Pajzos Tokaj borászat a szemünkben abszolút a feltörekvő nemzetközi pályán is magabiztosan mozgó birtkok között szerepel. Az éves eladásuk 70% -a nagyságrendileg külföldön kerül értékesítésre és nagyon letisztult a teljes portfóliójuk. A New-Age sorozat, vagy T-sorozat borai könnyűek, frissek és üdék, nagyon jó ár-érték arányú alapborok, melyek azért a hazai alapbor piacon jóval túlmutatnak.
A Selection sorozat már rendre vastagabb, mélyebb tételeket tartalmaz, fahordóban érlelve. Ami számunkra nagyon fontos a fehérborok esetében, hogy ne érződjön túlságosan a fahordó használata, ne üljön rá a borra és ne írja felül a fajta, vagy a termőhely sajátosságait. A túlzottan fahordós borok korszaka főleg fehérek esetében már a múlté, senki se a fahordó által közvetített agresszív ízekre kíváncsi, hanem fajtára és termőhelyre. Ennél a tételnél hajszálnyi fűszert közvetít a fa, illatban szinte csak a friss virágos és gyümölcsös jegyek dominálnak, amit kortyban is visszakapunk. Elegnacia, kiegyensúlyozottság és telt ízek jellemzik a tételt. Mit is jelent számunkra az elegancia és kiegyensúlyozottság egy borban? Egyszerűen annyit, hogy illatban és ízben is egységes a tétel, nincsenek harsány túlzó jegyek, ami a bort kicsit is a „szögletes irányba tolná”, hiszen ez az arányokról szól.
Hárselvelű egy izgalmas fajta és a hozzánk érkező vendégek, de főleg külföldiek körében, nagyon kedvelt, mert ilyen karakterű borokat máshol a világon kevésbé tudnak kóstolni. A furmintra is mindig felkapják a fejüket, de valahogy a hárslevelű könnyebben lopja be magát a fogyasztók szívébe.
Borleírás:
A hársra jellemző kedves, érlelt illatok nyitják a bort. Púderes, virágos, banános és sárgadinnyés illatok. Kortyban érett sárga húsú egzotikus gyümölcsök, birskompót, almapüré. Sima felszín, kerekség, szinte krémes textúra. Kiváló savak, érlelt ízek, tartalmas, komoly bor, hosszan kitartó utóízzel.
A szárnyasok mellett a sertés és a borjú is remek választás, akár kicsit gazdagabb szósszal vagy mártással, de bátran mehetünk komplexebb fogások felé is.
Érlelés: 500 literes egy, kettő és három éves Európai Kádár tölgyfa hordókban 6 hónapig, battonage technikával.
Adatlap:
Évjárat | 2019 |
Szín | Fehérbor |
Szőlőfajta | Hárslevelű |
Szárazság | Száraz |
Maradékcukor | 1,1 g/l |
Borvidék | Tokaj-Hegyalja |
Dűlő | Pajzos dűlő |
Alkoholtartalom | 13 % Vol |
Fogyasztási hőmérséklet | 12 ℃ |