A klímaváltozás nem most kezdődött, már évtizedek óta lehet tapasztalni az egyre melegedő teleket, nyarakat, ami formabontó megoldásokat is tud szülni borvidékeinken egyes borászatoknál (is). Valaki rezisztens fajtákban látja a megoldást, de a 2HA birtok inkább más, kicsit formabontó megközelítéssel nyúlt a szőlőhöz, szakmához. A Tabunelloból az első évjáratot még ha jól emlékszem a 2008-ból kóstoltam Török Csabától. Akkor döntöttem el, ha egyszer lesz esküvőm ezt a bort szolgáljuk fel a vacsorához. Olyan illatok, ízek, energia és egyensúlyt éreztem benne, amit akkor kevés balatoni vörösborban tapasztaltam. Nagyon tetszett szakmailag is és az én ízlésemet is nagyon eltalálta Csaba vörösbora.
Sangiovese szőlőfajtából készül ez a tétel, ami nem éppen őshonos balatoni fajta, olaszország legkedveltebb szőlőfajtája, jelentése Jupiter vére. Csaba úttörőként kezdett el ezzel a fajtával foglalkozni, de most már jópár pincészet követte a példáját és bontogatja szárnyait sangiovese témában, noha ebből nem lehet majd Dunát rekeszteni, de nem is baj.
A hegyek „korpásbajszú őrei“ nem nézték éppen jó szemmel, hogy idegen földről érkező szőlőfajta rondít bele a félédes szürkebarátok földjére még a 2000-es évek derekán, de hála égnek a piac döntött, a sangiovese pedig maradt és azóta is kedvenceink közé tartozik. Időközben a szürkemellényesek is jóba lettek a borral, meg ugye a keletnémet vendégsereg eliszkolt és a félédes szürkebarátban már valószínű csak pár ember látja a jövőképet a környéken, de ő alsópolcon utazik, Csaba borai pedig szigorúan a polcok tetejéről emelhetőek le, ezért is hívják őket felsőpolcos boroknak, ami egy általános kifejezés a kereskedelemben ugyebár. Nagyon kifinomult, mély, érlelésre abszolút alkalmas bor. Leginkább szerintem az első randevúk és kifinomult ízlésű borisszák kedvenc bora, de a boros címkék hátulján megtalálható, unott borszakírók klasszikusát idézném, „baráti beszélgetésekhez is kiválóan alkalmas” kategóriába tartozik:-)
Ne tévesszem meg az FN* (földrajzi jelzés nélküli borászati termékek) kategória a címkén, amit általában alacsonyabb minőségű borokon lehet látni. A bor kimagasló minőségű, abszolút felsőpolcos kategória, csak ugye a fajta nem engedélyezett a borvidéken ezért ez a besorolás.
//Mit is jelent az FN kifejezés hivatalosan? *Földrajzi jelzés nélküli borászati termék az ország bármelyik termőhelyi kataszterbe sorolt, szabályosan eltelepített ültetvényén található bármely osztályba sorolt szőlőfajta terméséből előállítható, tetszőleges hozam mellett. A leszüretelt szőlő természetes alkoholtartalomának min. 7,5 % vol-nak kell lennie (legalább kb. 12,75 MM°), hogy a maximálisan alkalmazható 1,5 % vol alkoholtartalom-növelés esetén a tényleges alkoholtartalom elérje a tanácsi rendeletben rögzített 9 % vol-t. A savtartalomnak (borkősavban kifejezve) el kell érnie a 3,50 grammot literenként. Az FN borászati termékek esetében lehetővé válik bizonyos feltételek mellett a fajta és az évjárat feltüntetése. Földrajzi árujelző feltüntetése e termékeken nem lehetséges, ugyanakkor márkanév vagy a pincészet neve néhány megkötéssel feltüntethető. // Ezért sem feltétlenül érdemes a borok besorolására idehaza adni, mert egyáltalán nem a minőség a mérvadó ezeknél a kifejezéseknél. Nyílván az eredetvédett boroknál van ennek fontos szerepe, de erről később még úgyis írunk a csopaki, vagy a tokaji borok esetében.
Borleírás:
Tabunello 2020
„Alapja a sangiovese grosso, őshazája Toszkána. Rendkívűl későn érő fajta, a radikális terméskorlátozás elengedhetetlen. Ha így nevelik világklasszis nagy borokat képes adni, hihetetlen nagy érési potenciállal. Már az etruszkok majd a rómaiak is termesztették, 2500 évre visszamenőleg jegyzik. Magyarországon elsőként és jelenleg egyedül mi foglalkoztunk vele – mára ez már változott, többen is telepítettek az elmúlt 15 évben – . Ha pedig nem így lenne, akkor az csak azért lehet, mert a római birodalom idején Pannónia tartományban már megjelent, és bort is készíthettek belőle.“
„A 2020-es Tabunello 13 hónapot töltött 225 literes használt illetve új hordóban, majd 2021 februárban palackoztuk.“
/hivatalos leírás forrás: 2HA/
Adatlap:
Évjárat | 2020 |
Szín | Vörös |
Szőlőfajta | Sangiovese |
Szárazság | Száraz |
Maradékcukor | 0 g/l |
Borvidék | Badacsony |
Dűlő | Szent-György hegy |
Alkoholtartalom | 13 % Vol |
Fogyasztási hőmérséklet | 16℃ |