Etyek360 kóstoló – 7 etyeki borászat a Kóstolom Borbárban

A korlátozások bevezetése előtti utolsó rendezvényen a Kóstolom Borbárban a Budapest szőlőskertjeként is emlegetett Etyekről kóstolhattunk egy izgalmas borsort.

Az Etyek360-at 2014-ben alapította meg az Etyeki Kúria, a Hernyák Birtok és a Rókusfalvy Birtok, hozzájuk csatlakozott 2015-ben az Anonym Pince és a Haraszthy Pincészet, majd 2017-ben a Kattra Pincészet és az Orosz Gyula Családi Pincészete.

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 099

Ezúttal négyen képviselték a boros társulást, az Etyeki Kúriától Gézárt Anna, a Rókusfalvy Birtoktól Rókusfalvy Palkó, az Anonym Pincétől Szövényi Áron, a Haraszthy Pincészettől pedig Nagy Mihály mesélt a pincékről és a borokról. A pincéket a közös fajták, a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir, az egyként elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolta eggyé, így ezen a jó hangulatú estén is ezeket a boraikat mutatták be a vendégeknek. Kóstolhattunk sauvignon blanct az Anonym Pincétől, Orosz Gyula Családi Pincészetétől és az Etyeki Kúriától; chardonnayt a Hernyák Birtokról, a Haraszthy Pincészettől és a Kattra Pincészettől; pinot noirt Haraszthyéktól, Rókusfalvyéktól és az Etyeki Kúriától, így az egység mellett az etyeki sokszínűséget is megtapasztalhattuk, hiszen ugyanaz a fajta a különböző borászok kezei közül kikerülve mást-mást mutat.

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 134

Remekül keretezte az estét az üdvözlő és a búcsúzó pezsgő – az előbbi az Anonym Pincében, az utóbbi a Hernyák Birtokon készült, és jól mutatták, hogy van létjogosultsága a buborékos italoknak a borvidéken, nem véletlenül fókuszálnak erre egyre többen.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Etyeken jól érzik magukat ezek az ismert fajták, a helyi adottságok mellett jó borok születnek. A borok megmutatták, hogy a tagok mindannyian elkötelezettek a minőség mellett, a történetek pedig azt, hogy egyaránt alázattal fordulnak a szőlő felé és a borok fogyasztói felé. Bár hét pince borai és pezsgői kerültek a poharakba, és közülük négyen voltak jelen személyesen, az egész estére jellemző volt egyfajta egység. Egymás borainak ajánlása, a közös sztorizások, az összefonódó történetek mind-mind azt mutatták, hogy itt valóban közös munka folyik, tisztelik egymást, hisznek a közös útban. Kulcsfontosságúnak tartják egymás borainak megismerését, a tapasztalatok megosztását, egymás segítését, a közös beszélgetéseket.

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 306

Az Etyek360 példásan mutatta be, hogy milyen az, amikor a pincészetek külön utakon járnak, de egyfelé tartanak, ráadásul nem csak a gondolkodásuk korrekt, de a boraik is.

Sőt, az etyeki összefogást annyira jól megmutatták, hogy a kóstolóhoz még etyeki sajtokat is hoztak.

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 120

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 260

A borászok meséltek múltról, jelenről, de persze a jövő is szóba került. Nagyon várják, hogy megünnepelhessék alakulásuk hatodik évfordulóját, és a jelenlegi körülmények enyhülése után folytathassák kisebb-nagyobb közösségi kóstolóikat a csapattal. Jó borok, érdekes sztorik, sok nevetés jellemezte az Etyek360 kóstolóját, amiről akkor még nem tudtuk, hogy egy ideig ez lesz az utolsó olyan borkóstoló, ahol személyesen találkozhatunk a borászokkal. Reméljük, hamarosan Etyeken is meglátogathatjuk őket, és folytathatjuk a borok megismerését!

 

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 103

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 312

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 295

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 084 (1)

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 292

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 165

201029 Furmint Photo Kostolom Etyek 360 112

 

szöveg: Szabó Hajnalka

fotó: Dancsecs Ferenc  – Furmint Photo