Helyszín: Kóstolom WineBar Buda, Budapest II. kerület, Káplár utca 19.
Időpont: 2024.10.02. 19:00 -tól kötetlen érkezéssel
Borsor és borleírások az eseményhez.
- Babich Black Label Sauvignon Blanc 2023
- Kono Marlborough Sauvignon Blanc 2023
- Nautilus Marlborough Savignon Blanc 2023
- Tohu Marlb Awatere Valley Pinot Noir 2019
- Bunkers Shiraz Western Australia 2020
- Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc 2021
- Wild Folk GSM 2022
- Elephant In The Room Premium Chardonnay 2022
- Elephant In The Room Premium Shiraz 2022
- Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022
BORELÍRÁSOK
Babich Black Label Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)
A Sauvignon Blanc és Új-Zéland kéz a kézben járnak mostanában, itt születnek a világ leghíresebb Sauvignon Blanc borai. A Babich Black Label Sauvignon Blanc új-zélandi bort 2005 óta készíti a pincészet, parfümös, ropogós karakterisztikákkal felruházott tétel, mely egyben komplex és mély ízvilággal bír. Friss és élénk a belépő citrommal, lime-mal, egressel és feketeribizlivel. Illatában papaja, guáva, maracuja jelenik meg, grapefruittal és egy kis zöld pézsma fűvel. Ízére egzotikus gyümölcsösség jellemző egressel, mandarinnal és egy csipetnyi édesköménnyel, valamint kerek testtel. A középső szájpadláson egyre nagyobb súlyt kap, és a grapefruit és a mézédes dinnye ízei csatlakoznak hozzá. Kifejező és erőteljes bor, lágy és rétegzett bor hosszan tartó fűszeres lecsengéssel, melyben az ananász is megjelenik.
Feldolgozás: A szőlőt minimális héjjal való érintkezéssel szüretelték, zúzták és préselték. A levet tisztították, majd rozsdamentes, hűthető acéltartályokban erjesztették különböző élesztőfajtákkal, hogy a textúra és az ízek komplexitását növeljék. Egy részük malolaktikus erjesztésen is átesett. Miután a borászok alapos kóstolást végeztek, összeállították ezt a házasítást, s enyhén finomították, majd palackozták.
Származás: A Marlborough borvidéken elhelyezkedő Waihopai, Awatere és Wairau Valley birtokokról származik ez a Sauvignon Blanc bor. A borvidéket hűvös éghajlat jellemzi, ahol magas a napsütéses órák száma, a csapadék azonban kevés. Az éghajlat és a szőlő által kedvelt talaj adja azt a kombinációt, ami lehetővé tette, hogy Marlborough a világ egyik legkedveltebb Sauvignon Blanc termőhelye legyen.
Fogyasztás: Kifejezetten jó párja tengeri herkenytyűknek, osztrigának, jól behűtve.
Kono Marlborough Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)
Egy tiszta és ragyogó új-zélandi Sauvignon Blanc bor vibráló, gyümölcsös illatú, tele citrusos, trópusi és fűszernövényes jegyekkel. Ízében a citromhéj és a guava zamatai a ribizlilevél és a friss paprika jegyeivel párosulnak. Finoman kiegyensúlyozott bor pikáns savakkal, mögöttes ásványossággal és egy csipetnyi maradék édességgel. Elegáns herbálitás és visszafogott ásványosság jellemzi, hosszú, száraz és tartós lecsengéssel.
Feldolgozás: A Kono Pincészet a borászat generációkon átívelő gazdag hagyományait tükrözi. A mélyen gyökerező örökséggel ez a birtok a kivételes borok előállítása iránti elkötelezett kézművesség szimbóluma.
Származás: A Kono szőlőültetvényei Új-Zéland Déli-szigetének tetején, Marlborough tengerparti éghajlatú, keletre a Csendes-óceán, északra pedig a Cook-szoros határolta borvidéken találhatóak. Hűvös éghajlatunk és a magas napsütéses órák száma tökéletes feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. Marlborough-ban a forró nappalok és a hűvös éjszakák lehetővé teszik, hogy a gyümölcs lassan érjen, ami magas ízintenzitást és természetesen friss savtartalmat biztosít, ami tökéletes kombináció a kiváló Sauvignon Blanc előállításához. Marlborough három fő szőlőtermő alrégióból áll: a Wairau-völgy, a déli völgyek és az Awatere-völgy. A Kono Marlborough Sauvignon Blanc szőlőt mindhárom alrégióból termesztjük és szüreteljük.
