A Szekszárdi Borvidék Magyarország egyik legismertebb vörösboros vidéke, itt dolgozik 12,5 hektáron a Sebestyén testvérpár. Csilla és Csaba célja minden évben a legmagasabb minőségű szőlő betakarítása, és az, hogy a borvidék ikonikus boraiból a lehető legjobbat készítsék.
Rengeteget tanulnak, utaznak és kóstolnak, hogy minél jobban el tudják helyezni magukat a bortérképen, és mára pontosan tudják, hogy mit szeretnének képviselni. A pincének persze vannak könnyedebb, gyümölcsös borai is, de a hangsúlyt a prémium kategóriás tételekre helyezik. Dűlőszelektált bikavér, kékfrankos, merlot és cabernet franc boraik elegánsak emlékezetesek, de mindketten leginkább a jó bikavérben hisznek.
Van viszont még egy bor, ami igazán közel áll a borász, Sebestyén Csaba szívéhez. Amikor 2016-ban a szüret előtt felkeresték a Bortársaságtól, hogy néhány borbárral szeretnének egy közös bort készíteni, és vállalná-e ebben a projektben az első borász szerepét, akkor nagyjából 10 másodperc alatt mondott igent. Intenzív, aktív közös munka vette kezdetét, a szüretbe már bekapcsolódtak a borbárok is, és
2017 tavaszán debütált az első Egytőről produktum, egy könnyed, gyümölcsös bisztróbor a borvidék egyik meghatározó fajtájából, kékfrankosból. A fogadtatás olyan jól sikerült, a kapcsolat pedig olyan szorossá vált, hogy a borbárok a következő évet már a metszéstől végig kísérték, és ezúttal a szekszárdiak másik büszkesége, a kadarka került az Egytőről palackjaiba.
Azóta már más borászok is bekapcsolódtak ebbe a kezdeményezésbe, de az első borásszal továbbra sem szakadt meg a kapcsolat, így kedvence, Szekszárd emblematikus bora, a bikavér is bekerül ebbe a sorba. Mert annak ellenére, hogy a bikavér készítése és kommunikálása is nehéz feladat, húgával együtt úgy gondolják, hogy ezzel tudják megmutatni azt, hogy az egyes szőlőfajtákból készült borok jól megválasztott érleléssel és házasítással együtt még többet nyújthatnak, mint külön-külön.
Sebestyén Csaba október 9-én elhozza a Kóstolom Borbárba legkedvesebb borait, például az Egytőről kadarkát, több dűlőszelektált fajtabort, de a bikavér több arcát is megmutatja.
A kóstoló borsora:
Cserszegi Fűszeres 2018
Egytőről Kadarka 2017
Görögszói Merlot 2016
Bikavér 2016
Iván-völgyi Bikavér 2016
Nánai Kékfrankos 2016
Porkoláb-völgyi Cabernet Franc 2016
Grádus 2009
+ Meglepetés
Jegyvásárlás a linkre kattintva lehetséges:
További rendezvények a Kóstolom Borbárban:
Olasz buli október 2-án:
Pálinkakurzus október 12-én:
https://kostolomborbar.hu/termek/pachgabor-palinkakurzus-kostolomborbar/
Pannonhalmi Főapátság kóstolója október 16-án:
https://kostolomborbar.hu/termek/pannonhalmifoapatsag-illestamas-kostolomborbar/
A Polgár Pince muzeális borai november 13-án: