IMG_5816 – nagy

Mitől jó egy pálinka?

Ez a mondat áll az ismertető füzetkén, amit Pach Gábor az asztalunkra tett a Fenegyerek Pálinka kóstolója előtt. Többek között azt is megtudhatjuk belőle, hogy pálinkának a kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készített párlatot nevezhetjük, amelynek cefrézését, lepárlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Pálinkának nevezhető még az Ausztria négy meghatározott szövetségi államában előállított kajszipálinka is, de máshol nem használhatják ezt az elnevezést.  A pálinka története, különleges eljárásokkal készült pálinkák, lepárlási módok, szakszerű kóstolás… sokmindenről szó esik benne. Jó kis olvasmány, de valljuk be, sokkal jobb ezt végig hallgatni egy tucat pálinka kóstolása közben. 

Február 8-án a hazai pálinkafőzés fenegyereke, a zamárdi Fenegyerek Pálinka tulajdonosa és pálinkafőzőmestere hozta el a 24 féle gyümölcspárlatának a felét a Kóstolom borbárba. Pach Gábor 15 éve főzi az egyre ismertebb és elismertebb pálinkáit, és mára országszerte egyre többen tanulják tőle a fortélyokat. A sort végig kóstolva csak arra tudunk gondolni: bár mindenki tőle tanulna! 

A kóstolósorban ismerősebb ízek és ritkaságok egyaránt voltak: 

  1. Körte – hogy valami ismerős ízzel indítsunk,
  2. Irsai Olivér törköly – mert mégiscsak egy borbárban vagyunk,
  3. Cabernet franc+merlot törköly – Iványi Zsófi borász törkölyéből,
  4. Turán borpárlat – a szomolyai Attila Pince szőlőjéből,
  5. Meggy – hogy ne feledkezzünk meg az ismerős ízekről,
  6. Muscat Ottonel szőlőpálinka – mert az illatos szőlőfajták igen jók pálinkának,
  7. Moldova szőlőpálinka – mert ezt a szőlőt alig ismeri valaki,
  8. Vadőszibarack – a gyermekkori ízek felidézéséhez,
  9. Vadcseresznye – mert ez is igazi ritkaság, 
  10. Kivi – mert ez az ország egyetlen kivipálinkája, hiszen pálinka csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, ez pedig dabasi minikiviből van,
  11. Kökény – mert ez gyümölcsként nagyon fanyar, de pálinkának fantasztikus,
  12. Sajmeggy 68% – mert aki ezt megkóstolja, biztosan emlékezni fog a kóstolóra, 
  13. Birs – közkívánatra, a borbár szortimentjéből, szimplán azért, mert annyira finom.

Ha erről a pálinkakóstolóról lemaradtatok, ne búsuljatok, mert a borbárban elég széles a választék a zamárdi gyümölcs wellness központ pálinkáiból. 

És ha esetleg felmerül bennetek, hogy miért szobahőmérsékleten kapjátok a poharatokba a gyümölcspárlatokat, akkor búcsúzóul egy gondolat Pach Gábortól: „A pálinka olyan, mint a tulipán: hidegben becsukódik, melegben kinyílik, és így mutatja meg valódi értékeit.” 

Ha megjött a kedved, hogy ellátogass hozzánk, nézz szét az eseményeink között.