IMG_1269

“Mrs. Kúria Kitti magabiztos legyőzésével üzent Mr. Furmint a többi párbajozónak: ”Nincs már vérszag!”

Az interneten közönségszavazás után lökték be a császár emberei a Kóstolom Kolosszeumba az újonc Mrs. Kúria Kittit (Borsos Kitti) és a sokat látott Mr. Furmintot (Kézdy Dani).

Mr. Furmint 1 hónapja szenvedett presztízsvereséget a veretlen Mr. Kóstolomtól (Pintér Zsolt). A szavazók mégis nagyon szerethetik őt, hogy a 8 borszakember és gladiátor közül annyian szavaztak rá, hogy rövid időn belül újra szerették őt látni.

A Kolosszeumban a vendégek között megint jóval több volt az új arc, mint akikkel már találkoztam.

Nézzük a párbajt részleteiben.

Hétköznapi Fehér (1 pont)

Kitti első borának egy 2021-es mátrai viogniert választott (Sol Montis – Kovács és Lánya). Mr. Furmint autentikusan egy 2021-es furminttal indított és ő is a Mátrából hozta fegyverét (Szignárovits-Maka).

Számomra meglepetésre nagyon nyert Furmint a furminttal. 7:19-re. Nem semmi. Szép borok voltak.

Állás – Mrs. Kúria Kitti 0:1 Mr. Furmint

Nagy Fehér (1 pont)

Nem lehet jó érzés így kezdeni életed első Borpárbaját, de Kitti nem látszódott megtörtnek. Mr. Furmint pedig faarccal várta a következő kört, mivel tudta ez még nagyon az eleje.

Kúria Kitti egy 2017-es badacsonyi Kéknyelűvel folytatta sorát (Csendes Dűlő). Mr. Furmint pedig egy friss 2021-es dűlőszelektált (Betsek) tokaji hárslevelűvel (Bott).

Itt egyértelműbb eredményre számítottam, de szorosra sikerült. 12:14-re nyert a hárslevelű.

Állás – Mrs. Kúria Kitti 0:2 Mr. Furmint

Hétköznapi Vörös (1 pont) 

A közönség lélegzetvételéből éreztem, hogy a nagyon jó sztorikat mesélő, szimpatikus és humoros Kittinek nagyon szorítanak, amellett, hogy Dani is jó hangulatban érkezett és a kettő-nullás vezetés sem rontott a feldobódottságán. 🙂

Az első vörös kategóriában Mrs. Kúria Kitti egy 2020-as szekszárdi cuvéet hozott, míg Mr. Furmint egy szintén szekszárdi 2020-ast, egy Syraht. (Németh Janó Deviant).

Itt is nagy különbségre számítottam a cuvée javára, ami nem lett olyan nagy: 16:10-re azonban Mrs. Kúria Kitti így is szépített. Járt a taps a közönségtől!

Állás – Mrs. Kúria Kitti 1:2 Mr. Furmint

Nagy Vörös (1 pont)

Mrs. Kúria Kitti ebben a körben hozta a névjegyét: Etyeki Kúria – Pinot Noir 2015. Vele farkasszemet Dani 2018-as dűlőszelektált szekszárdi bikavére nézett (Sebestyén Iván-völgyi). Éppenhogycsak 12:14-re nyert a szekszárdi. Ezzel 1:3-ra növelte Dani az előnyét.

Ezzel eldőlt, hogy Mrs. Kúria Kitti csak egy nagy Jollyban elért sikerrel verheti meg Mr. Furmintot.

Állás – Mrs. Kúria Kitti 1:3 Mr. Furmint

Jolly (2 pont)

18:8-ra kellett volna nyernie Mrs. Kúria Kittinek az utolsó körben. Amire talán akkor van igazán esély, ha két nagyon más bor találkozik. Eddig jó is volt az elmélet, mert Mrs. Kúria Kitti egy váratlan húzott és egy pannonhalmi a gyártósorról éppenhogy legördülő nehéz bombázót egy 2019-es pannonhalmi nagy Cabernet Franc-t (Babarczi – Marianum).

Vele szemben Mr. Furmint “nem jégbor jégbora” egy 2018-as tokaji késői szüretelésű édes bor (Kikelet – Nov. 30.). Két női borász csúcsteljesítményét mérték össze a nép.

10:16-ra behúzta a tokaji. Talán, ha 1-2 év múlva találkoznak már fordított az eredmény, de az sem lett volna elég.

Végeredmény – Mrs. Kúria Kitti 1:5 Mr. Furmint

A végeredmény nem tükrözi a valóságot, de a Borpárbaj sosem igazságos. 

Két nagyon szimpatikus emberrel találkozhattunk. Ez még kevés lett volna este, de jók voltak a sztorik, egyedi hangulatot teremtettek és a borok is különlegesek voltak. Kitti megmutatta egyediségét és olyan borászatoktól hozott tételeket, akiket nagyon nagyra tart. Dani meg mindig tud újat mutatni és az egyéni statisztikáit is szépen formálta. Úgy néz ki rá mindig kíváncsiak az emberek. Mi a titka? 


Köszönöm a párbajozóknak és a vendégeknek a részvételt!

Áldott Karácsonyt és boldog új évet kívánok!

► Nézz körül a közelgő eseményeink között ide kattintva. ◀︎

Ha pedig a Furmint Február nagykóstolóra szeretnétek jelentkezni, ahol élőben is tudtok Daninak gratulálni, vegyétek meg az Early Bird jegyeket Dec.- 31-ig. 

► FURMINT FEBRUÁR EARLY BIRD JEGYEK ◀︎