TYL_8271sz

Etyek360

Az Etyek360-at 2014-ben alapította meg z Etyeki Kúria, a Hernyák Birtok és a Rókusfalvy Birtok, hozzájuk csatlakozott 2015-ben az Anonym Pince és a Haraszthy Pincészet, majd 2017-ben a Kattra Pincészet és az Orosz Gyula Családi Pincészete. Azóta ők heten dolgoznak együtt az Etyek360-on, amiről az Etyeki Kúria képviseletében Gézárt Anna, a Rókusfalvy Birtoktól pedig Rókusfalvy Palkó mesélt nekünk. 

  • Mit jelent az Etyek360?
  • Mérföldkőnek számított mindegyik magyar borvidék történetében, amikor az elmúlt 30 év munkája során úgy döntöttek, egymáshoz fordulnak. Így tettünk mi is 2014-ben. Felismertük, hogy pár száz méterre egymástól is külön utakon járunk. Külön utakon, de egyfelé. Miért ne folytathatnánk ezt az utat innentől együtt, szövetségben? A közös fajták, a sauvignon blanc, chardonnay és a pinot noir, az egyként elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolt minket eggyé. A birtokméret, a különböző eredet, az eltérő filozófiák tesznek bennünket sokszínűvé. Bízunk benne, hogy a közös célok, az együtt gondolkodás és az összpontosított szakmai munka lesz majd Etyek számára egy nagy, meghatározó fordulat.

PN_muhely_02

  • Milyen visszajelzések vannak a borszerető közönség részéről az Etyek360 borokra?
  • A fogyasztók örülnek minden támpontnak, ami segít eligazodni a borok komplex, és elsőre talán ijesztően bonyolult világában. Szükséges olyan egyértelmű, befogadható üzenetek megfogalmazása, amikkel egyértelműen tudnak asszociálni Etyekre, ami „kézzel fogható”: például mészköves termőterület, a három fő fajta (sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir), a pezsgőkészítés újraéledő hagyománya, Budapest közelsége. A közös márkázásról már ötletelünk, de abban egyetértünk, hogy a legfontosabb a már helyben lévő látogatók magas színvonalú vendéglátása, ebbe beletartozik az is, hogy bátran ajánljuk egymást. A borokra és a közösségünkre is pozitívak a visszajelzések, a fogyasztóknak szimpatikus, hogy közösen gondolkozunk, nem csak kommunikációban és rendezvényeken, hanem a belső szakmai munkában is, amely a borok stílusának csiszolódásán és közeledésén is tetten érhető.

TYL_0296

 

  • Vannak saját rendezvényeitek? Milyen rendezvényeken lehet veletek találkozni? 
  • A Gourmet Fesztiválon közös standon jelentünk meg 2018-ban és 2019-ben. Az első évben sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir és pezsgő tételekkel is készültünk. Másodszorra még bátrabbat léptünk, és úgy döntöttünk, a chardonnay-t helyezzük a középpontba. 1 borvidék, 1 fajta, 7 izgalmas értelmezés, melyeket együtt kóstolhattak meg a vendégek, csakúgy ahogy mi szoktuk a műhelykóstolókon.
  • Most már több ízben tartottunk az Etyeki Piknik keretein belül Etyek360 borbemutatót, ahol az érdeklődőknek mesélünk a három fajtáról és hogy miért hiszünk abban, hogy Etyeken van az (egyik) otthonuk Magyarországon.
  • Szakmai munkánk alapja, hogy évente három alkalommal egy-egy műhelykóstolót szentelünk a három szőlőfajtának, ahol az aktuális tételeket közösen kóstoljuk és nyíltan átbeszéljük a borkészítés menetét, a kihívásokat és tapasztalatokat. Erre több alkalommal hívtunk szakmai vendégeket, boros újságírókat is. Emellett havonta együtt reggelizünk, beszélgetünk és terveket szövünk.
  • Keressük a lehetőséget arra, hogy a szakmát is megszólítsuk, így most például szervezés alatt van egy etyeki látogatás az „Egytőről” csapat számára is.

Gourmet

  • Több közösségi boros összefogás született az elmúlt években, velük vannak közös megmozdulásaitok? 
  • A tavaly novemberi pinot noir műhelykóstolón vendégül láttuk Sebestyén Csillát és Vida Petit a Szekszárdi Borászok Céhe képviseletében, meséltek az ő közösségi tapasztalataikról, arról ,hogyan dolgoznak együtt. Jót beszélgettünk és kikértük őszinte véleményüket a borainkról.
  • Idén több hasonló meghívást terveztünk, illetve szerettünk volna közösen szakmai utakra menni (Salon Sauvignon kóstoló – Ptuj, Szlovénia, Balaton Kör), de a koronavírus helyzet miatt ezeket egyelőre el kellett napolnunk. Egyelőre még távlati terv a közös programok hirdetése más közösségi boros csoportokkal, de mi is látjuk, hogy egyre nyitottabbak erre a boros rendezvények szervezői is, így keressük majd erre is a lehetőségeket.

 

  • Hol találkozhatunk veletek a közeljövőben?
  • A jelenlegi helyzetben igyekszünk okosan tervezni, így a szüret utánra időzítettük, október 28-ára egy kóstolót a Kóstolom Borbárban. Ezután pedig reméljük, hogy januárban, a téli Etyeki Pikniken is megvendégelhetünk egy kisebb kóstolócsapatot Etyek360 tételekkel.

TYL_0304

  • Mi az, amit feltétlenül kiemelnétek az Etyek360-nal kapcsolatban? 
  • Kulcsfontosságú, hogy rászánjuk az időt arra, hogy beszélgessünk, nyíltan megosztjuk a tapasztalatainkat, bátran kérünk egymástól segítséget. Hosszú távon reméljük, hogy akár eszköz- és anyagbeszerzéssel, akár a borkedvelők közös megszólításával lendületet tudunk adni az egész borvidéknek. Hisszük, hogy közösen érdekesebb, izgalmasabb, érthetőbb üzenetet tudunk megfogalmazni és átadni.

JEGYVÁSÁRLÁS  ÉS  TOVÁBBI  INFORMÁCIÓ:

Etyek360 x Kóstolom

TOVÁBBI  KÓSTOLÓINK:

Eltűnt borok nyomában / A Babel rejtett kincsei

V. Borklub – Chardonnay Worldwide

Hajdu Attila vs. Bulgária (Borkóstoló és EB selejtező)

Borkurzus Szik Mátyással – Tokaj

Mádám VinCE vs. Mösziő Terroir – Borpárbaj S02

 

IRATKOZZ FEL A YOUTUBE CSATORNÁNKRA, ÉS MEGNÉZHETED A BORVILÁG LEGFRISSEBB VIDEÓIT

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: Mák Tamás