Házi versenyünket Zsani (jelenlegi Borbeszerzési Igazgatónk) és Gábor ( Wine Wizard ) kollégánk összecsapásával folytattuk. 

Mielőtt belekezdünk a beszámolóba egy kis Borpárbaj történelem kezdésnek, aki lemaradt volna az elmúlt két év „belharcáról”:

Gáborral volt egy szoros Borpárbaj összetűzése Zsoltnak még két éve, ahol pezsgőkkel mérték össze tudásukat, akkor Gábor alulmaradt. Itt a Borbár pezsgőportfóliójának a kiválasztása, illetve a végső döntések és irányítás volt a tét. Azóta is Zsolt regnál a Borbár Pezsgőszortimentje felett.

/ Beszámolót a Pezsgőpárbajról itt olvashatjátok el: https://kostolomborbar.hu/2020/06/26/pezsgoparbaj-egymasnak-esett-ket-kostolomos-lokoto/  /

Gábor 2 (49)  VS. Zsolt (76) 4

Ezután következett az idei év első felében egy legendás összecsapás a Pintér Testvérpár részéről. Itt a tét a beszerzési igazgatói pozíció volt házon belül. Zsanival való párharc során pedig Zsolt kapta a kevesebb voksot a választott borsorra. Részleteket a Testvérharccal kapcsolatban itt olvashattok: https://kostolomborbar.hu/2023/05/06/borparbaj-i-2023-05-03-i-testverharc-bornaplo-08/

Zsolt (48) 3  VS. Zsani (52) 4

Ha Zsani le tudja győzni Gábort, megkapja az örökös házi bajnok címet, és bebetonozza magát a borbeszerzési igazgató pozícióba. 

Lássuk mi történt a Borpárbaj soron következő összecsapásán:

Játékmesterünk ezúttal Kézdy Dániel volt, akinek ezúttal is köszönetet mondunk, hogy beugrott Zsolt helyett az utolsó pillanatban. Az országválasztás játékelem jó elemnek bizonyult, folyamatosan ment a találgatás az asztaloknál, hogy vajon melyik országból jöttek az adott kategória borai. Ezúttal ugyanis a nemzetek harcával új tematikával érkezett a csapat. Az egyes kategóriákban előre meghatározott országok szerint kellett választaniuk a versenyzőknek.  

Az első három kategóriában meglepően nagy különbségek alakultak ki a szavazásnál, a nagy vörösök már szorosabb versenyt hoztak.

Voltak nagyon izgalmas tételek, amelyek a közönségnek sok újdonságot hoztak. A szavazás után a  borok felfedése előtt minden esetben egy külön kérdés is fehangzott. Vajon melyik országból érkezhetett a két tétel? Annak ellenére, hogy ez nem tűnhet olyan nehéz kérdésnek, a közönség soraiban kevesen éreztek rá, hogy a borpárok honnan, mely kontinensről, mely országból érkeztek. 

Például a két spanyol verdejo az első körben, amelyek között akkor volt a különbség, hogy meg nem mondta volna senki, hogy azonos fajták. Gáboré egy friss citrusos verzió volt, Zsanié meg egy komplexebb ízvilágú tétel. Talán ezért is vesztett Zsani, a másik könnyedebb és könnyebben érthető volt, jól iható, igazi „kérek még egy pohárral” kategória. 

Ezután a sógoroktól kellett egy bort választaniuk a versenyzőknek és meglepő módon mindkét tétel egy atipikus választásnak bizonyult. Zsani egy nagyon izgalmas nemzetközi, főleg amerikai piacra szánt Zöldveltelinivel, Gábor pedig egy hibátlan südsteiermarkti Sauvignon Blanc tétellel próbált szerencsét. Markus Huber és Lenz Moser kooperációjával készült „New Chapter” Veltelini fantasztikus formában volt, egyik kedvenc tételünk a borbárban nemzetközi fehér kategóriában, nem hiába.

Meglepetés volt, hogy Chilénél ugyanannak a borászatnak két különböző bora versenyzett egymással. Egy kis háttérinfó, hogy itt szinte ugyanazt a bort választotta a két versenyző és pénzfeldobással döntöttek, hogy végül ki melyik fajtát hozta a nagyérdeműnek.

Jók voltak a speechek is, próbálta mindenki megvédeni a saját választását, de itt a közönség dönt, szubjektív értékítélet szerint, és ez így is jó. A vendéglátóhelyek portfóliójának alakítását sok esetben túlságosan szakmai elvek mentén próbálják tervezni a szakértők, ezért is fontos lépés volt számunkra, hogy a közönségre bízzuk a játék során az értékítéletet, hiszen ez róluk szól, nem a szakmáról és ezt szépen lépésről lépésre beépítjük a borlapra is.

Gábor különösen elemében volt, nagyon érdekes történetekkel fűszerezte a borválasztást, még a közönségtől jövő „övön aluli” kérdéseket is hibátlanul meg tudta megválaszolni.

Moderátorunk Kézdy Dani jól vezette fel a játékosokat és a borsort, az I. Borpárbaj sorozat győztese még szórakoztatóbba tette a párharcot.

Összességében úgy gondolom, tudtunk egy új csavart hozni a játékba a nemzetközi vonallal, és lesz is folytatása ennek a „belharcnak” mert körbeveréssel végződött az első 3 forduló.

A következő és egyben utolsó „Borbár belharc” egy igazi kuriózum lesz, ami még sosem volt a Borpárbajok történelmében, ugyanis mindhárman egyszerre csapnak össze a következő szabályok szerint:

4 kör lesz ezúttal és minden körben 3 tétel kerül a vendégek elé „vakon”. A tematikát és a párbaj időpontját egyeztetjük még, de január közepén fogunk sort keríteni rá.

A következő két borpárbaj pedig igazán nagy meglepetéseket hordoz:

  1. November 15. „Igenis van hazai borsajtó” belharc / Kóstolom Winebar Buda

Itt még nem fedhetjük egyenlőre fel a két összecsapó nevét, de annyit elárulhatunk, hogy a hazai boros közélet két meghatározó személyisége. A „Hölgy” versenyző már volt Borpárbajon, és elvarázsolta különleges boraival a közönséget, az „Úr” pedig a hazai boros közélet egy meghatározó személyisége, aki fiatal kora ellenére nagyon mélyre ásta magát a gasztronómia és borok világába is, szó szerint értsétek.:-)

Jegyek elővételben itt kaphatóak a párharcra early bird kedvezménnyel, Október 26. 23:59-ig.: 

  1. November 25. „Borgladiátorok a pincében” !!! / Pázmánd, Bálint Borárium

Első olyan borpárbajunkat szervezzük, ahol két kihívó helyszínt is választott, hogy még nagyobb közönség előtt tudják összemérni a tudásukat. A helyszín ezúttal nem a Kóstolom Winebar Buda, hanem Pázmánd ad otthon az összecsapásnak, és két elszánt borkedvelő méri össze az erejét. Nem árulhatom el még a részleteket, de legyen annyi elég, hogy az egyik játékos egy meghatározó hazai médiaszemélyiség, a kihívó pedig borkereskedő és étteremtulajdonos egyben. 

Jegyek még nem elérhetőek, de ha szeretnétek biztosítani a helyeteket, írjatok nekünk és felveszünk Titeket az előfoglalási listánkra. borbar@kostolom.hu / Jelige: „Borgladiátorok harca”

Összesítés, borpárok:

1. ESP  / Spanyolország

Gábor: Bodegas Naia, K-Naia (verdejo, Rueda) 2022

Zsani: García de Olano, Erai (verdejo, Rioja Alavesa) 2022

Gabor 18 – Zsani 7 / 1:0

2. AUT / Ausztria

Gábor: Polz, Sauvignon Blanc  Südsteiermark 2022

Zsani: Lenz Moser és Markus Huber, New Chapter Grüner Veltliner (Traisental) 2021

Gábor 6 – Zsani 19 / 1:2

3. ITA / Olaszország

Zsani: Amastuola, Vignatorta (syrah-primitivo, Puglia) évjárat? 2019

Gábor: Dezzani, La Luna e le Stelle (Barbara d’Asti) 2019

Gábor 18 – Zsani 7 / 2:2

4. CHL / Chile

Gábor: Antiyal, Pura Fe Cabernet Sauvignon (Maipo) 2019

Zsani: Antiyal, Pura Fe Garnacha-Syrah (Maipo) 2020

Gábor 15 – Zsani 10 / 4:2

5. ARG / Argentína

Zsani: Salentein, Numina Petit Verdot (Uco, Mendoza) 2018

Gábor: Claroscuro, Malbec Gran Reserva (Uco, Mendoza) 2018

Gábor 11 – Zsani 13  /4:4

Összesen : Gábor (68) 4 – Zsani (56) 4

Gábor nyert! Várjuk a bortörténelem első összecsapását januárban, ahol a három „Kóstolom Winebar Buda szakija” csap össze: Zsani VS. Gábor Vs. Zsolt. Ez lesz a borbár történetének első egy egyetlen hármas párharca és aki nyer, azt biztos a bortörténelem meghatározó szereplőjének fogja emlegetni az utókor és neve örök dicsőség fénye alatt fog fürdőzni a világegyetem minden szegletében az örökkévalóságig. A hármas döntőre egy új tematikát találtunk ki, ami a játékosok számára nagyobb kihívást fog jelenteni, a vendégek számára pedig több bort és élményt.

Jegyek még nem elérhetőek, de ha szeretnétek biztosítani a helyeteket, írjatok nekünk és felveszünk Titeket az előfoglalási listánkra. borbar@kostolom.hu / Jelige: „Kóstolom belharc”

Videóbeszámolónk hamarosan érkezik, addig is egy kis hangulatszösszenetet itt tudtok megnézni a Borpárbajról.

TOVÁBBI ESEMÉNYEINKET ITT TUDOD MEGTKEINTENI:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük