The Wine Judge 5:1-gyel galoppolt be az elődöntőbe.

The Wine Judge ítéletet hozott a natúr borokkal szemben. Bálint Laci Németh Ricsi testén 5:1-gyel galoppolt át az elődöntőbe.

 

Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent olvashatják)

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (16)

Elkezdődött a Borpárbaj második évada. Két nagy és kontrasztos karakterrel szerettük volna elindítani a párbajsorozatot. Bálint Laci az ütközet hivatalossá válása után néhány nappal már véglegesítette a borsorát. Nála csak Ercsey Dani volt az előző évadban gyorsabb, aki a győztes negyeddöntő másnapján küldte át elődöntőbe szánt borsorát. 🙂 


A másik oldalon viszont Natural Ricsi nagyon sokat gondolkodott, próbált olyan borokat választani, amelyek már nem voltak kereskedelmi forgalomban vagy nem fértek bele a szükséges árkategóriába, esetleg nem is volt belőle, de ha lett volna az is túl drága lett volna. 🙂

 

Végül sikerült az utolsó napokban véglegesíteni a natúr sort is. A dzsungel harcos Natural Ricsi is megtalálta bozótvágóját és “The Wine Judge” is készen állt lángszórójával a bio ültetvények ellen.

 

Az új párbajsorozatban csak a Jolly kategória ér 2 pontot, az összes többi 1-et. A hétköznapi beszerzési kategóriákat kicsit megnöveltük és nagyobb mértékben a Jolly kategóriát is. 

 

Hétköznapi Fehér (1 pont)

The Wine Judge egy felvidéki (Csernus Pince) száraz Peszeki Leánykát hozott 2018-ból, amelynél tanácsadóként szoros együttműködésben dolgozik. Natural Ricsi pedig egy badacsonyi (Bagolykő Birtok) száraz Rózsakő-Olaszrizling házasítását 2017-ből. Ez volt a Borpárbaj történelmének első észak-balatoni bora. Ez a két bor hasonlított a leginkább egymásra, olyannyira, hogy amikor a viszonylag szoros 15:26-os eredmény megjelent a képernyőn, mindkettőjük vesztesnek vallotta magát. Remélték, egyiküknek sincs igaza… A kategória győztes Natural Ricsi lett (nem ismerte fel a borát). 1:0 a természetnek.

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (6)

Állás – The Wine Judge 0:1 Natural Ricsi

Nagy Fehér (1 pont)

Natural Ricsi egy 2016-os erdőbényei (Jakab Pince) száraz (egy kis Hárslevelűvel kiegészített) Furmintot hozott, amely nem akárki mádi száraz Furmintjával csapott össze, hanem a Bálint Laci 2015-ben készített saját borával, amely kereskedelmi forgalomban nem kapható! Az új szabályok értelmében, borászok is jelentkezhetnek, akik kereskedelmi forgalomban nem kapható tételeket is hozhatnak adott kategóriákban.

Az eredmény szintén 15:26 lett, de most The Wine Judge örülhetett, amikor lelepleztük, hogy a saját borának köszönhetően kiegyenlített Natural Ricsi ellen.

 

Számomra ez volt az este pillanata, amikor Bálint Laci lehúzhatta a zsákot és büszkén emelhette saját borát a közönség felé.

 

A közönséggel szinkronban Natural Ricsi is elismerően tapsolt. Emlékezetes pillanat volt.  

 

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (14)

Állás – The Wine Judge 1:1 Natural Ricsi

Hétköznapi Vörös (1 pont)

A drámai fehérek csatája után, következhetett a két vörös kategória. Natural Ricsi egy 2018-as brutálisan gyümölcsös hajós-bajai (Sziegl Pince) Kékfrankos-Kadarka házasításhoz fordult. Ez volt a Borpárbaj történelem első hajós-bajai bora.

A másik oldalról egy ugyanabból az évjáratból érkező, szintén nagyon gyümölcsös, de más aromákkal és textúrával rendelkező argentin (Kaiken) Malbec érkezett, amely a szokásos végeredménnyel 26:15-re legyőzte a természetes borkészítéshez közelebb álló magyar bort.

