1025-scotland-wine-regions

10/25 • Maláta Klub – Skót felföld kincsei

IGAZI SKÓT WHISKYK – AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!
Ismered a skót whisky régiókat? Nem? Hát akkor itt az ideje méllyebben is beelásnod magad ebbe a témába. Borbárunk új családtagja, Torzsa Lajos (whiskyszakértő) betekintést ad ebbe a különleges világba!

Mely whisky régiók lesznek bemutatva a kóstolón?

Lowland

A legdélebbi régió, könnyed, friss, zöldséges, gyümölcsös whiskykkel. Az itt készültek nagyon hasonlítanak az Írországban készültekhez. A kóstolt tétel abszolút Lowland karakter, ahogyan korosabb maltok kerülnek bele a NAS-ba, egyre inkább lehet érezni az érettséget, de már fiatalon is nagyon szép jegyeket mutat.
A kóstolandó tétel: Kingsbarns Family Reserve

Highland

A legnagyobb régió, Speyside után itt található a legtöbb lepárló.A legtöbb itt készült whiskyre a könnyedség, a friss gyümölcsös és virágos jegyek jellemzőek.A kóstolandó tétel egy nagyon könnyű, alacsony alkoholtartalmú, könnyen értelmezhető whisky, amely nagy élményt szokott okozni azoknak, akik még nem ittak single malt whiskyt.
A kóstolandó tétel: Glenmorangie (10 éves)
Speyside
Speyside arról nevezetes, hogy egy nagyon kis területű régió, mégis ide koncentrálódik a legtöbb lepárló. Területileg gyakorlatilag Highlandhoz tartozik, így a stílusjegyek nagyon hasonlóak. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, sherry hordóban is érlelt, összetett ízvilágú whisky, amely azonban egy kicsit veszített a karakteréből.
A kóstolandó tétel: Benromach (10 éves)

Islands

Hivatalosan Highlandhez tartozik ez a régió, azonban a szigeteken készült whiskyk annyira eltérő jegyeket mutatnak, hogy külön régióhoz szokták sorolni őket. Haladó whiskyfogyasztóknak ajánljuk. A kóstolandó tétel Skye szigetéről származik, a Talisker lepárló üzemből. Jellemző rá az enyhén tőzeges – sós – vegetális ízvilág, amely összetéveszthetetlenné teszi.
A kóstolandó tétel: Talisker (10 éves)

Campbeltown

A leginkább hypeolt régió, a helyi Springbank lepáró legtöbb whiskyje szinte elérhetetlen. Az itteni stílusra jellemzőek a cseresznyés – marcipános – gumicukros/mályvacukros – nem ritkán szénás/istállós jegyek. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, igazi campeltowni stílusjegyeket mutat.
A kóstolandó tétel: Kilkerran (12 éves)

Islay

Ez a régió minden whisky fogyasztó fantáziáját megmozgatja. Az általában erősen tőzegelt, gyógyszeres – jódos – fenolos – animális jegyek nagyon könnyen felismerhetővé teszik ezt a régiót. A kóstolandó tétel egy flagship lepárló fiatal whiskyje, amely megmutatja, hogy a párlat hangsúlyos Islay malt is lehet érdekes.
A kóstolandó tétel: Ardbeg Wee Beastie (5 éves)

A régiók bemutatása mellett számos érdekes téma is kifejtésre kerül, és számos kérdésre is választ kaphatsz! Ilyenek például:

  • Mi a whisky a skót terminológia szerint?
  • Whisky készítés alapjai: árpa termesztés, malátázás, cefrézés, lepárlás, érlelés
  • Blended whisky – vatted malt whisky – single malt whisky: tegyük rendbe az alapfogalmakat
  • A hordók világa – párlat vs hordó hangsúly – fiatal vs koros – korjelölt vs NAS
  • Régen minden jobb volt? Milyen irányba mennek az ízek? Old school vs új irányok (sok hordó, finishek)
  • A whisky már nem a gazdag idős fehér férfi itala – trendek, reklámok
  • Whisky gyűjtés és befektetés

Ha többet szeretnél megtudni, gyere el a kóstolónkra, és ízleld meg szuper tételeinket! Siess, nehogy lemaradj!
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 10.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT, TOVÁBBÁ KENYERET ÉS OLÍVAOLAJAT.