reislingek a házban

Rajnai is all around, avagy All you need is Rajnai & libamáj

Következő hetekben nem csak borokat, hanem recepteket is fogunk nektek hozni borász barátainktól, hogy ezzel is segítsük a készülődést. Legalább annyi fejtörést okoz sokunknak a borok kiválasztása az ünnepekre, mint sok esetben a menüsor, már akinél nem ugyanaz minden évben. Hogy miért rajnait ajánlunk ezúttal és mit is érdemes mellé főzni? 

A borkedvelő közönségünk kedvenc fajtája, ez fogy a legjobban a Kóstolom Borbárban, de éppenséggel azért is fogyhat ez leginkább mert nekünk is ezek tartoznak a kedvenceink közé.  A Rajnai rizlingek között is óriási a küllönbségek vannak, de ebben a csomagban három, a fajtával kiemelten magas szinten dolgozó pincészet borait tettük bele. Cseri és Czurda boroknál ugyanaz a borász, de a tételek merőben mások. Mondhatnám úgy is, hogy a fajta négy árnyalata. A könnyed gyömölcsös, közönségkedvenc friss rajnaitól egészen a „Moseli” stílusú maradékcukros, hömpölygő vastag egzotikus gyömölcsökkel teli karakterig minden megtalálható itt. A Villa Tolnay már több mint 15 éve a legstabilabb kínálattal rendelkezik hazánkban. Az alapborai is megállják a helyüket az erős közép,- felsőkategóriás borok között, szóval nehéz mellényúlni a VT pince borai közül. Rajnaihoz nagyon értenek, komoly referenciaborok ezek kérem Csobáncról, ahol a fajta kiválóan érzi magát. Borkedvelőnek, borértőnek is ez egy nagyon szép ajándék, borsor.

Rajnait a fa alá mindenkinek borcsomagunk így áll össze:

  • Cseri Rajnai Quartus 2019
  • Cseri Rajnai Secundus 2020
  • Villa Tolnay Rajnai* 2020
  • Villa Tolnay Panoráma Rajnai*** 2019
  • Czurda Rajnai 2020 száraz
  • Czurda Rajnai 2020 félédes

Czurda Henrik maradékcukros, ambár gyönyörű egyensúlyben lévő hömpőlygú rajnaija mellé ajánl nekünk egy különlegességet, amit Dédnagymamájától tanul:

 

Anna Dédnagymama elzászi libamájreceptje

Egy napig langyosvízben áztatjuk a libamájat és ezután  3 -4 napig (1 üveg bor) rizlingben kell állnia, hozzá egy pici só, kis bors. Ezután a májat le kell hártyázni – ami lejön a májról is féretesszük szépen és majd a lefőzőtt rizlingbe, zsírba beletesszük később –  majd egy nagyobb edénybe elosztjuk a libamájat és megy be a sütőbe 60-70 fokra hogy átmelegedjen. Ezután lepréseljük egy plexiüvegformával, de más eszközt is nyugodtan választhattok ami kéznél van, és súlyt helyezünk rá, hogy összenyomjuk szépen a májat. Ezután megy be a hűtőbe. Nem kell megijadni felül zsír fog feljönni, azt levesszük és a maradék rizlinggel, hártyával felfőzzük majd egy pici zselatint teszünk hozzá. Ezt a redukciót a hideg tömbre ráöntjük és egyeletesen eloszlatjuk. (cc. 1 dl) A felül létrejövő zsírréteg izolálja, tartósítja a májat.

Hozzávalók:

  • 700 g libamáj

Henrik tuti tippje >>>Fény utcai piac 1. emeleti húsbolt

  • 1 üveg rizling
  • 1 lap zselatin
  • só, bors

TOVÁBBI BORCSOMAGOK >>> https://kostolomborkereskedes.hu/borcsomagok

karácsonyi borcsomagok