NADOR – WINES

Kékfrankos párbaj – NADOR Wines vs. Szent Donát Birtok

Kékfrankosok párbajával indult a 2020-as boros események sorozata a Kóstolom Borbárban, ahol a vaskeresztesi és a balatoni borokat személyesen a fajta iránt elkötelezett borászok mutatták be: az osztrák Nador Pincészetét Robert Stark és Rainer Garger, a csopaki Szent Donát Birtokét pedig Kovács Tamás. 

 

_MG_8634

 

A Nador Wines 3,5 hektáron gazdálkodik a Soproni Borvidékhez tartozó Vaskeresztesen, a Vas-hegyen. Rainer Garger tulajdonos célja magas minőségű osztrák típusú kékfrankosok készítése, amihez a boraikat 4-5 évig érlelik 500 literes hordókban. 2013-ban léptek a piacra a 2009-es Nador Kékfrankossal, és azóta is kizárólag ezzel a szőlőfajtával dolgoznak, de tervezik, hogy a jövőben furmintot is készítenek.

_MG_8471

 

Borjegyzetek röviden:

  1. Nador Falu 2017: egyszerűbb, közérthetőbb kékfrankos illatban és ízben egyaránt sok meggyel.
  2. Nador Voller 2014: rétegezettebb, fűszeresebb, meggybefőttes, finom.
  3. Nador Wanzer 2014: erőteljesebb hordófűszerek és tannin, de egyik sem túlzó, a fajtajelleg nem veszik el.
  4. Nador Voller 2012 Magnum: visszafogottabb illattal nyit, de szépen kibontakozik, és bebizonyítja, hogy érdemes volt nagyobb palackba tölteni és hagyni ott is fejlődni a bort.
  5. Nador Kékfrankos 2011: ebben az évben ez az egy boruk készült. Elegáns, komplex kékfrankos.

_MG_8457

A csopaki Szent Donát Birtok 16 hektáron gazdálkodik Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében, évente összesen 50 ezer bort palakoznak. 2001 óta készülő boraikat a szőlő és a bor életébe történő legkevesebb beavatkozással készítik, a kóstolt kékfrankosok mindegyike nyitott kádban, spontán erjedt, 15-20 napot töltött héjon, majd 8-10 hónapot korosabb, ötöd-hatod töltésű barrique hordóban, ezután derítetlenül, szűretlenül lettek lepalackozva.

 

  1. Magma 2018: vibráló, élettel teli, gyümölcsös kékfrankos, 3 dűlő házasításából.
  2. Ráta 2018: dűlőszelektált, a tihanyi Külső-tónállévő Ráta dűlőből, bazalttufa talajról. Feketeribizlis, krémes, koncentrált bor.
  3. Aranyház 2018: az előzőnél sokkal feszesebb a tihanyi Lapi dűlőből, a híres Aranyház gejzírtömb lábától, ahol a talajra a különböző mészformációk jellemzőek. Friss, gyümölcsös.
  4. Magma magnum 2017: lendületes, izgalmas, tele bogyós gyümölcsökkel.

_MG_8545

Két különböző borvidékről két különböző stílusban készült borok által ismertük meg a kékfrankos sokszínűségét, Kovács Tamás viszont épp az egységet hangsúlyozta.

Korábban Bécsben is volt már közös kóstolója a két pincének, és szerinte ennek van egy olyan üzenete, hogy a világ felé közösen kell képviselnünk ezt az osztrák-magyar fajtát. Az itthoni két legismertebb szőlőfajtánk közül például az olaszrizlingre ez nem jellemző, de a kékfrankos ott van minden top étteremben Szingapúrtól Kaliforniáig, és ez köszönhető az erős osztrák bormarketingnek. Jó, hogy ezáltal a magyar kékfrankosokat is sokhelyütt megismerik, jó, hogy van lehetőség együtt bemutatkozni és képviselni a régiót. A Nador Wines bevállalós olyan szempontból is, hogy az osztrákoknak magyar bort értékesítenek, hiszen az osztrákok jellemzően kevés magyar bort vásárolnak, ők mégis ezen a piacon adják el a vaskeresztesi boraikat.

_MG_8460

Fotó: Ludányi Ferenc – Quantumfotó