vancsik-balint-borparbaj-elodonto–Kostolomborbar

Borpárbaj beszámoló – Mádám VinCE utolsó pillanatos, 6 puttonyos ütéssel győzött!

Borpárbaj beszámoló – Vancsik Ivett vs. Bálint László

Mádám VinCE utolsó pillanatos, 6 puttonyos ütéssel győzött!

 

Minden idők talán legizgalmasabb párharcát hozta Mádám VinCE vs. The Wine Judge összecsapása.

 

Mindketten olyan ellenfelen voltak túl, akik az organikus, természethű borok igaz megszállottjai. Vancsik Ivett (Mádám VinCE) Kató Andrást (Mösziő Terroir), míg Bálint Laci (The Wine Judge) Németh Ricsit (Nature Ricsi) gyűrte le.

Nézzük, hogy alakult a két borszakértő fordulatos párbaja.

 

Az biztos, hogy mindketten felkészültek a másikból, ez látható volt.

 

A hangulatot a Hétköznapi Fehér kategória teremtette meg. Mádám egy balatonfüred-csopaki Sárgamuskotályt hozott (Söptei Pincészet), míg a Judge egy tokaj-hegyaljai bio Muscat Blanct (szintén Sárgamuskotály) (Gróf Degenfeld) nevezett. A végeredmény: 14 – 14!!!! Rég volt döntetlen, és akkor sem ekkora létszámnál. SPOILER: Ha még 1 valaki Lacira szavaz ebben a körben, akkor ő nyerte volna az egész meccset. Egy nézőtől el is hangzott ez az elemzés a Párbaj után, hogy lesajnált kategóriának tűnik a Hétköznapi Fehér, mégis döntőnek bizonyult. SPOILER VÉGE. Állás: 1-1

 

Nagy Fehér. Ez is kemény kör volt. The Wine Judge saját borát hozta. Igen. Igen. Igen.
Úgy hívják: Bálint Laci bora. Eszméletlen jó volt. De az ellenfele is. Egy német Rajnai Rizling (Van Volxem – Alte Reben). Az est egyik csúcspontja volt számomra ez a kör. A német csúcsbor diadalmaskodott 18:10-re, de Ivett elárulta, hogy ő a Laci borára szavazott volna!! Ez elég fair megnyilvánulás volt. Mielőtt Ivett lehúzta volna a zacskót, kértem Lacit, hogy tippeljen milyen bor lehetett. „Laci milyen bor lehetett ez? Ennyit mondott: Ez egy német Rajnai Rizling.. Van Volxem… Alte Reben… MI A ***** Egy másik rendezvényen biztos automatikus továbbjutást ért volna… De itt be kellett érni annyival, hogy Ivett átvette a vezetést. 2-1 Mádám VinCE-nek.

 

Hétköznapi Vörös. Itt volt a legnagyobb kontraszt a két párbajozónál. Mádám VinCE egy szekszárdi Zweigeltet (!) hozott (Németh Janó), míg The Wine Judge egy ausztrál Shirazt (Yellowtail). Az utóbbi a világ legnagyobb számban termelt palackos bora. 144 millió palack ( vagy valami ilyesmi… plus-mínusz 1 millió )… Ez a Shiraz az ausztrál giga borászat legnépszerűbb bora, ha jól tudom (fehéreik között pedig a Chardonnay). A kengurus címkés bor tönkreverte a finom magyar könnyed fűszerességet. Nézők moraja, meglepettsége és megbotránkoztatásának szellője egyszerre volt jelen a Kóstolom Kolosszeumban. Laci egyenlített, nem is akárhogyan: 8-20 a Shiraznak. Állás: 2-2.

 

Nagy Vörös: Ez is hihetetlen kör volt. Miért? Két dél-olasz Primitivo. Itt is. Ott is. Nagy test, nagy alkohol, sok gyümölcs. Ivett: Tormaresca Torcicoda Primitivo vs. Laci: A Schola Sarmenti. The Wine Judge úgy tűnt valamit jobban tudott, mivel letarolta Mádám Primitivoját 21:6-ra.. Ez az arány hihetetlen volt számomra. Laci az utolsó kör előtt átvette a vezetést: 2-3 The Wine Judgenak.

 

Jolly: Az izgalmakat már nem nagyon lehetett fokozni. Ha Ivett megnyeri ezt a kört, akkor megfordítja az állást, mivel a Jolly megnyerése 2 pontot ér. Döntetlen esetén is Laci nyer. Van-e esély döntetlenre? Nem sok, de azért van. Főleg azért, mert két 6 puttonyos aszú találkozott az utolsó körben. Ivett a 2016-os Royal Tokajit, míg Laci a 2017-es Bognár Selectiont választotta. Kíméletlen feszültség és végül 21:4-es végeredmény. Az nagyon nagy különbség. De kinek a javára? Mádám VinCE mosolygott széles mosollyal. A Royal félelmetes sav-cukor egyensúlya esélyt sem adott a kategóriájában nagyon jó Bognár aszúnak. Ivett megfordította és 4:3-mal a döntőbe jutott! Végeredmény: Mádám VinCE 4:3 The Wine Judge.

 

A vendégek és a párbajozók sokáig maradtak az összecsapás után, mivel volt mit megbeszélni. Nekem még mindig hihetetlen, hogy egy borkóstoló milyen érzelmeket tud kiváltani az emberekből… Öröm, katarzis, apátia, szurkálódás, megkönnyebbülés, dráma… Ez a Borpárbaj!

 

A döntőben a korábban bejutott Sziklához csatlakozik Mádám VinCE. A mindent eldöntő utolsó harcra december 15-én kerül majd sor a Kóstolom Borbárban.

 

Előzetes jegyárulás a népnek hamarosan indul. Köszönöm a párbajozóknak, a vendégeknek és neked kedves olvasó, hogy érdekel ez az egész játék.

Hamarosan találkozunk!