Borparbaj döntő

Borpárbaj döntő: Mr. Furmint lett a Galaxis bajnoka!

Mr. Furmint (Kézdy Dani) a világtörténelem első Borpárbaj döntőjében 6:2-es Sir „The Crazy” Anthony (Kovács Anti) ellen.

Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent megtalálhatják)

Vörös szőnyeg, szenzáció, katarzis, dráma.. ezt várták a nézők.. és mit kaptak? Hengert. Furmint hengert.

Na.. nem szaladok ennyire előre.

Iszonyatosan nagy különbség volt a felkészülés a két titán között. Mr. Furmint ugyan hónapokig gondolkozott a borsorán, mégis jóval a párbaj előtt elküldte miket kell beszereznem. Sir „The Crazy” Anthony pedig a szokásososnál is jobban bízott a zsenijében és csak pár nappal az ütkezet előtt hozta tudtomra az arzenálját.

Mr. Furmintot annyira felkészültnek éreztem, hogy amikor 3 órával a párbaj előtt a Mátrából posztolt kép után kérdezte hogy: „Ma van a párbaj???” akkor egy leheletnyit sem izgultam, mivel tudtam, ha most nem viccel és tényleg a Mátrában hógolyózik, akkor abban a pillanatban taxiba ülne és időre itt lenne. Viccelt. 🙂

Hétköznapi fehér (1 pont)

Az első csattanó rögtön az első körben megtörtént, amikor is Mr. Furmint enyhén maradékcukros, reduktív 2018-as mátrai (Centurio) birtok fehéret hozott. Ez volt az a bor amelyet a világ első Borpárbaj meccsén hozott „A Szommcsi” Alex ellen. Akkor épphogy nyert, most a bajnokság történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta (39:3), Sir „The Crazy” brutál kockázatos, a Borpárbaj történelem eddigi legidősebb hétköznapi fehérével egy 2012-es tokaji (Breitenbach) Hárslevelűvel szemben. Jobbegyenessel kezdett Mr. Furmint.

Állás – Mr. Furmint 1:0 Sir “The Crazy” Anthony

Nagy Fehér (2 pont)

A nagy fehér körben Sir „The Crazy” Anthony egy 2018-as, tehát 6 évvel fiatalabb a hétköznapi fehéréhez képest, testes rózsaillatú egri (Kohári) Traminit. Az egri pincészet már sok pontot hozott az örökös sommeliernek ezért valószínűleg magabiztosan nyúlt a termelő tételeihez. Ez azonban a Borpárbaj döntő és Mr. Furmint előhúzta komplex tokaji (Kaláka) dűlőszelektált száraz Furmintját és 27:18-as győzelmével levágta fél karját a „Crazynek”, akinek felszabadulást jelentett a menet végét jelző gong… 15 perc szünet következett, hogy összeszedjék a párbajozók (és a vendégek) magukat.

Állás – Mr. Furmint 3:0 Sir “The Crazy” Anthony

Hétköznapi Vörös (1 pont)

Újra megszólalt a gong és folytatódott a küzdelem. Kézdy borsorával nem tért le az útról amit az első párbaja óta követett. Kézdy Dani a Furmintnak, a Turánnak, úgy a Kadarkának is mecénása és jelen esetben a legutóbbival egy szekszárdi könnyű (Eszterbauer) Kadarkával indult el a hétköznapi vörös kategóriában.

Sokban különböztek a döntősök, de abban egyáltalán nem, hogy élharcosai a magyar, kárpát-medencei, régiós fajtáknak. Kovács Anti egy Turán alapú egri (Kohári) házasítást hozott, nem kevés alkohollal. Ugyanúgy, ahogy korábbin is láthattuk tőle, nem ijedt meg a kategóriák neveitől és nem félt egy nagyon karakteres borral megjelenni.

A Kadarka jobbnak bizonyult 28:17-es arányban és ezzel szinte behozhatatlan előnyre tett szert Mr. Furmint. Sir „The Crazy” Anthonyn ekkor már csak a nagybetűs CSODA segíthetett.

Állás –  Mr. Furmint 4:0 Sir “The Crazy” Anthony

Nagy Vörös (2 pont)

Mivel hatalmas ütést kapott Sir „The Crazy” Anthony az első körben, ezért csak két hatalmas, mega győzelemmel hódithatta el a kupát (két győzelem különbségének nagyobbnak kellett lennie mint 55).