Ezzel The Wine Judge fordított, de ekkor még bőven nem dőlt el semmi. Megyünk tovább.

Állás – The Wine Judge 2:1 Natural Ricsi

Nagy Vörös (1 pont)

Németh Ricsi egy 7 éves mátrai (Karner Kézműves Borászat) Kékfrankost hozott, amelyre Bálint Laci a híres rendező Francis Ford Coppola kaliforniai borászatából származó 2015-ös Zinfandellel válaszolt. Ez volt a Borpárbaj történelmének első Zinfandele. 

A két bor leírva eléggé kontrasztosnak tűnik, de számomra a Zinfandelben felbukkanó animális jegyek csökkentették a két bor közti felismerhetőséget. A párbajozók sem voltak szuper magabiztosak a borok felfedésekor. Az eredmény 25:15 lett The Wine Judge javára, amely a lángszorójának magasabb fokozatra váltását jelentette és a dzsungel magas intenzitású égetésébe kezdett.

Natural Ricsinek egy esélye maradt… brutálisan megverni Lacit az utolsó körben…

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (22)

Állás – The Wine Judge 3:1 Natural Ricsi

Jolly (2 pont)

Mivel már csak a Jolly kategória ér két pontot, ezért Natural Ricsinek lehetősége nyílt arra, hogy az utolsó kanyarban a hosszú íven beelőzze The Wine Judge-t. Ehhez minusz 21-es össz-szavazatból kellett felállnia. (pl.: 31:9-es győzelem kellett Ricsinek a sikerhez).

Véleményem szerint erre meg volt a reális esélye, mivel egy rosé Pét-Nat-ot hozott Südburgenlandból (Groszer Wein GmbH). A 2017-es évjáratú “méthode ancestrale” technológiával is illetett pezsgő bor, az elsődleges erjedést befejezte előtt lett palackozva. A borászat a Rösler szőlőfajtát választotta a pezsgő elkészítéséhez.

Ellenfele a 2016-os hidegebb évjáratból készült Pajzos 5 puttonyos Aszúja állt. A megnövelt árkategóriák eredményeképpen a Borpárbaj először üdvözölhette a magyar borok gyémántját köreinkben.

A Jolly körben sokszor a leginkább hasonlító borok feszülnek egymásnak (legtipikusabb volt az első évadban a tokaji természetes édes borok háborúja ebben a kategóriában). Azonban most két félelmetesen más bor feszült egymásnak és akár a mesés, drámai, hatalmas fordítás is benne volt a levegőben (szerintem).

A végeredmény nem fordítás lett, hanem Aszú zsákolás (23:15) amellyel Bálint Laci azaz “The Wine Judge” 5:1-es végeredménnyel berobbantotta magát az elődöntőbe.

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (18)

Végeredmény – The Wine Judge 5:1 Natural Ricsi

kostolom borparbaj s02e01 nemeth richar vs balint laci (10)

Nagyon jó hangulatú Párbaj volt, ahol a két harcos között nagyon jó dinamika, ütés, védés, kontrázás, heccelés, dráma alakult ki. Számomra örökké emlékezetes marad Bálint Laci borának győztes pillanata.

Németh Ricsinek még egyszer szeretném megköszönni, hogy erőn felül teljesített és szórakoztató történeteivel és meglepő borokkal rángatta ki közönséget komfortzónájából.

A győztes The Wine Judge családias asztalánál pedig a kíméletlen harc után durranhattak a Champagne-ok. Reméljük ez a jutalom elég lendületet ad neki, hogy a mától kezdődő hónapokig tartó alapozó erőnléti edzés után a legjobb formában lépjen az arénába, majd a Borpárbaj elődöntőjében.

Még egyszer köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

Várunk minden bubifanatikust a “Borpárbaj Special Edition” rendezvényén az ún.: Pezsgőpárbajon, ahol Pintér Zsolt (Drinkin’ Daddy) csap össze Hegyi Gáborral (Bubble Trouble) Április első napján.  

Az esemény videóbeszámolója:

Borpárbaj: Németh Richárd vs. Bálint László a Kóstolom Borbárban! (se02ep01)