A korlátozások bevezetése előtti utolsó rendezvényen a Kóstolom Borbárban a Budapest szőlőskertjeként is emlegetett Etyekről kóstolhattunk egy izgalmas borsort.
Az Etyek360-at 2014-ben alapította meg az Etyeki Kúria, a Hernyák Birtok és a Rókusfalvy Birtok, hozzájuk csatlakozott 2015-ben az Anonym Pince és a Haraszthy Pincészet, majd 2017-ben a Kattra Pincészet és az Orosz Gyula Családi Pincészete.
Ezúttal négyen képviselték a boros társulást, az Etyeki Kúriától Gézárt Anna, a Rókusfalvy Birtoktól Rókusfalvy Palkó, az Anonym Pincétől Szövényi Áron, a Haraszthy Pincészettől pedig Nagy Mihály mesélt a pincékről és a borokról. A pincéket a közös fajták, a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir, az egyként elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolta eggyé, így ezen a jó hangulatú estén is ezeket a boraikat mutatták be a vendégeknek. Kóstolhattunk sauvignon blanct az Anonym Pincétől, Orosz Gyula Családi Pincészetétől és az Etyeki Kúriától; chardonnayt a Hernyák Birtokról, a Haraszthy Pincészettől és a Kattra Pincészettől; pinot noirt Haraszthyéktól, Rókusfalvyéktól és az Etyeki Kúriától, így az egység mellett az etyeki sokszínűséget is megtapasztalhattuk, hiszen ugyanaz a fajta a különböző borászok kezei közül kikerülve mást-mást mutat.
Remekül keretezte az estét az üdvözlő és a búcsúzó pezsgő – az előbbi az Anonym Pincében, az utóbbi a Hernyák Birtokon készült, és jól mutatták, hogy van létjogosultsága a buborékos italoknak a borvidéken, nem véletlenül fókuszálnak erre egyre többen.
Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Etyeken jól érzik magukat ezek az ismert fajták, a helyi adottságok mellett jó borok születnek. A borok megmutatták, hogy a tagok mindannyian elkötelezettek a minőség mellett, a történetek pedig azt, hogy egyaránt alázattal fordulnak a szőlő felé és a borok fogyasztói felé. Bár hét pince borai és pezsgői kerültek a poharakba, és közülük négyen voltak jelen személyesen, az egész estére jellemző volt egyfajta egység. Egymás borainak ajánlása, a közös sztorizások, az összefonódó történetek mind-mind azt mutatták, hogy itt valóban közös munka folyik, tisztelik egymást, hisznek a közös útban. Kulcsfontosságúnak tartják egymás borainak megismerését, a tapasztalatok megosztását, egymás segítését, a közös beszélgetéseket.
Az Etyek360 példásan mutatta be, hogy milyen az, amikor a pincészetek külön utakon járnak, de egyfelé tartanak, ráadásul nem csak a gondolkodásuk korrekt, de a boraik is.
Sőt, az etyeki összefogást annyira jól megmutatták, hogy a kóstolóhoz még etyeki sajtokat is hoztak.
A borászok meséltek múltról, jelenről, de persze a jövő is szóba került. Nagyon várják, hogy megünnepelhessék alakulásuk hatodik évfordulóját, és a jelenlegi körülmények enyhülése után folytathassák kisebb-nagyobb közösségi kóstolóikat a csapattal. Jó borok, érdekes sztorik, sok nevetés jellemezte az Etyek360 kóstolóját, amiről akkor még nem tudtuk, hogy egy ideig ez lesz az utolsó olyan borkóstoló, ahol személyesen találkozhatunk a borászokkal. Reméljük, hamarosan Etyeken is meglátogathatjuk őket, és folytathatjuk a borok megismerését!
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: Dancsecs Ferenc – Furmint Photo