Tokaj nem Tokio! Meglepő (?) győzelemmel jutott a döntőbe A Szikla. Mrs. TOKIO-nak hosszú lesz az út a Távol-Keletre…

 

Nagy érdeklődés követte a Borpárbaj 2. évadának 1. elődöntőjét (novemberben The Wine Judge vs. Mádám VinCE a másik ágon), mivel a két párbajozó igazi sztár a maga területén. Mrs. TOKIO a Sommelier szakmában, míg A Szikla a borász társadalomban szerzett hírnevet.

 

Mindkét versenyző egy fájdalmas győzelmen volt túl, mivel Ilcsi férjét Mr. Felixet (Horváth Mátét) búcsúztatta a negyeddöntőben, Laci pedig nagyon jó barátját Vulkán Steviet (Balassa Istvánt).

Na de nézzük mi történt az elődöntőben.

 

A Szikla koncepciója az egész Párbaj alatt az volt, hogy a világon az adott régiókból zászlóshajó borokat (flagship wine) hozzon, azaz a régió legjobb arcát, ami ráadásul híres is az adott borról. Hétköznapi fehérnek az etyeki Haraszthy Pincészet 2020-as Sauvignon Blancját hozta. A másik sarokban Mrs. TOKIO Tokaj-Hegyaljához nyúlt, az önálló márkaként is muzsikáló Hold & Hollo száraz tokaji házasításhoz, ami a Holdvölgy Pincészet játékosabb bora. Annyira azért nem játékos, mert 2017-es, ebben a kategóriában nem szoktak ilyen idős borokat hozni. Mrs. TOKIO viszont magasról tesz a korra, sőt… pontosan tudtam, hogy mit vállal: A Hold & Hollo 17:10-re diadalmaskodott a Sauvignon Blanc-nal szemben. 0:1 Ilcsinek.

 

Ilcsi koncepciója pedig az volt, hogy a munkahelyén (TOKIO Budapest) tartott borlapról választott.

 

A nagy fehér kategóriában olyan történt, ami még sohasem a Borpárbaj történetében. Teszek egy lépést vissza, mik ütköztek meg? A Szikla egy osztrák kamptali Rajnai Rizlinget hozott, míg Mrs. TOKIO egy olasz Alto Adige-i Sauvignon Blanct. Az eredmény 16:11 lett, de a párbajozók teljesen összezavarodtak és nem tudták eldönteni ki nyert. Elfelejtették, hogy ki melyik bort hozta. Teljes káosz lett úrrá a Kóstolom Arénában. A vendégek segítségével pontot tettünk az ügy végére. Elsőre A Szikla vállalta újból a vereséget, amire a játékmester (én) megkérdeztem, hogy: „Biztos?” Ezt a kérdést sokszor fel szoktam tenni, a borok töltése közben ugyanis magam sem figyelek arra, hogy mi van a piros és kék zsákokban. Laci elbizonytalanodott és emiatt Ilcsi is. Végül A Szikla került ki győztesen és ezzel egyenlített. 0:2 helyett 1:1.

 

A hétköznapi vörös hozta a legszorosabb kört. Ilcsi egy 2018-as mátrai Pinot Noirt hozott a Benedek Pincétől, míg Laci egy 2018-as ménesi Kadarkát Balla Gézától. Ebben a körben képzeljétek eredetileg mindketten Vida Péter Bonsai Kadarkáját választották. Az a szabály, hogy ilyenkor egyikőjük sem hozhatja azt a bort (mivel, ha szólok annak, aki másodjára választotta, hogy mást kell választania, akkor tudhatja, hogy mit hoz az ellenfele). Ilcsi meglepődött, hogy be tudtam szerezni azt az évjáratot, amit eredetileg akart, ennek ellenére 15:12-re nyert a Kadarka és ezzel A Szikla átvette a vezetést 2:1-re.

 

A nagy vörös kategória a mészárlásról szólt. Egy külföldi és egy magyar bor nézett farkasszemet a zsákokban. A Szikla egy ausztrál Shiraz-t hozott, míg Mrs. TOKIO 2017-es Kiss Gábor Signal Cabernet Sauvignon-ját. Az ausztrál jött, látott és tarolt 20:7-re. 3:1 Lacinak.

 

A Jolly kategória előtt kiszámoltam, hogy Ilcsinek 21:6-ra kell nyerni, hogy a 2 pontot érő utolsó forduló megnyerése után az összesített szavazatokban is több legyen neki, mint párbaj társának. Elég nehéz feladat, de a Jollyban bármi megtörténhet. Esélye volt, mivel két nagyon más típusú bor találkozott egymással. A Szikla az előző körben búcsúztatott barátjának Balassa Istvánnak (Vulkán Stevie) Bomboly Szamorodniját választotta, ami már kifutott a kereskedelmi forgalomból. Ez egy igazi Borpárbajos, enyhén pimasz és vagány lépés. A másik oldalon Mrs. TOKIO sem hazudtolta meg magát, mivel egy Ferrari Blanc de Blancs, azaz olasz champagne típusú Chardonnay pezsgővel próbálta ellopni a showt.

 

A szavazáskor izgatottan vártuk a végeredményt, ami 19:7 lett és ez azt jelentette, hogy bárki is nyert az utolsó körben, mindenképpen A Szikla került a döntőbe. Hab volt a tortán Lacinak, hogy jóbarátjának édes bora elbűvölte a közönséget és ripityára verte az olasz buborékos ékszert.

 

Laci utalást tett segítőjére, aki egy tanácsadóként kvázi „egy csapatban” játszik Lacival. Őt Kielmayer Kristiannak hívják. Vajon Kristian előmerészkedik a háttérből és jövőre Solo babérokra tör?? Mindenesetre Ilcsinek egy 2 fős csapat ellen kellett párbajoznia és ha jól tudom ő nem konzultált férjével, bár ez nem volt tiltva. 

 

Ami eszméletlenül ritka és nagyon jó érzéssel töltött el, hogy Ilcsi is boldog volt a kör után. Ennek fő oka az volt, hogy egy nagyon prémium tokaji szamorodni képes volt földbe döngölni egy olasz csúcspezsgőt. Ez az eredmény reménykeltő volt számára, lehet feltette magában a kérdést: „Talán a világörökségi Tokaj édesborának eladási helyzete sem menthetetlen?”. Nagyon örülök és hálás vagyok, hogy megismerhettem Ilcsit a Borpárbaj szervezése okán.

 

Lacival pedig majd találkozunk a döntőben a novemberi másik elődöntő győztesével (The Wine Judge vs. Mádám VinCE)

 

Örülök, hogy van ez a játék.

Dávid