Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.
A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.
A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.
Felosztása érlelés szempontjából:
- Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum
- Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum
- Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum
Felosztása készítési stílus szempontjából:
- Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)
- Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)
- Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)
- A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:
- Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten
- Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten
- Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök
– Rumsor –

Clairin 2019 Le Rocher rum
- Származási hely: Haiti
- Stílus: Francia
- Alapanyag: cukornádlé
- Érlelés: palackban
- ABV: 47,2%
- Érdekesség: helyi cukornád, kézi betakarítás, spontán erjesztés vadélesztőkkel
Bielle Agricole Ambré Asta Morris rum
- Származási hely: Guadeloupe
- Stílus: Francia
- Alapanyag: cukornádlé
- Érlelés: bourbon hordó
- ABV: 52%
- Érdekesség: overproof rum, független palackozó
Santa Teresa 1796, Ron Antiguo de Solera rum
- Származási hely: Venezuela
- Stílus: Spanyol
- Alapanyag: melasz
- Érlelés: tölgyfahordó – solera rendszerben – kb. 5 évig
- ABV: 40%
- Érdekesség: solera rendszer
Diplomatico TDC N°3 Single Pot Still rum
- Származási hely: Venezuela
- Stílus: Spanyol
- Alapanyag: melasz
- Érlelés: bourbon hordó – 8 évig
- ABV: 40%
- Érdekesség: ismert lepárló, kisüsti lepárlás, limitált kiadás
Hampden 8 éves rum
- Származási hely: Jamaica
- Stílus: Angol
- Alapanyag: melasz
- Érlelés: tölgyfahordó 8 évig
- ABV: 46%
- Érdekesség: kisüsti lepárlás
Plantation Trinidad 2009 Single Cask Tokaji Cask finish rum WhiskyNet Edition
- Származási hely: Trinidad és Tobago
- Stílus: Angol
- Alapanyag: melasz
- Érlelés: 13 év: 10 év bourbon hordó, 2 év Ferrand cognac hordó, 1 év Patrícius tokaji hordó
- ABV: 46%
- Érdekesség: single origin, de nem megnevezett lepárló