“Judgement of Budapest?” Mr. Kóstolom újvilági tornádóval rombolta Rizling Guru óvilágát

 

Humayer Dávid, Játékmester beszámolója

 

Különleges “Special Edition” Borpárbajhoz érkeztünk, ahol a párbajok történetében újoncnak számító Rizling Gurut azaz Tar Ferit Mr. Kóstolom azaz Pintér Zsolt fogadta. A beszerzési árakon jelentősen emeltünk, hogy nagyobb legyen a tüzijáték. A Jolly kategóriára pedig most kötelezően buborékost írtam elő. Utoljára a 2. évad döntőjével fejeztük be, ami A Szikla diadalittas győzelmével ért véget. Nem tudom, hogy a barátságos mérkőzés kifejezés pontos volt-e a mostani meccsre, de ennek a győzelemnek megünneplése sem volt szerényebb a legutóbbi döntőénél.

Mr. Kóstolom 2 párbajt nyert eddig. Egy pezsgőpárbajon egyik példaképét és volt kollégáját Hegyi Gábort győzte le, ami egy hatalmas skalp volt számára, de erről már írtunk korábban. Egy másik párbajon pedig jóbarátját Fefét verte meg, aki a Borpárbajok állandó vendége volt, így egyáltalán nem mondhattuk zöldfülünek őt sem ebben a játékban. Mr. Kóstolom tehát 3. győzelméért jött el szerda este a Kóstolom Arénába.

Rizling Guru pedig a haladó borrajongók oázisának a közelmúltban bezárt Carpe Diem Borbárnak volt a megálmodója illetve a jelenleg is működő Magyarország egyik legprémiumabb, legbutikborászatosabb, leggyémántosabb borkereskedésének a tulajdonosa és vezére. Ha barnaöves borszakértőnek mondanám az egyáltalán nem lenne megfelelő titulus a tudásához mérve.

Nézzük szépen sorjában az eseményeket.

 

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Mr. Kóstolom egy 2020-as amerikai, pontosabban Washington állambeli Rajnai Rizlinget hozott (Chateau Ste. Michelle). Szerintem soha nem volt még washingtoni bor a Borpárbaj történelmében, érdekes fricska is egyben, hogy Rizlinggel kezdett a Rizling Guru ellen. Aki pedig egy 2021-es osztrák Gelber Muskateller-t vagyis Sárgamuskotályt hozott.

Félelmetes végeredmény született. 17:2-re a Rizling ripityára zúzta a Sárgamuskotály fürtöket. Ez még sokba kerülhet a Gurunak.

 

Állás – Mr. Kóstolom 1:0 Rizling Guru

 

Nagy Fehér (1 pont)

Padlón a Guru? Az arcán nem látszódik az ütés nyoma. Inkább az, hogy nézzük meg mi lesz a következő körben. A név kötelez: német Riesling következik. Pflaz, 2017. Néhányunkat, az előkóstolókat teljesen elvarázsolt, tudtuk: Ha ezzel nem szerez pontot, akkor valami nincs rendben Budapesten… 🙂

Még akkor is, ha Magyarország egyik legjobb fehér bora, mit bora: KIRÁLYA állt botjára támaszkodva a túlsó sarokban: Barta – Öreg Király Furmint 2018.

Az igazság az, hogy a mádi bor nem a legszebb arcát mutatta szerda este, de talán a legjobb formájában sem nyert volt a német mennydörgő ellen. Egyébként az egyetlen magyar bort kóstolhattuk az estén, ez azért egy bók Bartáéknak.

13:6-ra győztek most a németek. A Rizling Guru elegánsan lerakta a dombornyomott gót betűkkel írt elefántcsont-fehér színű névjegyét a pultra.

Visszavágó majd a Nemzetek Ligájában szeptemberben.

 

Állás – Mr. Kóstolom 1:1 Rizling Guru

 

Hétköznapi Vörös (1 pont)

Óvilág vs. Újvilág újra. Az öreg kontinensről Rizling Gurunak köszönhetően egy 2020-as szicíliai bor érkezett (Terre Nere Rosso), nem a lekváros vonal. Mr. Kóstolom pedig a csodaszép Argentínából hozott egy hűvösebb 2020-as Malbecet (Salentein Malbec Barrel Selection). A “levélszavazatok” beérkezése előtt úgy tűnt a szicíliai győzött, de végül 10:9-re a Malbec csípte el a pontot. Feszült, drámai pillanatok voltak ezek, főleg, hogy ekkor a vendégek nem tudták, hogy kinek a kezéből csúszott ki a vezetés az utolsó pillanatban és ki szerezte meg. Mostanra már tudjuk, hogy az Újvilág és Zsolt lehetett boldog a nem mindennapi fordulattól. Óvást a Párbaj után lehetett benyújtani. Nem érkezett.