Fogyasztás: A friss, ropogós és élénk savakkal rendelkező bor jól illik tenger gyümölcseihez, salátához, zöldséges ételekhez és kecskesajtokhoz.
Nautilus Estate Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)
A 2023-as Nautilus Sauvignon Blanc új-zélandi bor intenzív, felemelő aromákat mutat a citromfű, a friss feketeribizli és az érett grapefruit illatával. Ízében kellemes lime-héj ízek és ínycsiklandó, zamatos citrusos ízek jelennek meg. Jó textúrájú bor, ami intenzív lecsengéssel zárul.
Feldolgozás: A gyümölcsöt éjszaka vagy a hűvösben szüretelték gépi szüreteléssel. reggel, majd azonnal összezúzták és préselték. A levet ezután különböző aromás élesztőtörzsekkel erjesztették rozsdamentes acéltartályokban, hogy így őrizzék meg a szőlőültetvényre jellemző ízeket és aromákat. A lé 5%-át élesztővel erjesztették, 1%-át pedig hordóban erjesztették. Az erjedés után a bort három hónapig seprőn tartották. Ez a klasszikus technika fokozza a krémességet és integrálja a bor ízeit. Ez a bor már a megjelenéskor is ízletes, de 3-5 évig még fejlődni fog.
Származás: Marlborough egy lenyűgözően szép szőlőtermő vidék, amely Új-Zéland déli szigetének északkeleti sarkában fekszik. A régió védve van az uralkodó nyugati szelektől, valamint az Antarktiszról felszálló déli szelektől. A régió helyi éghajlatát mérsékli a Csendes-óceánhoz való közelsége, amely hűvös, tengeri éghajlatot teremt. Marlborough-ban van a legtöbb napsütéses óra Új-Zélandon, átlagosan több mint 2400 óra évente. Nagy napi hőmérsékleti ingadozás jellemző: a hűvös, tiszta éjszakák és a ragyogó napsütéses nappalok között nem ritka a 15 °C-os eltérés. Ez a napi hőmérsékletingadozás fontos az aromák felhalmozódása és megtartása szempontjából.
Fogyasztás: Illik a könnyed, egzotikus ételekhez, például a ropogós halas tacohoz pikáns joghurtos, lime-os és metélőhagymás mártással.
Tohu Awatere Valley Pinot Noir 2019 (0,75L)
A Tohu Awatere Valley Pinot Noir 2019 új-zélandi bor illatában a cseresznye, szilva és a kakukkfű illatjegyei és némi földes aroma mutatkozik. Mély rubin színű, összetett, mégis elegáns szerkezetű Pinot Noir, melynek gazdag textúrájában az érett bogyós gyümölcsök, fűszerek és a francia tölgy ízjegyeit is fedezhetjük fel, amelyet a gyógynövények és sós jegyek tesznek még különlegesebbé. Finoman kiegyensúlyozott, közepes testű bor, lágy, selymes tanninokkal. Hosszan tartó és szájat betöltő, elegáns lecsengés jellemzi.
Feldolgozás: A kézzel szüretelt szőlőt gyengéden bogyózták és gravitációsan kis méretű nyitott tetejű edényekbe töltötték, amelyeket 5-7 napig hűtöttek, majd felmelegítettek az erjesztéshez. A gyors, meleg, „vad” erjedést követően a bort préselték, végül közvetlenül francia tölgyfahordókba töltötték. A bor hordós pincében a téli hónapokat követően természetes módon malolaktikus erjedésen ment keresztül, amint a hőmérséklet tavasszal ismét melegedni kezdett. A bort ez idő alatt gondosan figyelemmel kísérték, és miután a másodlagos erjedés befejeződött, a borászcsapat szigorú házasítási és osztályozási döntéseket hozott.
Származás: A szőlő ehhez a borhoz az Awatere-dűlőnkből származik, amely az Awatere folyó teraszain található, a Tapuae-o-Uenuku hegységgel szemben. Az Awatere átlagosan sokkal hűvösebb, szárazabb és szelesebb, mint Marlborough más alrégiói, ami hosszabb tenyészidőt és intenzívebb ízfejlődést eredményez.
