Szijjártó Előd kóstoló a Kóstolom borbárban

Hagyománytisztelet és innovatív gondolkodás egyaránt jellemzi Szijjártó Elődöt, aki az Etyeki borvidéken idén készül az ötödik szüretére. A fiatal borász 2018-ban Kaliforniában, a Napa-völgy egyik meghatározó borászatában tanult és dolgozott, és az ott látottakat hasznosítva vágott bele a bor- és pezsgőkészítésbe. A Kóstolom borbárban május 17-én nem csak ezekből kaptunk kóstolót, de az élményeiből is.

A pezsgő azonnal szerelem volt Előd számára, Etyeken pedig a kiváló minőségű pezsgőhöz adott a fajtaválaszték és a terroir, így neki a technológiát és a szakértelmét kellett hozzáadnia. Friss pezsgője chardonnay, pinot noir és pinot blanc fajtákból készült és 20 hónapot érlelte. A borász egyébként is hisz ezekben a fajtákban, az Etyeki borvidék pedig erős ezen a vonalon. „Etyek pezsgőre hivatott.” – mondja Előd, és ahhoz, hogy a lehetőségekből a maximumot hozhassa ki, a teljes munkafolyamatot kézben tartja, a pezsgőkészítés is nála történik.

A buborékos kezdés után sauvignon blanc-ok, chardonnay-k és pinot noir-ok kerültek a poharakba, így rálátást kaphattunk az elsőgenerációs borász világfajtákkal kapcsolatos elképzeléseire. Újvilági stílusú, 2022-es sauvignon blanc-ja még nagyon friss, mi kóstolhattuk először az új évjáratot, de már most is érezhető rajta, hogy nagy sláger lesz nyáron. Az igazi meglepetést azonban a 2021-es sauvignon blanc okozta, ami 4 hordó válogatása és egyötöd részben acéltartályban héjon erjesztett bogyók és must egyvelegéből készült. Nagyon telt, őszibarackos, trópusi gyümölcsös ízvilágú bor, azonnal sokunk kedvencévé vált.

A következő tétel, egy 2021-es chardonnay érett fehérhúsú gyümölcsösségét jól kiegészítették a hordó pörkölési aromái, és miközben ezt ízlelgettük, a borász sokat mesélt kaliforniai élményeiről. A frissen végzett borász által az interneten véletlenül kiválasztott pincészet egy csúcskategóriás, magas színvonalon borászkodó komplexum volt, ami Elődöt megtanította a precíz, tiszta, magas minőségű borkészítésre. A magas követelmények mellé párosuló borkészítési filozófia birtokában hazaérkezve elhatározta, hogy bort készíteni csak így érdemes, és ehhez azóta is igyekszik tartani magát.

Pinot noirokkal folytattuk a sort, az etyekiek mellett azonban kaliforniai vöröset is kóstoltunk. Ízgazdagság, elegancia, komplexitás jellemezte a borokat, és a kóstolás során érdekes volt megtapasztalni, hogy egy nagy kaliforniai borászat és egy kis etyeki pince borainál egyaránt mennyire fontos az alapanyag tisztelete. Szijjártó Előd borai jellemző az újvilági precizitás és a tisztaság, amivel a különleges adottságú Etyeki borvidéken termő szőlőkből kiváló minőségű bort készít. A borkészítésre értékteremtésként tekint, nem termékkészítésként, így inkább alkotásként fogja fel azt a folyamatot, amíg a szőlőből bor lesz.

Az ötödik szüretére készülő borászt arról is faggattuk, hogy hogyan képzeli el magát öt év múlva. Azt mondta, hogy az irányon nem változtat, de törekszik a még magasabb minőségre, és egy nagy pezsgős pincét szeretne – meg olyan barátokat, akik szeretik és élvezik a bort. A pezsgőknél izgalmasnak tartja a magnum palackban érlelést, így reményei szerint öt év múlva már egy komolyabb magnum sorral rendelkezik majd. Mi már nagyon várjuk, és bízunk benne, hogy még sok érdekességet kóstolunk a fiatal, elhivatott borásztól!