végig a repertoárt a Kóstolom Borbárban!”

(websize) DSC00025

 

A Kóstolom Borbárnak nem csak a borkínálata, de a programjai is igazán színesek. Január 22-én például Kékfrankos párbajjal várjuk vendégeinket!

Kékfrankos Párbaj – Szent Donát Birtok és NADOR Wines a házban