Az utolsó körben Sir „The Crazy” Anthony egy világfajtához a Merlot-hoz nyúlt. Visszanéztem, meglepő módon soha senki nem nyúlt Merlot fajtaborhoz. Egy 2016-os nagyon tüzes egri ( ̶S̶z̶o̶k̶á̶s̶o̶s̶  Kohári) bor érkezett a csatába, hogy életben tartsa a naturális borok kereskedőjének esélyeit a bajnoki címre.

Mr. Furmint Juve szurkolótársához a mátrai Losoncihoz nyúlt, amelynek 2018-as próbaszüret Syrahját hozta. Tehát a döntő ütközetnél két világfajta csapott össze. Nagy szakemberek a magyar fajták promotálói, egy Merlotval és egy Syrahval a kezükben szaladtak egymásnak a dicsőségért, a címért, a birodalomért, a galaxisért.

Éééés a szavazás indul, zúdulnak, érkeznek, majd csöpögnek be az utolsó szavazatok… Az 1-es bor 23:19-re veri a 2-est.

Kié az 1-es?

Mr. Furminté! Az övé. Itt a vége. Egy álom mint a földredobott kristálypohár darabokra törik a szét, a másik álom pedig megvalósul és olyan ragyogóvá teszi a győztest, hogy minden fotó kiég amely róla készül.

Jöhettek a gratulációk és a jutalomkör.

Állás –  Mr. Furmint 6:0 Sir “The Crazy” Anthony

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Jelentkezés a II: Borpárbaj évadra: https://bit.ly/31gnPJ5

Az új évadban borászok is jelentkezhetnek! A borászok jelentkezéseinek feltétele, hogy két bort – két kategóriában (nem kevesebbet és nem többet) kötelező a saját pincészetétől hozni és indítani.

Várjuk borkereskedők, sommelierek, boroktatók, étteremtulajdonosok, borászok vagy bármilyen borhoz köthető emberek jelentkezését!

Részletekkel kapcsolatban keressék Humayer Dávidot. (humayer.david@kostolom.hu).

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Jolly (2 pont)

Két édes bor. Két pincészet. Két stílus. 1 borvidék: Tokaj-hegyalja. Szamorodni az újdonsült bajnok oldalán és késői szüret az ezüstérmes szütyőjében. A Szamorodni Tarcalról (Gróf Degenfeld) 128 g/l maradékcukorral Furmint alapú házasításként, a késői szüret pedig Hercegkútról (Obzidián) 118 g/l maradékcukorral szintén Furmint alapú házasításként.

Kovács Anti a végén azért odasózott egy 22:17-es győzelemmel, amelyet ő maga is picit váratlannak élt meg, de ez egy ilyen játék.. (Minden Borpárbaj forduló előtt, tudva a borok listáját megtippeltem a pontos végeredményt és eddig sosem jött be.)

A két szakember hasonló filozófiát követ, mégis a borok nagyon különbözőek voltak. (Nekem lesarkítva: Dani tisztább, kifinomultabb, alacsonyabb alk. tartalmú borokat hozott az egész borpárbaj szezon allat, míg Anti zavarosabb, intenzívebb, magasabb alk. tartalmúakat.)

Végeredmény – Mr. Furmint 6:2 Sir “The Crazy” Anthony

Pukkantak a győztes somlai Furmint pezsgői, amelyet a párbajozóknak előre kellett kiválasztani győzelmük esetén. 🙂

Nagyon köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak! Hálás vagyok mindegyik párbajozónak aki jelentkezett erre a véresen vidám viadalra. A teljesség igénye nélkül:

– A Szommcsi (Takács Alexandrosz)
– Mr. BorJour (Nagy Sebestyén)
– The Gentleman (Szik Mátyás)
– The Salesman (Rein Krisztián)
– Mr. Monarchia (Ercsey Dániel)
– Dr. Fiáth (Dr. Fiáth Attila)
– Sir „The Crazy” Anthony (Kovács Antal)
– Mr. Furmint (Kézdy Dániel)

Remélem mindenki jól érezte magát. Köszönöm, köszönjük szépen a bizalmat!

Humayer Dávid

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Jelentkezés a II. Borpárbaj évadra: https://bit.ly/31gnPJ5

Várjuk borkereskedők, sommelierek, boroktatók, étteremtulajdonosok, borászok vagy bármilyen borhoz köthető emberek jelentkezését!

Az új évadban minden kategória 1-et, a Jolly 2 pontot ér.

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Videó: Oláh Róbert

Képek: Oláh Róbert