1920×1080-event-cover

03/22 – Kontrollált semmittevés művészete a borászatban – BIO a köbön a Steigler Pincészetnél

A Steigler pincészet számunkra azért is egy nagyon erős hazai partner, mert elkötelezettek a magas minőség mellett mindezt úgy, hogy a természetesség jegyében készítik a boraikat. Ezért mondja viccesen, de amúgy teljesen komolyan Varga Tamás a főborász, hogy a „kontrollált semmitevés művészete” írja le leginkább a pincetevékenységüket. Míg a területeiken a szőlőművelés már 100%-ban BIO művelésben zajlik, a pincében is a minimális beavatkozás hívei. Boraik természetesek, izgalmasok és a kimagaslanak a hazai TOP bortermelők közül is. 

Tamás több osztrák nagynevű borászatnál is dolgozott, ahol olyan tapasztalatra tett szert, ami nagyon ritka a hazai szakmában. Domaine Wachaunál töltött ideje alatt mondhatni nyakik elmerült a Zöld veltelini világában, amit össze is kóstolunk a Steigler Veltelinikkel. Furmintjuk, Kékfrankosuk és Syrah boraik abszolút best-buy kategória, amit szintén kóstolhattok nálunk március 22-én.

Steigler Pince bemutatkozó:

Pincészetünk két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő ember, Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vállán nyugszik. A Steigler Pince kiváló minőségű boraihoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg. A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el. Az ültetvények alapját a zöld veltelini, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajták adják, melyeket az újonnan telepített cabernet franc, syrah, és a „koronaékszer”, a furmint egészít ki. Izgalmas projektünk a furmint-telepítés, mivel ez a fajta volt a meghatározó a XX. század elejéig, a Soproni borvidéken. A Steigler Pince, Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található, a belváros szélén. A valamennyi helyi jellegzetességet magán viselő pincerendszert évszázadokkal ezelőtt alakították ki, a lakóházak alatt. Ebből a korból maradt ránk a pince épülete, mely azonban magán viselte a különböző generációk keze nyomát. Jelentős helyreállítási munkákat követően, 2020-tól azonban újra szélesre tárta kapuit a vásárlók, borkostolók és érdeklődők előtt.

– BORSOR – 

  • Welcome – Pinot Noire Rosé Pet Nat 2022
  • 1. BIO Klasszik Zöldveltelini 2022
  • 2. Domaine Wachau Terassen Federspiel 2021
  • 3. BIO Prémium Zöldveltelini 2021
  • 4. BIO Furmint 2021
  • 5. MAD-MOSER Furmint MM55 2021
  • 6. BIO Prémium Kékfrankos 2020
  • 7. BIO Prémium Syrah 2020
  • Premier – Malbec 2021

JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK FEBRUÁR 25-IG 8.900,- / FEBRUÁR 26-UTÁN 9.900.- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.