Fogyasztás: Ételpárosítás: Marokkói fűszerezésű bárányhús sült karfiollal
Bunkers Guillotines Shiraz 2020 (0,75L)
Ez a 2020-as évjáratú Bunkers Guillotines Shiraz ausztrál bor mélyvörös lila színben tündököl. Közepes intenzitású bor, a szájban finom tanninok érződnek a fűszeres-szedres ízekkel együtt. Élvezze a kemény tanninokat és a fűszeres meggyes ízeket, a lecsengés pedig nem hagyja levegő után kapkodni.
Feldolgozás: 2020 tökéletes évjárat volt a vörösborok számára. Az érési időszak során a következetes délnyugat-ausztráliai időjárási minták jó fejlődést és megfelelő talajnedvességszintet eredményeztek, ami minden fajtánál jó érettséget eredményezett. A bor hét napig erjedt héjon, majd préselték, és érlelt tölgyfába vezették, a bor a forgalomba hozatal előtt tizenkét hónapig érlelődött.
Származás: A Bunkers bor gyümölcseit Nyugat-Ausztrália délnyugati részén található szerződéses termelőktől válogatták és szerezték be, ahol mediterrán éghajlat uralkodik. Enyhe, nedves telek és meleg, száraz nyarak jellemezik a klímát, melyre nagy hatással van az Indiai-óceán
Fogyasztás: Ez a Shiraz csodálatosan illik grillezett báránybordához mentaszósszal, füstös barbecue-mázas marhaszegyhez vagy fűszeres marhahúsos chilihöz, mivel a bátor sötét gyümölcsös ízek, a fűszeres jegyek és a bársonyos tanninok kiválóan kiegészítik ezen ételek gazdag, pikáns és aromás elemeit.
Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc 2021 (0,75L)
Réteges és strukturált stílus jellemzi a 2021-es Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc ausztrál bort, ami a Margaret River terroir-ját kelti életre. A sauvignon blanc-ra jellemző klasszikus gyümölcsös jegyei finom tölgyfás és diós aromákba burkolva kerek egészt.
Feldolgozás: A mérsékelt tavaszt követően a korai szüreti körülmények szárazak és melegek voltak, így a korai szüret tökéletes állapotú sauvignon blanc-t eredményezett. A szabadon lefutott, nem tisztított lé közvetlenül a préselőtálcáról került a természetes erjedés céljából az érlelt francia tölgyfahordókba. Az élesztőseprőn történő érlelés 8 hónapig tartott. A bor finomítatlan, szűretlen és vegán.
Származás: Ehhez a borhoz a gyümölcsöt a Rosabrook birtokon található kis birtokok szőlőjéből szüretelték, ahol az éghajlati viszonyok optimális érési feltételeket teremtenek a szőlő számára, így lehetővé téve a kiváló minőségű, kiegyensúlyozott savtartalmú és ízű borszőlő termesztését.
Fogyasztás: Remekül párosítható grillezett garnélarák és ananász nyársakkal, kecskesajtos rukkola salátával citrusos vinaigrette-tel, vagy thai zöld curryvel, zöldségekkel és tofuval, lévén pikáns citrusos ízei és ropogós savai remekül kiegészítik ezen ételek vibráló és aromás elemeit.
Wild Folk McLaren Vale GSM 2022 (0,75L)
A 2022-es évjáratú Wild Folk GSM ausztrált bor egy hagyományos házasítás modern, természetes csavarral a McLaren Vale-ből Garnacha, Shiraz és Mourvèdre szőlők felhasználásával. Élénk málnás édesgyökér, piros ribizli és virágos aromák érződnek az illatában. Ízében vibráló fekete cseresznye és egy csipetnyi fűszer érződik, a sima tanninok pedig textúrát és mélységet biztosítanak a bornak. A McLaren Vale uralkodó keverékének fiatalos kifejezése, amely rengeteg gyümölcs intenzitásával és komplexitásával rendelkezik, természetes filozófiával készült, adalékanyagok és kén nélkül. Végezetül a bor kiegyensúlyozott savai a hosszan tartó útóízt hordozzák magukban.
Feldolgozás: A pincészetben alkalmazott „a kevesebb több” rendszer egy frissebb, kompromisszumoktól mentes bort eredményezett. Kézzel szüretelt és válogatott szőlőből készült, majd amit vadélesztővel erjesztettek. Az erjedés után rozsdamentes acélba került, majd a bort röviddel ezután palackozták, kevés adalékkal, és nem finomították vagy szűrték.
Származás: A Wild Folk a szőlőfajták és a szőlőültetvény tiszta kifejeződése. A minimális beavatkozás a pincészetben biztosítja, hogy egy pohár örömteli bor csak azt tartalmazza, amit az anyatermészet nyújt. A La Nina a téli hónapok során sok esőt hozott, s enyhe tavaszt és nyarat biztosított. Az átlagosnál hűvösebb időjárás a szüret során hosszabb érési időszakot eredményezett, és elősegítette a kiváló íz- és tanninegyensúlyt, valamint a kiegyensúlyozott természetes savakkal kialakulását.
Fogyasztás: Jól párosítható grillezett rozmaringgal és fokhagymával marinált bárányszelethez vagy egy gazdag ratatouille-hoz.
Elephant In The Room Adelaide Hills Premium Chardonnay 2022 (0,75L)
A 2022-es Elephant In The Room Adelaide Hills Premium Chardonnay határozottan nem szűkölködik az ízekben. Egy ízletes tisztelgés a korábbi remek borok előtt, amelyek Ausztráliának olyan erős hírnevet adtak. Kis tölgyfahordóban érlelt, monstre szájízzel rendelkező, nagy és merész chardonnay, dekadens diós tölgyfával és bőséges szájízzel.
Feldolgozás: Részben kézzel szüretelték a szőlőt. A házasítás nagy részét rozsdamentes acélban borkészítették, magas szilárdanyag-tartalom és oxidatív kezelés mellett, a házasítás maradékát pedig hordóban erjesztették, seprőkeveréssel. Körülbelül negyven százalékát öreg francia tölgyfahordóban érlelték hat hónapig, hogy komplexitást adjanak a teljes malolaktikus erjedés előtt.
Származás: Ez a chardonnay az Adelaide Hills-i szőlőültetvényekről származik. A védett fekvés és az állandó, kis hőingadozású hőmérséklet együttesen biztosítja a természetes savtartalom megőrzését a szüretelt gyümölcsökben. A csapadékos tavaszt követően a termés a szokásosnál alacsonyabb volt, azonban az enyhe nyári hónapok elősegítették a hosszú érési időszakot és a fehérborok kivételes íz- és savegyensúlyát.
Fogyasztás: Ideális párosítás sült sertéshússal és dauphinoise burgonyával.
Elephant In The Room Barossa Premium Shiraz 2022 (0,75L)
Lehet, hogy az a divat manapság, hogy visszavesznek egy kicsit az ízekből, de 2022-es Elephant In The Room Barossa Premium Shiraz óriási ízvilágát, amely ebben a pompás ausztrál borban kifejeződik, azt nem lehet kordában tartani. Ez a bor teljes gázt ad annak, amiről a Barossa híres: nagy gyümölcsízek és bőséges testsúly, szépen összetett ízvilággal. Kis tölgyfahordóban érlelve, tele bársonyos tanninokkal, tartással és lendülettel.
Feldolgozás: A gyümölcsöt részben kézzel szüretelik, majd a bogyózást és a hűvös erjesztést kis, két tonnás nyitott erjesztő tartályokban végzik, rendszeres kézi merítéssel. A palackozás előtt hat hónapig érlelődik kis érlelésű francia tölgyfában (20% új), minimális szűréssel és kén hozzáadásával.
Származás: A shiraz szőlő a Barossa-völgyben található elismert ültetvényekről származik. A védett fekvés és az állandó hőmérséklet együttesen biztosítja a természetes savtartalom megőrzését az itt szüretelt szőlőben.
Fogyasztás: Párosítsuk egy hatalmas steakkel.
Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022 (0,75L)
A Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022 ausztrált bort elképesztően mély szín jellemzi, amely egyszerre élénk és világos, így biztosítva egy fajtajelleges és kifejező Pinot Noir-t. Finomságot és erőt sugárzó bor, cseresznyés és földes aromákkal. Ízében édes és pikáns fekete gyümölcsök keverednek, jó ízintenzitással és tiszta, természetes savakkal.
Feldolgozás: Az organikusan termesztett szőlőt kézzel szedték és bogyózták, majd vadélesztővel erjesztették, s a préselés előtt 10 napig hagyták héjon ázni.
Származás: A Pinot Noir szőlők a hűvös éghajlatú, magasan fekvő Tumbarumba településen található, már bejáratott szőlőültetvényekről származnak.
Fogyasztás: Tökéletes párosítás gombás és Tallegio sajtos arancinikhez.