Buborékos italokat manapság már nem csak az újév köszöntésére és jeles évfordulók ünneplésére nyitunk, de gyakorlatilag az év bármely szakában és szinte bármilyen napszakban örömmel kortyoljuk. A pezsgők, a gyöngyöző- és habzóborok népszerűsége egyre nő, és vannak, akik megelégednek annyival, hogy a jól behűtött ital fölfelé futó apró gömböcskéiben gyönyörködnek, mások viszont szeretnének többet tudni arról, hogy mi kerül a poharukba.
Nekik segítünk most néhány alap információval.Míg a pezsgők szénsavtartalma a borhoz hozzáadott cukorból és élesztőből természetes úton keletkezik, addig a gyöngyözőkbe és habzókba mesterségesen is adagolhatnak szén-dioxidot. Közülük a legkevésbé szénsavas a gyöngyözőbor, amiben 1-2,5 bar nyomás uralkodik, míg a habzóborokban az előírások szerint legalább 3 bar nyomás van.Italaink speciális elnevezéséről általában következtethetünk a származására is.

A habzóborok közül a legnépszerűbb például az olasz prosecco, ami egy meghatározott tartományban, meghatározott szőlőfajtából (gerla) készül. 

A pezsgőt sokan champagne-nak hívják, pedig így kizárólag a franciaországi Champagne régióból származó, főként chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból méthode traditionelle eljárással készülő pezsgőket illethetjük. Az ország más területeiről crémant-ok kerülnek a palackba, ezek közül legismertebb talán a Crémant d'alsace. A spanyolok kedvelt buborékos itala a cava, ami Penedés vidékéről származik, és három helyi szőlőfajtából készítik, ezek a macabeo, a parellada és a xarel-lo.

Száraz pezsgőt innátok? Na de mennyire?Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit takarnak az elnevezések.

Brut Nature: kevesebb, mint 3 gramm/liter cukortartalomExtra Brut: 0-6 g/lBrut: kevesebb, mint 15 g/l cukorSec: 17-35 g/lDemi sec: 3-50 g/lDoux: 50 g/l feletti cukortartalomBorbárunkban hűtött habzókkal, pezsgőkkel, proseccoval, champagne-nal várjuk a vendégeinket - válasszátok ki a kedvenceiteket, és teszteljétek a tudásotokat!
szöveg: Szabó Hajnalka;