 

Állás – Mr. Kóstolom 2:1 Rizling Guru

 

Nagy Vörös (1 pont)

Amennyiben Mr. Kóstolom nagy arányban nyeri ezt a kört, úgy a Rizling Gurunak matematikai esélye sem lesz az utolsó Jolly körben, ami két pontot ér.

Ennek fényében életmentő játékkal kellett a Gurunak előrukkolnia és ehhez most ő is az Újvilághoz nyúlt: Új-Zéland, Syrah, 2017 (Blank Canvas borászat). A túloldalon egy másik kontinensről a bolygók együttállásának reményével és a biodinamikus szenzációnak extra hatásával a bordeaux-i fajták és a Carmenere fajta házasításával, Chiléből a Maipo-völgyből, chilei mértékben pici borászatnak számító (14 hektár) Kuyentől. Bonyolult mondat volt, de a bor sem volt egyszerűbb.

A borok ízéről most nem mesélnék, ahhoz ott kellett lenni. Az eredmény viszont 15:4-lett a bolygósnak. A chileinek. Zsoltnak. Mr. Kóstolomnak. 2. nagyarányú győzelme volt ez az este során. Itt már számolnom kellett, hogy vajon maradt-e esélye Rizling Gurunak a Jolly előtt. Ez már nagy pofon volt, a nyoma is látszódott rendesen. Elővettem a kockásfüzetet, de ekkor már nem volt visszaút…

 

Állás – Mr. Kóstolom 3:1 Rizling Guru

 

Jolly (2 pont)

20:0-ra kellett volna nyerni a Gurunak az utolsó körben. Erre kevés esély volt, szinte semmi. Az kellett volna, hogy egy nem megjelent vendég a Jolly kör előtt lihegve megérkezik, beül a többi vendég közé és velük együtt mind Feri borára szavaznak. Hááát….

Na jó… mi magyarok szeretünk számolgatni, de itt már nem kellett. Főleg, hogy két Champagne találkozott az utolsó körben. A drámaiság kedvéért nem említettem, hogy itt már mindenki hátradőlhet, ugyanis ezen a párbajon eszméletlen szakmaiság és koncentráció érződött az arénából. Ezt újfent köszönöm. Jó volt látni, hallani, hogy mennyire fontos a vendégeknek, hogy minden körben a jó döntést szeretnék meghozni.

Na de, a Rizling Guru egy évjárat nélküli Blanc de Blanc Champagne-t hozott, azaz egy Chardonnay pezsgőt (Diebolt-Vallois), míg Mr. Kóstolom szintén egy Champagne-t, de egy Blanc de Noir-t, azaz egy Pinot Noir pezsgőt (Mandois) és utóbbinál már évjárat is volt: 2015.

A közönség viszonylag egyértelműnek látta a különbséget a kékszőlőből készült pezsgő javára: 13:6.

Végeredmény – Mr. Kóstolom 5:1 Rizling Guru

 

Mr. Kóstolom nagyon sok energiát rakott a felkészülésbe és emiatt a győzelmet is jobban tudta értékelni. Rizling Guru koncepciója az volt, hogy olyan általa is nagyon szeretett borokat hozzon, amit még a közönség is tud értékelni (annak ellenére, hogy sosem lehet tudni a vendégek ízlését).

Zsolt jobban akarta a győzelmet, Feri pedig inkább egy komplex képet szeretett volna megmutatni.

A végeredmény szerintem nem tükrözi a Párbajt. Tar Feri nagyon jól beszélt az egész este során és állítása szerint a játék koncepciójának sikerességéhez sem fér kétség. Bevallotta, hogy rendszeres követője a Borpárbajok beszámolóinak és videóinak. Ez azért nagyon jól esett a borszákmban tevékenykedő ekkora figurától.

Zsolt pedig élete legjobb borbáros élményének nevezte az estét. Két ismerőse legyőzése után, most egy szaktekintély ellen is bizonyított. Ezzel már 3/3 Borpárbajt nyert meg, amit idáig csak a két évad győztesei (Mr. Furmint [Kézdy Dani] és A Szikla [Szilágyi Laci]) mondhattak el magukról.

 

Köszönöm a vendégeknek és a párbajozóknak a parázs hangulatot!

Folytatás ősszel…