Ausztrália és Új-Zéland

Borsor és borleírások – Ausztrália és Új-Zéland a házban / 8 borászat 10 bor, Október 2. 19:00

Helyszín: Kóstolom WineBar Buda, Budapest II. kerület, Káplár utca 19.

Időpont: 2024.10.02. 19:00 -tól kötetlen érkezéssel

Borsor és borleírások az eseményhez.

  1. Babich Black Label Sauvignon Blanc 2023
  2. Kono Marlborough Sauvignon Blanc 2023
  3. Nautilus Marlborough Savignon Blanc 2023
  4. Tohu Marlb Awatere Valley Pinot Noir 2019
  5. Bunkers Shiraz Western Australia 2020
  6. Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc 2021
  7. Wild Folk GSM 2022
  8. Elephant In The Room Premium Chardonnay 2022
  9. Elephant In The Room Premium Shiraz 2022
  10. Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022

BORELÍRÁSOK

Babich Black Label Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)

A Sauvignon Blanc és Új-Zéland kéz a kézben járnak mostanában, itt születnek a világ leghíresebb Sauvignon Blanc borai. A Babich Black Label Sauvignon Blanc új-zélandi bort 2005 óta készíti a pincészet, parfümös, ropogós karakterisztikákkal felruházott tétel, mely egyben komplex és mély ízvilággal bír. Friss és élénk a belépő citrommal, lime-mal, egressel és feketeribizlivel. Illatában papaja, guáva, maracuja jelenik meg, grapefruittal és egy kis zöld pézsma fűvel. Ízére egzotikus gyümölcsösség jellemző egressel, mandarinnal és egy csipetnyi édesköménnyel, valamint kerek testtel. A középső szájpadláson egyre nagyobb súlyt kap, és a grapefruit és a mézédes dinnye ízei csatlakoznak hozzá. Kifejező és erőteljes bor, lágy és rétegzett bor hosszan tartó fűszeres lecsengéssel, melyben az ananász is megjelenik.

Feldolgozás: A szőlőt minimális héjjal való érintkezéssel szüretelték, zúzták és préselték. A levet tisztították, majd rozsdamentes, hűthető acéltartályokban erjesztették különböző élesztőfajtákkal, hogy a textúra és az ízek komplexitását növeljék. Egy részük malolaktikus erjesztésen is átesett. Miután a borászok alapos kóstolást végeztek, összeállították ezt a házasítást, s enyhén finomították, majd palackozták.

Származás: A Marlborough borvidéken elhelyezkedő Waihopai, Awatere és Wairau Valley birtokokról származik ez a Sauvignon Blanc bor. A borvidéket hűvös éghajlat jellemzi, ahol magas a napsütéses órák száma, a csapadék azonban kevés. Az éghajlat és a szőlő által kedvelt talaj adja azt a kombinációt, ami lehetővé tette, hogy Marlborough a világ egyik legkedveltebb Sauvignon Blanc termőhelye legyen.

Fogyasztás: Kifejezetten jó párja tengeri herkenytyűknek, osztrigának, jól behűtve.

Kono Marlborough Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)

Egy tiszta és ragyogó új-zélandi Sauvignon Blanc bor vibráló, gyümölcsös illatú, tele citrusos, trópusi és fűszernövényes jegyekkel. Ízében a citromhéj és a guava zamatai a ribizlilevél és a friss paprika jegyeivel párosulnak. Finoman kiegyensúlyozott bor pikáns savakkal, mögöttes ásványossággal és egy csipetnyi maradék édességgel. Elegáns herbálitás és visszafogott ásványosság jellemzi, hosszú, száraz és tartós lecsengéssel.

Feldolgozás: A Kono Pincészet a borászat generációkon átívelő gazdag hagyományait tükrözi. A mélyen gyökerező örökséggel ez a birtok a kivételes borok előállítása iránti elkötelezett kézművesség szimbóluma.

Származás: A Kono szőlőültetvényei Új-Zéland Déli-szigetének tetején, Marlborough tengerparti éghajlatú, keletre a Csendes-óceán, északra pedig a Cook-szoros határolta borvidéken találhatóak. Hűvös éghajlatunk és a magas napsütéses órák száma tökéletes feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. Marlborough-ban a forró nappalok és a hűvös éjszakák lehetővé teszik, hogy a gyümölcs lassan érjen, ami magas ízintenzitást és természetesen friss savtartalmat biztosít, ami tökéletes kombináció a kiváló Sauvignon Blanc előállításához. Marlborough három fő szőlőtermő alrégióból áll: a Wairau-völgy, a déli völgyek és az Awatere-völgy. A Kono Marlborough Sauvignon Blanc szőlőt mindhárom alrégióból termesztjük és szüreteljük.

Fogyasztás: A friss, ropogós és élénk savakkal rendelkező bor jól illik tenger gyümölcseihez, salátához, zöldséges ételekhez és kecskesajtokhoz.

Nautilus Estate Sauvignon Blanc 2023 (0,75L)

A 2023-as Nautilus Sauvignon Blanc új-zélandi bor intenzív, felemelő aromákat mutat a citromfű, a friss feketeribizli és az érett grapefruit illatával. Ízében kellemes lime-héj ízek és ínycsiklandó, zamatos citrusos ízek jelennek meg. Jó textúrájú bor, ami intenzív lecsengéssel zárul.

Feldolgozás: A gyümölcsöt éjszaka vagy a hűvösben szüretelték gépi szüreteléssel. reggel, majd azonnal összezúzták és préselték. A levet ezután különböző aromás élesztőtörzsekkel erjesztették rozsdamentes acéltartályokban, hogy így őrizzék meg a szőlőültetvényre jellemző ízeket és aromákat. A lé 5%-át élesztővel erjesztették, 1%-át pedig hordóban erjesztették. Az erjedés után a bort három hónapig seprőn tartották. Ez a klasszikus technika fokozza a krémességet és integrálja a bor ízeit. Ez a bor már a megjelenéskor is ízletes, de 3-5 évig még fejlődni fog.

Származás: Marlborough egy lenyűgözően szép szőlőtermő vidék, amely Új-Zéland déli szigetének északkeleti sarkában fekszik. A régió védve van az uralkodó nyugati szelektől, valamint az Antarktiszról felszálló déli szelektől. A régió helyi éghajlatát mérsékli a Csendes-óceánhoz való közelsége, amely hűvös, tengeri éghajlatot teremt. Marlborough-ban van a legtöbb napsütéses óra Új-Zélandon, átlagosan több mint 2400 óra évente. Nagy napi hőmérsékleti ingadozás jellemző: a hűvös, tiszta éjszakák és a ragyogó napsütéses nappalok között nem ritka a 15 °C-os eltérés. Ez a napi hőmérsékletingadozás fontos az aromák felhalmozódása és megtartása szempontjából.

Fogyasztás: Illik a könnyed, egzotikus ételekhez, például a ropogós halas tacohoz pikáns joghurtos, lime-os és metélőhagymás mártással.

Tohu Awatere Valley Pinot Noir 2019 (0,75L)

A Tohu Awatere Valley Pinot Noir 2019 új-zélandi bor illatában a cseresznye, szilva és a kakukkfű illatjegyei és némi földes aroma mutatkozik. Mély rubin színű, összetett, mégis elegáns szerkezetű Pinot Noir, melynek gazdag textúrájában az érett bogyós gyümölcsök, fűszerek és a francia tölgy ízjegyeit is fedezhetjük fel, amelyet a gyógynövények és sós jegyek tesznek még különlegesebbé. Finoman kiegyensúlyozott, közepes testű bor, lágy, selymes tanninokkal. Hosszan tartó és szájat betöltő, elegáns lecsengés jellemzi.

Feldolgozás: A kézzel szüretelt szőlőt gyengéden bogyózták és gravitációsan kis méretű nyitott tetejű edényekbe töltötték, amelyeket 5-7 napig hűtöttek, majd felmelegítettek az erjesztéshez. A gyors, meleg, „vad” erjedést követően a bort préselték, végül közvetlenül francia tölgyfahordókba töltötték. A bor hordós pincében a téli hónapokat követően természetes módon malolaktikus erjedésen ment keresztül, amint a hőmérséklet tavasszal ismét melegedni kezdett. A bort ez idő alatt gondosan figyelemmel kísérték, és miután a másodlagos erjedés befejeződött, a borászcsapat szigorú házasítási és osztályozási döntéseket hozott.

Származás: A szőlő ehhez a borhoz az Awatere-dűlőnkből származik, amely az Awatere folyó teraszain található, a Tapuae-o-Uenuku hegységgel szemben. Az Awatere átlagosan sokkal hűvösebb, szárazabb és szelesebb, mint Marlborough más alrégiói, ami hosszabb tenyészidőt és intenzívebb ízfejlődést eredményez.

Fogyasztás: Ételpárosítás: Marokkói fűszerezésű bárányhús sült karfiollal

Bunkers Guillotines Shiraz 2020 (0,75L)

Ez a 2020-as évjáratú Bunkers Guillotines Shiraz ausztrál bor mélyvörös lila színben tündököl. Közepes intenzitású bor, a szájban finom tanninok érződnek a fűszeres-szedres ízekkel együtt. Élvezze a kemény tanninokat és a fűszeres meggyes ízeket, a lecsengés pedig nem hagyja levegő után kapkodni.

Feldolgozás: 2020 tökéletes évjárat volt a vörösborok számára. Az érési időszak során a következetes délnyugat-ausztráliai időjárási minták jó fejlődést és megfelelő talajnedvességszintet eredményeztek, ami minden fajtánál jó érettséget eredményezett. A bor hét napig erjedt héjon, majd préselték, és érlelt tölgyfába vezették, a bor a forgalomba hozatal előtt tizenkét hónapig érlelődött.

Származás: A Bunkers bor gyümölcseit Nyugat-Ausztrália délnyugati részén található szerződéses termelőktől válogatták és szerezték be, ahol mediterrán éghajlat uralkodik. Enyhe, nedves telek és meleg, száraz nyarak jellemezik a klímát, melyre nagy hatással van az Indiai-óceán

Fogyasztás: Ez a Shiraz csodálatosan illik grillezett báránybordához mentaszósszal, füstös barbecue-mázas marhaszegyhez vagy fűszeres marhahúsos chilihöz, mivel a bátor sötét gyümölcsös ízek, a fűszeres jegyek és a bársonyos tanninok kiválóan kiegészítik ezen ételek gazdag, pikáns és aromás elemeit.

Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc 2021 (0,75L)

Réteges és strukturált stílus jellemzi a 2021-es Rosabrook Pas Touche Sauvignon Blanc ausztrál bort, ami a Margaret River terroir-ját kelti életre. A sauvignon blanc-ra jellemző klasszikus gyümölcsös jegyei finom tölgyfás és diós aromákba burkolva kerek egészt.

Feldolgozás: A mérsékelt tavaszt követően a korai szüreti körülmények szárazak és melegek voltak, így a korai szüret tökéletes állapotú sauvignon blanc-t eredményezett. A szabadon lefutott, nem tisztított lé közvetlenül a préselőtálcáról került a természetes erjedés céljából az érlelt francia tölgyfahordókba. Az élesztőseprőn történő érlelés 8 hónapig tartott. A bor finomítatlan, szűretlen és vegán.

Származás: Ehhez a borhoz a gyümölcsöt a Rosabrook birtokon található kis birtokok szőlőjéből szüretelték, ahol az éghajlati viszonyok optimális érési feltételeket teremtenek a szőlő számára, így lehetővé téve a kiváló minőségű, kiegyensúlyozott savtartalmú és ízű borszőlő termesztését.

Fogyasztás: Remekül párosítható grillezett garnélarák és ananász nyársakkal, kecskesajtos rukkola salátával citrusos vinaigrette-tel, vagy thai zöld curryvel, zöldségekkel és tofuval, lévén pikáns citrusos ízei és ropogós savai remekül kiegészítik ezen ételek vibráló és aromás elemeit.

Wild Folk McLaren Vale GSM 2022 (0,75L)

A 2022-es évjáratú Wild Folk GSM ausztrált bor egy hagyományos házasítás modern, természetes csavarral a McLaren Vale-ből Garnacha, Shiraz és Mourvèdre szőlők felhasználásával. Élénk málnás édesgyökér, piros ribizli és virágos aromák érződnek az illatában. Ízében vibráló fekete cseresznye és egy csipetnyi fűszer érződik, a sima tanninok  pedig textúrát és mélységet biztosítanak a bornak. A McLaren Vale uralkodó keverékének fiatalos kifejezése, amely rengeteg gyümölcs intenzitásával és komplexitásával rendelkezik, természetes filozófiával készült, adalékanyagok és kén nélkül. Végezetül a bor kiegyensúlyozott savai a hosszan tartó útóízt hordozzák magukban.

Feldolgozás: A pincészetben alkalmazott „a kevesebb több” rendszer egy frissebb, kompromisszumoktól mentes bort eredményezett. Kézzel szüretelt és válogatott szőlőből készült, majd amit vadélesztővel erjesztettek. Az erjedés után rozsdamentes acélba került, majd a bort röviddel ezután palackozták, kevés adalékkal, és nem finomították vagy szűrték.

Származás: A Wild Folk a szőlőfajták és a szőlőültetvény tiszta kifejeződése. A minimális beavatkozás a pincészetben biztosítja, hogy egy pohár örömteli bor csak azt tartalmazza, amit az anyatermészet nyújt. A La Nina a téli hónapok során sok esőt hozott, s enyhe tavaszt és nyarat biztosított. Az átlagosnál hűvösebb időjárás a szüret során hosszabb érési időszakot eredményezett, és elősegítette a kiváló íz- és tanninegyensúlyt, valamint a kiegyensúlyozott természetes savakkal kialakulását.

Fogyasztás: Jól párosítható grillezett rozmaringgal és fokhagymával marinált bárányszelethez vagy egy gazdag ratatouille-hoz.

Elephant In The Room Adelaide Hills Premium Chardonnay 2022 (0,75L)

A 2022-es Elephant In The Room Adelaide Hills Premium Chardonnay határozottan nem szűkölködik az ízekben. Egy ízletes tisztelgés a korábbi remek borok előtt, amelyek Ausztráliának olyan erős hírnevet adtak. Kis tölgyfahordóban érlelt, monstre szájízzel rendelkező, nagy és merész chardonnay, dekadens diós tölgyfával és bőséges szájízzel.

Feldolgozás: Részben kézzel szüretelték a szőlőt. A házasítás nagy részét rozsdamentes acélban borkészítették, magas szilárdanyag-tartalom és oxidatív kezelés mellett, a házasítás maradékát pedig hordóban erjesztették, seprőkeveréssel. Körülbelül negyven százalékát öreg francia tölgyfahordóban érlelték hat hónapig, hogy komplexitást adjanak a teljes malolaktikus erjedés előtt.

Származás: Ez a chardonnay az Adelaide Hills-i szőlőültetvényekről származik. A védett fekvés és az állandó, kis hőingadozású hőmérséklet együttesen biztosítja a természetes savtartalom megőrzését a szüretelt gyümölcsökben. A csapadékos tavaszt követően a termés a szokásosnál alacsonyabb volt, azonban az enyhe nyári hónapok elősegítették a hosszú érési időszakot és a fehérborok kivételes íz- és savegyensúlyát.

Fogyasztás: Ideális párosítás sült sertéshússal és dauphinoise burgonyával.

Elephant In The Room Barossa Premium Shiraz 2022 (0,75L)

Lehet, hogy az a divat manapság, hogy visszavesznek egy kicsit az ízekből, de 2022-es Elephant In The Room Barossa Premium Shiraz óriási ízvilágát, amely ebben a pompás ausztrál borban kifejeződik, azt nem lehet kordában tartani. Ez a bor teljes gázt ad annak, amiről a Barossa híres: nagy gyümölcsízek és bőséges testsúly, szépen összetett ízvilággal. Kis tölgyfahordóban érlelve, tele bársonyos tanninokkal, tartással és lendülettel.

Feldolgozás: A gyümölcsöt részben kézzel szüretelik, majd a bogyózást és a hűvös erjesztést kis, két tonnás nyitott erjesztő tartályokban végzik, rendszeres kézi merítéssel. A palackozás előtt hat hónapig érlelődik kis érlelésű francia tölgyfában (20% új), minimális szűréssel és kén hozzáadásával.

Származás: A shiraz szőlő a Barossa-völgyben található elismert ültetvényekről származik. A védett fekvés és az állandó hőmérséklet együttesen biztosítja a természetes savtartalom megőrzését az itt szüretelt szőlőben.

Fogyasztás: Párosítsuk egy hatalmas steakkel.

Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022 (0,75L)

A Cowpunk Natural Tumbarumba Pinot Noir 2022 ausztrált bort elképesztően mély szín jellemzi, amely egyszerre élénk és világos, így biztosítva egy fajtajelleges és kifejező Pinot Noir-t. Finomságot és erőt sugárzó bor, cseresznyés és földes aromákkal. Ízében édes és pikáns fekete gyümölcsök keverednek, jó ízintenzitással és tiszta, természetes savakkal.

Feldolgozás: Az organikusan termesztett szőlőt kézzel szedték és bogyózták, majd vadélesztővel erjesztették, s a préselés előtt 10 napig hagyták héjon ázni. 

Származás: A Pinot Noir szőlők a hűvös éghajlatú, magasan fekvő Tumbarumba településen található, már bejáratott szőlőültetvényekről származnak.

Fogyasztás: Tökéletes párosítás gombás és Tallegio sajtos arancinikhez.

Nézz körül az eseményeink között

Foglalj asztalt és gyere el hozzánk kóstolni

Legyen tiéd a Borbár egy napra vagy egy estére!

Üzleti reggelik • partnertalálkozók • üzleti prezentációk • sajtótájékoztatók • születésnapok • privát rendezvények  

Nyitásunk óta szervezünk sajtótájékoztatókat, születésnapi bulikat, tejfakasztókat, egyedi boros eseményeket, céges reggeliket és vacsorákat, és minden rendezvényt egyedivé és megismételhetetlenné teszünk vendégeink számára. Megbeszéljük Veletek a pontos igényeiteket, amennyiben tudjuk, tovább színesítjük azt, és leszervezzük, hogy nektek már csak részt kelljen venni rajta és jól érezni magatokat.

Béreld ki a borbárt személyzettel, szakértőinkkel, teljes technikai felszereléssel (hangosítás, kivetítő, nagyképernyős tévé) és minden egyéb kellékkel.

bereld-ki-a-borbart