F&F_2019_394

Villány két arca

Magyarország legdélebbre eső szőlőtermő területe, a Villányi borvidék minden borkedvelő előtt ismert a kiváló borairól. Az országban egyedülálló Villányi Eredetvédelmi Rendszer garantálja, hogy a villányi kikericcsel ellátott palackokból magas színvonalon előállított borok kerülnek a poharainkba. A 2500 hektáros termőterülettel rendelkező borvidék az elmúlt években két fontos márkát is elindított.

Zászlóshajójuk az elegáns, telt és harmonikus Villányi Franc, míg a mindennapokra a könnyed, fiatalos, gyümölcsös Villányi REDy-t ajánlják. 

 

DSC00983

 

A cabernet franct általában más fajtákkal házasítják össze, fajtaborként ritkán palackozzák, a Villányi borvidéken azonban megtalálta az igazi otthonát, és kiemelkedő minőségű borok készülnek belőle. A villányi borászok annyira hisznek a franc-ban, hogy mára a szőlőültetvények egyhetedén ez a szőlőfajta terem. A komplex, sokrétű borokban a fajtajelleg mellett a borász egyénisége is megmutatkozhat. A Villányi borvidék 2014 májusában jelentette be, hogy hosszú ideje tartó együtt gondolkodás eredményeként átdolgozza az eredetvédelmi rendszerét, és életre hív egy új borvidéki márkát.
A Villányi Franc először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borból készülhetett, az elnevezés kizárólag a 100% cabernet franc szőlőből készült borok esetében használható.

 

F&F_2018_244

A premium kategóriájú borok legalább egy évet töltenek fahordóban, de utána a hosszú palackos érlelést is meghálálják. A Villányi Franc super premium kategóriába tartozó borok is kizárólag cabernet franc-ból készülnek, de itt a terméskorlátozásra is szigorú szabályok vonatkoznak. A bor minimum egy évet tölt fahordóban és egyet utána palackban.
A villányi vörösöket sokan többnyire robusztusnak, nagytestűnek tartják, pedig készülnek a borvidéken könnyedebb, a hétköznapokba is sokkal inkább beilleszthető borok is. A piaci trendekhez alkalmazkodva a termelők megalkották a REDy-t, amivel a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatják meg a borkedvelőknek.
Az „Y” generációs közösségi bisztróbor gyümölcsös, fiatalos, vagány és izgalmas is egyben, pont olyan, mint a készítői, a fiatal és az örökifjú villányi borászok.

 

DSC08160

A villányiak szeretnek és tudnak is bulizni, így aztán elkészítették a tökéletes bulibort  – a portugieser alapú házasítás könnyen a társasági események középpontjává válik. Ráadásul a borokkal még csak ismerkedőket is könnyű vele megszólítani, hiszen a gyümölcsössége miatt egy igazán jóivású borral van dolgunk, ami hamar a villányi borok rajongóivá teszi azt, aki issza, így nem lesz nehéz velük megismertetni később a testesebb vörösöket sem. De maradjunk egyelőre a REDy-nél: kezdetben tíz pincészet készítette el a borokat azonos márkanévvel, melynek játékos közös címkéjén a termelő borászra jellemző grafika is megjelenik a neve mellett. A portugieser mellett lehet még benne blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más, Villányban honos fajta, de abban biztosak lehetünk, hogy a bogyós gyümölcsös, fűszeres aromák, a lendületesség, a jól ihatóság jellemzi ezeket a borokat.
DSC01197
Míg a Villányi Franc inkább a borban a komolyabb elmélyülést keresőket szólítja meg, addig a REDy a laza beszélgetések, a bulik kiváló kísérője. 
Érdemes megismerni Villány mindkét arcát, például a Kóstolom borbár október 21-i borkóstolóján, ahol Horkay András, a CEWI vezetője segít eligazodni a REDy-k és a Villányi Franc-ok között.
DSC08275
A borsor:

Lelovits Tamás Pincészete Villányi REDy 2019
Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi REDy 2019
Csányi Pincészet Villányi REDy 2019
Bock Pince Villányi REDy 2019
Lelovits Tamás Pincészete Cabernet Franc 2017
Sauska Pincészet Villányi Franc 2015
Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012

Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc – Kopár 2015

 

Jegyek az eseményre itt foglalhatók:

https://kostolomborbar.hu/termek/villany-ket-arca/

TOVÁBBI KÓSTOLÓINK:

Etyek360 x Kóstolom

Mádám VinCE vs. Mösziő Terroir – Borpárbaj S02

 

IRATKOZZ FEL A YOUTUBE CSATORNÁNKRA, ÉS MEGNÉZHETED A BORVILÁG LEGFRISSEBB VIDEÓIT

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: Villányi Borvidék, Oláh Róbert – Kóstolom