Zsolt – palack

Pinot Noir – a szőlők királya, vagy hisztis hercegnő?

Nagyon szeretjük a Pinot Noir eleganciáját, ezért is építettük rá a következő borklubunkat. Végtelenül izgalmas és nagyon érzékeny – ezért hívják hisztis hercegnőnek is a világ egyik legismertebb kékszőlő fajtáját. Hajlamos a rothadásra, többnyire alacsony a terméshozama, nem érzi jól magát bármilyen éghajlaton, de ahol szép termést hoz, ott nagyon jó borok készülnek belőle, melyek a vékony héja miatt alacsony vagy közepes tannintartalmúak. Legtöbbször piros bogyós gyümölcsös (málna, szamóca, cseresznye) valamint földes, gombás jegyek jellemzik, de a nagyon meleg klímán inkább túlérett, lekváros, míg túlságosan hűvös időjárási viszonyok mellett káposztára, ázott levélre emlékeztető borok készülnek belőle.
A fajta sokszínűségét mutatja, hogy vörösbor mellett nem csak rosé, de fehérbor is készülhet belőle, sőt, kiváló pezsgő alapanyag is, a Champagne-nak is fontos alkotóeleme.
A komoly burgundi vörösborok is Pinot Noirból készülnek, és ezen a borvidéken gyakran házasítják a gamay nevű kékszőlővel is. Azonban általában fajtaborként találkozhatunk vele, ha mégis cuvée-be kerül, a jelenléte azonnal kiérezhető a borból.
Bár a világfajta borszőlő nevéről általában Burgundiára asszociálunk, és valóban itt van az igazi otthona, de Franciaországon kívül Kaliforniában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is emlékezetes borokat készítenek belőle. Magyarországon az elmúlt két évtizedben terjedt el, a HNT 2019-es adatai szerint 1225 hektáron termelt szőlőfajta legnagyobb arányban az Egri, a Balatonboglári, a Villányi és az Etyek-Budai borvidéken fordul elő.
A Pinot Noir (pinot: fenyő, noir: fekete) nevét a sötét színű, fenyőtobozra emlékeztető fürtjeiről kapta, rokon szőlőfajtái a Pinot Blanc, a Pinot Meunier és a Pinot Gris.
Egy elegáns Pinot Noirt kortyolgatni önmagában is nagy élmény, de a gasztronómiában is kedvelt bor. Legtöbbször rozéra sütött kacsamellhez vagy fűszeres báránysülthöz párosítják, de erdei gombás ételek mellé is jó választás. Aki teheti, feltétlenül próbálja ki fácánból vagy fürjből készült fogásokhoz is.
Szeptember 7-én kizárólag Pinot Noirból készült borokat kóstolhatnak azok, akik részt vesznek a Kóstolom Borbár szűkkörű borbaráti kóstolóján. Erre az estére két vendégelőadó is érkezik, akik segítenek megfejteni a Pinot Noir titkát, ők Marczingós Zoltán a Bor és Más Kft-től és Ifj. Lőrincz György a St. Andrea Borászattól.
Jegyvásárlás és bővebb információ:
https://kostolomborbar.hu/termek/borklub_pinot_noir/
—-

BORSOR

Pálffy Pince Pinot Noir MT 2017 BRUT Magyarország Balaton-felvidék
Villa Tolnay Pinot Noir 2016 Magyarország Badacsony
Bott Frigyes Pinot Noir 2019 Szlovákia Muzsla Garam-mente
Sauska Pinot Noir Birs 2015 Magyarország Tokaj
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2016 Új-Zéland Marlborough
Louis Latour Cote de Nuites 2015 Franciaország Burgundia
Villa Tolnay Pinot Noir 2017 Magnum Magyarország Badacsony
Black Stallion Pinot Noir 2017 USA Kalifornia, Napa Valley
Etyeki Kúria Pinot Noir 2015 Magnum Magyarország Etyek
St. Andrea Nagy-Eged-hegy Pinot Noir 2017 Magyarország Eger
Domaine Vacheron Bella Dame Pinot Noir 2012 Magnum Franciaország Loire, Sancerre
D. de Montille Pommard Les Pézerolles 2012 1er Cru Franciaország Burgundia, Pommard
Maysara Winery Pinot Noir Estate Cuvée 2008 USA Oregon
Louis de Grenelle Pinot Noir 3 7.7.4 Magnum Franciaország Loire

Ráadás egy kedves vendégünk jóvoltából:

  1. Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2018
  2. St. Antony Pinot Noir Nierstein 2017
  3. Künstler Spätburgunder „Tradition” 2016

—–
Jegyvásárlás és bővebb információ:
https://kostolomborbar.hu/termek/borklub_pinot_noir/
—–

Szeptember 30. Blazsovszky Péter, Eltűnt borok nyomában