200610 Furmint Photo Mátra 3 336

A Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék területét tekintve Magyarország 22 borvidéke közül a második legnagyobb, ahol jelenleg körülbelül 5700 hektáron termesztenek szőlőt. Hazánk legmagasabb hegyvidékén valószínűleg már a Honfoglalás előtt is folyt szőlőtermesztés, de az első írásos emlék 1042-ből származik, és a mai Abasár területéhez kapcsolódik. Az előző évezredben folyamatosan jelen volt a Mátraaljai területeken a szőlőtermesztés és a borkészítés, az 1800-as évek végén a filoxéravész azonban itt is nagy pusztítást végzett, de a helyiek rengeteg munkával újra telepítették a szőlőket, megőrizve ezzel a borvidéket. Az évezred utolsó évtizedeiben a Mátra környékén is a nagyüzemi termelés és a nem feltétlenül jó minőségű borok voltak jellemzőek, de az ezredforduló után egyre többen fordultak a minőségi bortermelés felé, illetve sok fiatal lát fantáziát a térségben, így egyre jobb mátrai borokat ihatunk. Mára a Mátrát sokan már nem csak a természet, a túrázás miatt keresik fel, hanem az izgalmas borok miatt is.

A Mátra hegység, valamint a Tarna és a Zagyva folyók ölelésében sokféle bor készül, az illatos fehérboroktól a koncentrált vörösekig széles palettáról válogathatunk.

Az új generáció több tagja a természetközelibb, natúr borokra esküszik, másik a gyümölcsösebb ízvilágot domborítják ki, de a tradícionális borok készítésének is szép számmal vannak képviselői.

 

200610 Furmint Photo Mátra 3 362

 

A borvidékre jellemző szőlőfajták: chardonnay, chasselas, Irsai Olivér, olaszrizling, ottonel muskotály, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, zöldveltelini, cabernet sauvignon, kékfrankos. Az utóbbi időben egyre több termelő telepített hárslevelűt, ez a fajta régen is nagy területen volt jelen ezen a vidéken.

A borvidékhez tartozó települések: Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán, Pálosvörösmart, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház, Visonta.

A Mátrai borvidék pincészetei a teljesség igénye nélkül:

Bárdos és Fia Pincészet,

Benedek Pincészet,

Centurio Szőlőbirtok,

Csernyik Pince,

Dominium Pincészet,

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok,

Karner Pince,

Kerekes Szőlőbirtok,

Kovács és Lánya Borászat,

Levente Szőlőbirtok,

Losonci Pincészet,

Ludányi Pince,

Maróti Pincészet,

Molnár és Fia Pincészet,

Szecskő Pince,

Szignárovits-Maka Pince,

Szőke Mátyás Pincészete

 

200519 Furmint Phopto New Matra 697

 

A Kóstolom Borbár Borkurzus sorozatában Szik Mátyás Sommelier, háromszoros magyar sommelier bajnok egy izgalmas mátrai borsor kóstolásával egybekötve mutatja be a Mátrai borvidéket, a borokhoz kapcsolódóan mesél a terület érdekességeiről, jellegzetességeiről.

Jelentkezés és jegyvásárlás a Borkurzusra:

Borkurzus Szik Mátyással – Mátra

 

 

szöveg: Szabó Hajnalka

fotó: Dancsecs Ferenc – FurmintPhoto