vancsik-szilagyi-borparbaj-donto–Kostolomborbar

Döntőhőz méltó Párbajt hozott a 2. évad döntője!

Beszámoló, Humayer Dávid, Játékmester tollából

Egyik párbaj előtt sem bírom ki, hogy ne kezdjek el egy forgatókönyvet felállítani vajon melyik kategóriában melyik bor fog nyerni. Az esetek többségében a párbaj győztesét nem tudom eltalálni. Számolgathatok bármikor bármit, 13 összecsapás után a játék továbbra is nehezen kiszámítható.

Be kell valljam a számolgatásoknál az elődöntők előtt nem őket vártam a döntőbe. Mindketten nagy cápákat ejtettek ki. Mrs. TOKIO (Mácsai Ilcsi) és The Wine Judge (Bálint Laci) bánta a „meglepetéseket”.

Fú, nagyon sok variálás volt a borok beszerzésénél. Sosem volt még ennyire izzasztó a szervezés. Na nézzük is!

Hétköznapi fehér. Mádám VinCE elküldött a LIDL-be 4 palack ausztrál Chardonnay-ért. Nosztalgikus volt, mint amikor az első Borpárbajokon, még nekem kellett egyenként elmennem a különböző raktárakba, kereskedésekbe. A másik oldalon egy 2019-es bio Szent Görgy-hegyi Rajnai Rizling (Gilvesy) várta kivégzésre a kengurut. A végeredmény kegyetlen: 19:8 a Szent György-hegyinek vagyis a Sziklának.

Nagy Fehér. Ivett úgy döntött, hogy most fittyet hány a közízlésre és a döntőben kicsit lazít és egy olyan bort hoz, amit ő nagyon nagyon szeret és annyira nem érdekli, hogy azt a bort mennyire fogják kedvelni. Így került a választása Spiegelberg 2013-as (!) somlói Hárslevelűjére. A másik oldalon is közrejátszott az érzelmi választás, mivel Laci jóbarátja és korábbi ellenfele Balassa István (Vulkán Stevie) 2019-es Betsek Furmintját választotta. A Balassával vívott emlékezetesen párbajon egy 2018-as Betsek Hárslevelűvel nyert cimborája ellen.

A végeredmény az 1. körrel megegyezett! Szintén 19:8 és szintén a Sziklának! Hegyaljai barátja megint kisegítette és ezzel már 2:0-ra vezetett.

Könnyű vörös. Ebben a kategóriában két nagyon különböző bor találkozott. A Szikla egy dél-balatoni 2018-as Cabertnet Sauvignont (Légli) választott. Mádám VinCE a spanyol Riviéráig ment, hogy behúzza ezt a kategóriát. Jó húzásnak bizonyult. Egy gyümölcsös, testesebb spanyol Monastrellt hozott, amivel nagyon fontos kört nyert meg. 11:16-tal húzta be a kört. 1:2-re módosított.

Nagy Vörös: A Borpárbaj történetének legdurvább köre volt ez. Ezt az összemérést egy picit máshogy írom le… mindjárt megértitek miért. Egy toszkán Merlot és egy uruguayi Tannat találkozott. Sem uruguayi bor, sem Tannat még nem szerepelt Borpárbajon. Nekem Uruguay amúgy is közel áll a szívemhez és ráadásul a döntőben… a lelkem mélyen kicsit drukkoltam a bornak.

Megtörtént a kóstolás, lezajlott a szavazás és jöttek az eredmények. A végeredmény 21:6!!! Bődületes győzelem az egyik bornak. Uruguay földbe döngölte Toszkánát! Kérdeztem a párbajozóktól: Ki vesztett? Ivett szerényen magára vállalta az iszonyatos vereséget. Csakhogy… Ivett hozta az uruguayi bort! Amikor szomorúan húzta le a palackról a zsákot… a toszkán Merlot bukkant elő! MI TÖRTÉNIK ITT???

A) Vagy valamit elszúrtam / valami baki történt.

B) Vagy egyikőjük sem ismerte fel egyértelműen a saját borát.

A helyes válasz a B. mivel mindent rohadt jól és profin csináltunk.

A Sziklának leesett az álla. Váratlanul megalázták a toszkán borát a tengeren túli Uruguayból. Amennyiben győzött volna, úgy szinte matematikailag is bebiztosította volna a győzelmet. Így Mádám VinCE teljes mértékben visszajött a meccsbe! 2:2! A Jolly körre maradt a döntés. Dráma.

A Borpárbaj 2. évadának döntőjében a döntő körben egyenlő állásnál a két párbajozó. Szinte egyenlő összpontszámmal. Mivel páratlan számú vendég volt, ezért döntetlenre nem volt lehetőség. Dráma.

Ha idáig elolvastad és nem lett kedved egy Borpárbajhoz, akkor nem neked való ez a rendezvény. Még mindig tudom fokozni. Mádám VinCE a Gizella Szamorodni 2017-et jelölte meg először Jollynak vagyis Szilágyi Laci saját borát. MICSODA FRICSKA!!!! A döntő körre az ellenfele édesborát jelölte. DE! Sajnos ez a bor nem fért bele az árkategóriába! Rá pár nappal Szilágyi Laci is a Gizella Szamorodni 2017-et jelölte meg Jollynak! Csak annyit mondtam neki, hogy nem fér bele az árkategóriába. Nem akartam azt mondani, hogy Ivett is ezt választotta, mert akkor azzal elmondtam volna, hogy Ivett édes borban gondolkozik és akkor Ivettnek is el kellett volna mondanom, hogy Laci is ezt a bort választotta. Értitek?? DE! A Szikla addig-addig erősködött nálam, hogy nézzem meg XY kereskedőnél, hogy hátha ott belefér az árkategóriába, hogy meguntam és elmondtam neki, hogy tökmindegy mennyibe kerül, mert Mádám VinCE is ezt választotta. 😀 Ivettnek is el kellett mondanom, hogy Laci a Szamorodniját akarta. Mekkora formák. Ő meg a saját borával akarta megnyerni a Borpárbajt. Dráma.

Szóval mindketten tudták, hogy miben sántikált a másik.

Ivett a stratégián nem változtatott és egy 2017-es tokaj-hegyaljai szamorodnit választott (Péter Pince).

Laci azonban kockáztatott, nem is keveset és egy 16%-os alkoholtartamú 2018-as Balla Cabernet Franc-Feketeleánykát választotta a végső ütközethez. Hűha.

Vörösbor édesbor ellen még sosem találkozott (volt már pezsgő vs. vörös; édes vs. pezsgő; rozé vs. édes és sok édes vs. édes). Hűha.

Bejöttek a szavazatok: 14:12 !!! (igazából 14:13, csak 1 ember nem szavazott, de utólag azt mondta arra szavazott.)

A Borpárbaj 2. évadának nyertese pedig: A SZIKLA lett!

A vörös éppen hogy nyert, de nyert és ez így nagyon menő győzelem. Ha egy kicsit intenzívebb a szamorodni akkor nyer, ha egy kicsit rosszabb a Balla, akkor is nyer. De a Borpárbajon nincs HA, van viszont Szilágyi Laci, aki büszkén vette át az 1. helyezésért járó díjat és a Kézdy Danitól (Mr. Furmint) visszakapott vándorserleget. Köszönöm Ivettnek is ezt a fordulatos meccset!

Boldog Karácsonyt!

Boldog Új Évet!

Jövőre találkozunk a Borpárbaj 3. évadával. Ha van neved a borok világában, akkor nyugodtan jelentkezz, nem biztos, hogy játszani fogsz!

Dávid