rajnai rizling kostolom webshop

Rajnai Rizling in da house

Március 23-ra terveztük a II. Borklubunkat, ahol a tervek szerint 15 top rajnai rizling került volna a poharakba. Ez a kóstoló egy későbbi időpontra tolódott, de mi nem feledkeztünk meg róla. A Kóstolom kollégái ebben az időszakban napi online meetingen tartják a kapcsolatot és bővítik ismereteiket, így ezen a hétfőn a téma nem lehetett más, mint a rizling. Megosztunk most néhány érdekes, vagy éppen evidens tényt erről a szőlőfajtáról, sőt, azt is eláruljuk, hogy mi mivel ennénk és mit hallgatnánk hozzá.

otthonkostolom_webshop

– A rajnai rizling az egyik legősibb szőlőfajta, első írásos említése 1435-ben volt, de gyanítható, hogy már sokkal korábban is készítettek belőle bort.
A 13-14. században amikor az angol királyi udvarban német fehérbort ittak, az feltételezhetően legalább részben rajnai rizlingből készült.
– Az első olyan exportcikkért értékesíthető bortípus volt a világon, ami elhagyta a kontinenst – nem ment messzire, csak a brit szigetekre, de a késő középkorban az angol piacon a legmeghatározóbb borok a bordeauxi vörösek és a rajnai rizlingek voltak. Ez a kulturális hagyaték aztán annyira beépült a fajta mítoszába, ami ad neki egyfajta tartást.
– A tartás persze többféleképpen értelmezhető: a rizlingnek nagy erénye a savgerince. A magas savú borok jobban eltarthatóak, ami 100-200 évvel ezelőtt igen fontos erénynek számított. Az utóbbi időben meg inkább divat, legalábbis azt tapaszaljuk, hogy a kortárs borízlésben felértékelődtek a jósavú borok.
Rizling & Szilváni 2-es borcsomag
– A jó savak mellett a citrusosság, gyümölcsösség is jellemző a rajnai rizlingre, és az, hogy nem hangsúlyos a fa használata, ha egyáltalán jelen van a bor életében – bár például a Pfalzi borvidékre a nagyobb testű, krémesebb, többnyire fahordós érlelésű rizlingek jellemzőek.
– Az őshazája Rheingau, innen indult világhódító útjára, de a már szinte mindenhol megtalálható a világon, olyan kevéssé ismert bortemelő országokban is, mint például Japánban vagy Luxemburgban, sőt az utóbbinak ez a vezető fehérszőlő fajtája. (Talán ennek is köszönhető, hogy Magyarország nemzeti himnuszán kívül a luxemburgi himnuszban is megemlítik a bort. )
– Itthon nagyjából 1300 hektáron termesztenek rajnai rizlinget, melynek nagyrésze a Kunsági, Tolnai és Zalai borvidéken található, bár komolyabb minőségű rizlingeket inkább a Balaton környékéről, Pannonhalmáról és Zalából kóstolhatunk.
– A rajnai rizlinget önmagában fogyasztani is nagyon évezetes, de gasztroborként is kiváló. Mi leginkább távol-keleti ételekhez ajánljuk (a kis maradékcukor tartalommal bíró rizlingek például remekül mennek a csípős ételekhez), de zöldfűszeres fogások mellé is nagyon jól passzolnak.
– Ha zenét ajánlanánk hozzá, az a rock lenne. Penge savak, tartás, vagányság… ez mind megvan a rajnai rizlingben. Akárcsak a rock zenében.
A Kóstolom Borbár kínálatában jelenleg a hazai palettáról két könnyed rizlinget taláhatunk. Az illatos, enyhén ásványos Laposa Rizling2 kortyolgatása közben a nyár, a Balaton sejlik fel előttünk.
A Cseri Barni’s Rizling pedig a borbár közönségének egyik kedvenc belépő bora volt kis maradékcukros kedvességével. Cseri Barnabás egyébként Moselben tanult, ahol nagy divat a maradékcukor tartalom, ráadásul a borvidék világhírű sztárborászánál, Dr Loosennél. Eleinte Barni édesapja sem hitt ebben a típusú borban, de mosmár igen – és mi is hiszünk. Ha akarnánk, se tudnánk levenni a borlapról – de nem is akarjuk. 
rajnai rizling webshop kostolom borbar
De igazán izgalmas német rizlinget is tudunk ajánlani az Odinstal Pincészettől. Hegyi Gábor, borbárunk szakmai vezetője eképpen mesélt róla: ” Az Odinstalnak az alap rajnai rizlingje egy ár-érték arány bajnok szupercsoda. A birtok 1802 óta létezik, immáron Demeter biodinamikus védjeggyel, kiváló minőségű boruk pedig ezen a szinten abszolút megfizethető kategóriájú. A Bazalt válogatás pedig a felsőház, ásványos, citrusos, örökifjú bor, amiben ötvöződik sokminden, ami a borászatban szép. Egyrészt a fantasztikus savgerinc, őrületes tartás, délcegség, elegancia, másrészt ez egy pfalzi bor, amikre jellemző a részben vagy egészben fahordós érlelés. Ez az iskolázás sokkal több dimenziós érlelt aromákat ad a bornak, mint amit a csak tartályos moseli vagy rheingaui boroknál tapasztalhatunk. Ezek kicsit decensebbek, az egész jellegükben van egy visszafogottság, nem harsány citrusok és kirobbanó illatvilág, viszont nagyon elegánsak.”
kostolom borbár webshop
A 2008 óta organikus bizonyítvánnyal is rendelkező osztrák slágerborász, Weyder-Malberg szép, könnyű, virágos, etalon értékű wachaui rizlingjét is örömmel mutatjuk a vendégeinknek. A borvidéknek csak az egyhatodát teszi ki ez a szőlőfajta, a zöldveltelini sokkal elterjedtebb, de a rizling csillog-villog itt, a pincészet pedig tankönyvi tökéletességű borokat készít. 
És hogy milyen a rizling, ha pezsgő? Elsősorban marad rizling. Németországon kívül szinte csak a német gyökerű Elzászban készül ilyesmi, mély, érlelt aromák, buborékosokhoz képest szinte olajos textúra, kiemelkedő ár-érték arány. Az ajánlatunk pedig: Wolfberger Crémant d’Alsace.
Reméljük, meghoztuk a kedveteket egy jó rajnai rizlinghez, és velünk tartotok, amikor majd újra együtt kóstolhatunk!
Nézzetek körben webshopunkban és kövessetek minket youtubon és facebookon is: