“Kialudt a Vulkán… A SZIKLA 5:1-es győzelmével véget vetett a régi barátságnak.”

Humayer Dávid – játékmester beszámolója (a teljes borsort lent olvashatják)

A Borpárbaj történetében először csapott össze két borász. A borászok jelentkezését ebben a második évadban engedélyeztük először. A borászok maximum 2 kategóriában hozhatnak saját bort. Mi sem akarunk egy termelőt olyan helyzetbe hozni, hogy 5 kategóriában hoz bort és kikap mind az 5-ben. A két tokaji keménylegénynek, Vulkán Stevienek (Balassa Istvánnak) és A SZIKLÁNAK (Szilágyi Lászlónak) ez még látótávolságban sem volt a vörös kategóriák miatt. Na nézzük mit alkottak.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Vulkán Stevie egy etyeki (Anonym Pince) “körző-vonalzó” Sauvignon Blanc-nal nyitott, amire A SZIKLA egy kamptali, osztrák (Gobelsburg) hasonló stílusú Zöld Veltelinivel válaszolt. Az utóbbi bor korábbi évjárata 1 éve szerepelt a Borpárbaj történetében Dr. Fiáth jóvoltából. Akkor könnyűszerrel verte a hazai ellenfelét, most viszont az etyeki bor és ezzel Stevie odavert a Habsburgoknak és ezzel A SZIKLÁNAK. A különbség egyébként hajszálnyi volt: 24:20.

Állás – Vulkán Stevie 1:0 A SZIKLA

Nagy Fehér (1 pont)

Balassa nem tágított a Sauvignon Blancból, ezért ebben a kategóriában is ezzel a szőlőfajtával támadott, csak a világ másik részéről, Új-Zélandról. A Wairau-völgyi (Villa Maria) Sauvignon Blanc igazi ritkaság volt, mivel ezt a bort részben hordóban is érlelték.

A SZIKLA nem bízta a véletlenre, ezért Balassához nyúlt. Igen. SZIKLA a Borpárbaj történelem egyik legnagyobb húzását követte el ugyanis barátja és egyben ellensége 2018-as Betsek Hárslevelűjét hozta, amivel 24:17-re leradírozta az új-zélandi világkedvencet! Stevie, nem tudta, hogy sírjon vagy nevessen. Inkább nevetett.. kínjában. 

Idáig két magyar bor harcolt két külföldivel mindkétszer a hazai nyert. Hol vagy osztrák Grüner??? Hol vagy új-zélandi Sav. Blanc???

Állás – Vulkán Stevie 1:1 A SZIKLA

Hétköznapi Vörös (1 pont)

A Borpárbaj történelmében először nevezte a két párbajozó ugyanazt a bort (Kiss Gábor Rouge 364), ami jó volt, mert tudtam, hogy így biztos nincs lezsírozva a bunyó. Nekik nem volt olyan jó, mert tudom, hogy ebben a kategóriában a legnehezebb bort választani. Végül ött Stevie és elhozott egy Rozét a Rhone-völgyből (Marrenon). Kiverte a biztosítékot a nézőkből. Merlotból készült, száraz volt, és jól kikapott A SZIKLA mátrai Kékfrankosától (Centurio). Nem volt egy extra kör. Stevie kockáztatott, ami férfias volt, de az eredmény szempontjából nem jött be. 11:30 A SZIKLÁNAK.

Állás – Vulkán Stevie 1:2 A SZIKLA 

Nagy Vörös (1 pont)

2 argentin mendozai száraz vörös találkozott. Vulkán Stevie egy idősebb 2013-as 100% Malbecet hozott (Alta Vista), míg A SZIKLA egy fiatalabb 2016-os Malbec alapú házasítást (Clos De Siete). Az online szavazás végeredményét 21:20 Stevienek, megfordított a két offline beérkezett szavazat és így 21:22-re A SZIKLA szinte behozhatatlan előnyre tett szert. Ez aztán földhöz küldte Steviet, elvette a kedvét a bunyótól.

1 esélye maradt: 23-mas különbséggel megverje A SZIKLÁT a Jolly körben.

Állás – Vulkán Stevie 1:3 A SZIKLA

Jolly (2 pont)

Iszonyatosan örültem, hogy a Borpárbaj történelmében száraz fehéret neveztek a Jolly körben, RÁADÁSUL MINDKETTEN. Ha úgy nézzük fehérboros borvidék borászai, tehát lehet csak nekem volt meglepő.

Vulkán Stevie egy 2018-sa 1er Cru francia Chablis-val (Fevre) érkezett, ahogy a híres amerikai blogger hívja a “Chardonnayk kokainjával”.

A SZIKLA pedig egy 2018-as osztrák Smaragdot hozott Wachauból, a Rajnai Rizlingek legjobbikát.

A végeredmény: 30:11 az osztrák javára. Ausztria és A SZIKLA örülhetett. 1 barátsággal kevesebb. 5:1 a vége

Végeredmény – Vulkán Stevie 1:5 A SZIKLA

Mindketten mentek vissza Hegyaljára. Külön kocsival. A Vulkán kialudt, A SZIKLA visszatért hegységrendszerébe, elmegy szüretelni és majd megerősödve újra eljön Pestre. Ami biztos, hogy ennél majd sokkal több kell tőle az elődöntőben.

Még egyszer köszönjük szépen a részvételt a vendégeinknek és a párbajozóknak!

Videós beszámolónkat a borpárbajról, amit Oláh Robi rakott gondosan össze, itt tudjátok megnézni: