Az Etyek360-at 2014-ben alapította meg z Etyeki Kúria, a Hernyák Birtok és a Rókusfalvy Birtok, hozzájuk csatlakozott 2015-ben az Anonym Pince és a Haraszthy Pincészet, majd 2017-ben a Kattra Pincészet és az Orosz Gyula Családi Pincészete. Azóta ők heten dolgoznak együtt az Etyek360-on, amiről az Etyeki Kúria képviseletében Gézárt Anna, a Rókusfalvy Birtoktól pedig Rókusfalvy Palkó mesélt nekünk.
Mit jelent az Etyek360?
Mérföldkőnek számított mindegyik magyar borvidék történetében, amikor az elmúlt 30 év munkája során úgy döntöttek, egymáshoz fordulnak. Így tettünk mi is 2014-ben. Felismertük, hogy pár száz méterre egymástól is külön utakon járunk. Külön utakon, de egyfelé. Miért ne folytathatnánk ezt az utat innentől együtt, szövetségben? A közös fajták, a sauvignon blanc, chardonnay és a pinot noir, az egyként elképzelt borvidéki stílus és a magas minőség mellett elkötelezett szemléletmód kovácsolt minket eggyé. A birtokméret, a különböző eredet, az eltérő filozófiák tesznek bennünket sokszínűvé. Bízunk benne, hogy a közös célok, az együtt gondolkodás és az összpontosított szakmai munka lesz majd Etyek számára egy nagy, meghatározó fordulat.
Milyen visszajelzések vannak a borszerető közönség részéről az Etyek360 borokra?
A fogyasztók örülnek minden támpontnak, ami segít eligazodni a borok komplex, és elsőre talán ijesztően bonyolult világában. Szükséges olyan egyértelmű, befogadható üzenetek megfogalmazása, amikkel egyértelműen tudnak asszociálni Etyekre, ami „kézzel fogható”: például mészköves termőterület, a három fő fajta (sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir), a pezsgőkészítés újraéledő hagyománya, Budapest közelsége. A közös márkázásról már ötletelünk, de abban egyetértünk, hogy a legfontosabb a már helyben lévő látogatók magas színvonalú vendéglátása, ebbe beletartozik az is, hogy bátran ajánljuk egymást. A borokra és a közösségünkre is pozitívak a visszajelzések, a fogyasztóknak szimpatikus, hogy közösen gondolkozunk, nem csak kommunikációban és rendezvényeken, hanem a belső szakmai munkában is, amely a borok stílusának csiszolódásán és közeledésén is tetten érhető.
Vannak saját rendezvényeitek? Milyen rendezvényeken lehet veletek találkozni?
A Gourmet Fesztiválon közös standon jelentünk meg 2018-ban és 2019-ben. Az első évben sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir és pezsgő tételekkel is készültünk. Másodszorra még bátrabbat léptünk, és úgy döntöttünk, a chardonnay-t helyezzük a középpontba. 1 borvidék, 1 fajta, 7 izgalmas értelmezés, melyeket együtt kóstolhattak meg a vendégek, csakúgy ahogy mi szoktuk a műhelykóstolókon.
Most már több ízben tartottunk az Etyeki Piknik keretein belül Etyek360 borbemutatót, ahol az érdeklődőknek mesélünk a három fajtáról és hogy miért hiszünk abban, hogy Etyeken van az (egyik) otthonuk Magyarországon.
Szakmai munkánk alapja, hogy évente három alkalommal egy-egy műhelykóstolót szentelünk a három szőlőfajtának, ahol az aktuális tételeket közösen kóstoljuk és nyíltan átbeszéljük a borkészítés menetét, a kihívásokat és tapasztalatokat. Erre több alkalommal hívtunk szakmai vendégeket, boros újságírókat is. Emellett havonta együtt reggelizünk, beszélgetünk és terveket szövünk.
Keressük a lehetőséget arra, hogy a szakmát is megszólítsuk, így most például szervezés alatt van egy etyeki látogatás az „Egytőről” csapat számára is.
Több közösségi boros összefogás született az elmúlt években, velük vannak közös megmozdulásaitok?
A tavaly novemberi pinot noir műhelykóstolón vendégül láttuk Sebestyén Csillát és Vida Petit a Szekszárdi Borászok Céhe képviseletében, meséltek az ő közösségi tapasztalataikról, arról ,hogyan dolgoznak együtt. Jót beszélgettünk és kikértük őszinte véleményüket a borainkról.
Idén több hasonló meghívást terveztünk, illetve szerettünk volna közösen szakmai utakra menni (Salon Sauvignon kóstoló – Ptuj, Szlovénia, Balaton Kör), de a koronavírus helyzet miatt ezeket egyelőre el kellett napolnunk. Egyelőre még távlati terv a közös programok hirdetése más közösségi boros csoportokkal, de mi is látjuk, hogy egyre nyitottabbak erre a boros rendezvények szervezői is, így keressük majd erre is a lehetőségeket.
Hol találkozhatunk veletek a közeljövőben?
A jelenlegi helyzetben igyekszünk okosan tervezni, így a szüret utánra időzítettük, október 28-ára egy kóstolót a Kóstolom Borbárban. Ezután pedig reméljük, hogy januárban, a téli Etyeki Pikniken is megvendégelhetünk egy kisebb kóstolócsapatot Etyek360 tételekkel.
Mi az, amit feltétlenül kiemelnétek az Etyek360-nal kapcsolatban?
Kulcsfontosságú, hogy rászánjuk az időt arra, hogy beszélgessünk, nyíltan megosztjuk a tapasztalatainkat, bátran kérünk egymástól segítséget. Hosszú távon reméljük, hogy akár eszköz- és anyagbeszerzéssel, akár a borkedvelők közös megszólításával lendületet tudunk adni az egész borvidéknek. Hisszük, hogy közösen érdekesebb, izgalmasabb, érthetőbb üzenetet tudunk megfogalmazni és átadni.