rum-kostolo1920x1080-event-cover

03/21 – Karibi feeling – RUMkóstoló a Kóstolomban

Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.

A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.

A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.

JEGYEK ►►►

Felosztása érlelés szempontjából:

  • Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum
  • Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum
  • Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum

Felosztása készítési stílus szempontjából:

  • Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)
  • Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)
  • Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)
  • A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:
  • Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten
  • Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten
  • Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök

– Rumsor –

333401964_1192665011614762_8265471762249377965_n

Clairin 2019 Le Rocher rum

  • Származási hely: Haiti
  • Stílus: Francia
  • Alapanyag: cukornádlé
  • Érlelés: palackban
  • ABV: 47,2%
  • Érdekesség: helyi cukornád, kézi betakarítás, spontán erjesztés vadélesztőkkel

Bielle Agricole Ambré Asta Morris rum

  • Származási hely: Guadeloupe
  • Stílus: Francia
  • Alapanyag: cukornádlé
  • Érlelés: bourbon hordó
  • ABV: 52%
  • Érdekesség: overproof rum, független palackozó

Santa Teresa 1796, Ron Antiguo de Solera rum

  • Származási hely: Venezuela
  • Stílus: Spanyol
  • Alapanyag: melasz
  • Érlelés: tölgyfahordó – solera rendszerben – kb. 5 évig
  • ABV: 40%
  • Érdekesség: solera rendszer

Diplomatico TDC N°3 Single Pot Still rum

  • Származási hely: Venezuela
  • Stílus: Spanyol
  • Alapanyag: melasz
  • Érlelés: bourbon hordó – 8 évig
  • ABV: 40%
  • Érdekesség: ismert lepárló, kisüsti lepárlás, limitált kiadás

Hampden 8 éves rum

  • Származási hely: Jamaica
  • Stílus: Angol
  • Alapanyag: melasz
  • Érlelés: tölgyfahordó 8 évig
  • ABV: 46%
  • Érdekesség: kisüsti lepárlás

Plantation Trinidad 2009 Single Cask Tokaji Cask finish rum WhiskyNet Edition

  • Származási hely: Trinidad és Tobago
  • Stílus: Angol
  • Alapanyag: melasz
  • Érlelés: 13 év: 10 év bourbon hordó, 2 év Ferrand cognac hordó, 1 év Patrícius tokaji hordó
  • ABV: 46%
  • Érdekesség: single origin, de nem megnevezett lepárló