Mert mi mást inna az ember Wachauból, mint egy jó Sauvignon Blanc-t?! 

Nos az tény, hogy első körben a rizlingekhez, majd a GV (zöldveltelini) -hez nyúl az ember fia, ha ezen a borvidéken kalandozik, de ugyanúgy ahogy Tokajban is elcsípni nagyon izgalmas borokat, „tájidegen” szőlőfajtákból, példának okáért Sauska: Pinot Noir vagy  Balassa, Rajnai Rizling, de nem is borzolom tovább az amúgy is borzos kedélyeket.  Nem minden „out of the box” termék sikerül amúgy kiválóan, de ez a Sauvignon nekem teljesen betalált és abszolút felveszi a versenyt a nagy Új-Zélandi versenytársakkal. 

Amúgy azt kevesen tudják, hogy Südsteiermarkt az új „Új-Zéland” , vagy mondhatnánk úgy is, hogy a Európában Sancerre méltó ellenfélre lelt végre a szomszédok személyében. Wachau kiváló termőterülete és precíz technológiája remekre szabott borok készítésére hivatott és az éghajlat, lassabb, hosszabb vegetációs időszak is jót tesz ennek a fajtának (is). 

2022-es évjárat enyhe, száraz téllel indult, majd egy nedves április következett, amely elegendő nedvességet biztosított a talajoknak. Ennek köszönhetően a szőlőtőkék jól fejlődtek a gyakran nagyon forró nyári napokon. Sajnos szeptemberben az időjárás romlott, különösen az szüret kezdetén gyakori volt az eső. Szerencsére októberben visszatért a napfény, tökéletesen érett szőlőket hagyva maga után. Az eredmény elegáns és kifinomult tételek, amelyek magas energiával rendelkeznek, és frissességet, tisztaságot és tartást egyesítenek a kortyban. 

A szőlőültetvények fenntartható módon és egyre inkább biológiailag kerülnek művelésre, elhagyva a rovar- és gyomirtó szereke teljes egészében, és kézi szüreteléssel dolgoznak  teljes borvidéken. Az alapos szőlőválogatás után és a pneumatikus tartálypréssel történő préselés után, a bor irányított erjesztéssel készül, majd acéltartályban pihentetik palackozásig. 

Ez a Sauvignon Blanc Wachau jellegzetességeit mind felsorakoztatja, ami miatt szeretjük ezt a borvidéket., Húsos, gyümölcsös aromatikával és egzotikus finomságokkal, finom ásványi jegyekkel varázsol el, de tényleg. egyáltalán nem tolakodó illatban, visszafogott és lágy eleganciát sugároz. A jellegzetes illatokkal rendelkezik, közepesen testes a szájban, frissítő savakkal és harmonikus ízvilággal köszön be. Egy karakteres „Federspiel”, exotikus és elegáns. Ideális jól hűtve, 6-8 ℃.  

Ha már unod a banánt és a klasszikus pohárból kiugró, tolakodó sauvignon blanc-ok világát és valami új energiára vágysz, ez a bor tökéletes párosítás szinte mindenhez, amit ilyenkor oda szoktak írni a címkére a nagyon okosok. Baráti beszélgetésekhez, grillezéshez, randihoz, kutyasétáltatáshoz, autószereléshez, fűnyírás előtt (vagy után), vagizáshoz borsznoboknak, csapatni egy jó film mellé, csajozni, vagy ami éppen eszetekbe jut. Ez a bor tényleg bármikor örömet okoz, biztos pont a hűtőben.  

Borleírás:

Ez egy klasszikus stílusú Sauvignon Blanc Federspiel trópusi és lédús karakterrel. 
Illatában zöldbors, egres és citromfű  jegyek fedezhetőek fel. A test közepesen száraz, elegáns és jól kiegyensúlyozott, egyfajta frissítő savassággal.

A Sauvignon Federspiel Terrassen tökéletes kísérője a füstölt pisztrángnak, a pontynak gyökérzöldségekkel vagy egy kis, friss salátának krémes juhsajttal. 

A bor olasz ételekhez is jól illik, például egy halas antipasti tálhoz vagy ricottás raviolihoz. 

2021: 90 Pont | FALSTAFF 93-95 Pont | VINARIA  
2020: Europe No 1 – Worldwide No 3 | WORLD ́S BEST VINEYARDS 90 Pont | FALSTAFF  
2018: 91 Pont | A LA CARTE  

Adatlap:

Évjárat2021
SzínFehér
SzőlőfajtaSauvignon Blanc
SzárazságSzáraz
Maradékcukor1,1 g/l
BorvidékWachau (AU)
DűlőTerassen
Alkoholtartalom12 % Vol
Fogyasztási hőmérséklet8℃
DW