borpárbaj beszámoló - BÁLINT "gasztrokult" Gyuri és Rákóczi "csakegykorty" Feri

Borpárbaj beszámoló I Borgladiátorok Pázmándon – Kulisszatitkok és beszámoló

„Borgladitárok a pincében” összecsapás véglegesen eldőlt Pázmándon November 25-én. Az örök dicsőség és elismerés glóriája felkerült a győztesre, akit méltón ünnepelt a közönség.

Az első kihelyezett Borpárbajunk emlékezetesre sikerült. Rákóczi „csakegykorty” Feri brillírozott és egy nagyon izgalmas borsorral állt elő a házigazda Bálint „Gasztrokult” Gyuri ellen.

Mindkét borsor jól megtervezett és pontos elképzelés mellett alakult ki. Mindkét versenyző alaposan készült a másikra és tanulmányozta az előző párbajokat, mi is tetszik igazán a nagyérdeműnek, hogyan érdemes taktikázni, mely tételekkel lehet tutira nyerni. Ennek megfelelően elképesztően szoros párharcnak néztünk elébe.

Az érdekesség, hogy az összpontszámok és szavazatok alapján döntetlen lett a végeredmény (105:105). Másrészről körönként kapják a versenyzők a pontokat, így egyértelmű nyertest tudtunk hirdetni a végén, hiába a szavazatok alapján való egyezés.

Nézzük a párbajozók választását:

  1. Kör – „Hétköznapi fehérbor” kategória

Ezt a kategóriát könnyű fehérboraként is lehetne nevezni, de azért lett végül a hétköznapi fehér a kategória elnevezése, mert árkategória alapján 3500 Ft-ig kellett beleférni a kiskereskedések polcain az árlimitbe, és a magasabb kategóriás borokat kedvelő célközönség számára ez még a hétköznapi fehér kategóriát súrolja nálunk.

Gyuri rutinosan egy sláger fehérbort választott a Cseri Pincészettől (Secundus 2022, Rajnai Rizling) és arra épített, hogy a savak és maradékcukor, illat aránya elviszi a pálmát. Feri még bátrabbat húzott és egy nagyon letisztult és izgalmas félédes Skrabski 2018 Frumintot hozott. Az érdekessége ennek a tételnek, hogy Kézdy Danival, amikor 3 éve meglátogattuk közösen a Skrabski Pincét, egyik kedvenc tétele volt ez a félédes Furmint. Tartalmas, jó a savak és a félédességhez járó maradékcukormennyiség szép egyensúlyban van. A kóstolón közel 50 fő volt jelen, de csak 42-en szavazott. Az első kör 21:21 arányban zárult, itt nem tudtunk nyertest hirdetni, így mindketten 1 ponttal voltak előrébb. A borpárbajok története során ez nagyon ritka, hogy mindkét bor egyenlő arányú szavazatot kapjon, ez még jobban élezte a párharcot és a védőbeszédek során a csípkelődéseket a két versenyző között.

Rákóczi „csakegykorty” Feri (1) – Bálint „Gasztrokult” Gyuri (1)

2. Kör – „Nagy fehér” kategória

Itt már bátrabban lehetett bort választani, egészen 7000 Ft-ig polci áron. Mindkét versenyző kis butikborászat borai közül szemezett. Feri egy igazi különlegességet választott Somlóról, a Somlói Apátsági Pincészet 2020-as Hárslevelűjét, Gyuri pedig a Brigád Mór csapatától a Wild Selection Chardonnay 2021 borával lépett a ringbe.

Nagyon meglepő eredményt hozott ez a kör. A SAP Hárslevelű szakmai körökben egy referenciatételnek számít, ellenben a Brigád Mór Chardonnay-je egy viszonylag ismeretlen bor, egy feltörekvő borászattól. Ezúttal ez a hordós, kis maradékcukros, telt, zömök chardonnay, elnyerte a közönség tetszését és elég nagy pontkülönbséggel tudta behúzni Gyuri a következő kört, ahol 2 ponttal növelte az előnyét.

Rákóczi „csakegykorty” Feri (1) – Bálint „Gasztrokult” Gyuri (3)

Borpárbaj Pázmánd November 25. Kóstolom Borbár – Rákoczi ferenc és Gasztrokult Gyuri11

3.Kör – „Hétköznap vörös” kategória

Számomra talán a legnehezebb kategória, mert értő közönségnek alap vörösbort választani nehéz műfaj. „Könnyű legyen, gyümölcsös, izgalmas, kiugorjon a pohárból, de azért legyen benne kicsit több mint egy alap vörösben”, szokott lenni az általános igény a fogyasztók körében, ember legyen a talpán, aki itt minden alap vörösbor kritériumának egy tételben úgy eleget tud tenni, hogy versenyben kell állítani egy valószínűsíthetően karakterben teljesen eltérő társával. Hatalmas a szórás ebben a kategóriában, itt még pont el lehet csípni egy vastagabb érleltebb alapbort és egy sillert is akár. Nézzük, mivel érkezett a két borgladiátor:

Gyuri ragaszkodott a gyökereihez nagyon helyesen és egy környékbeli termelőtől, Nagy Gábortól hozott egy élénk színű, friss, könnyű, gyümölcsös vörösbort a Könnyűvért 2022-ből. Feri pedig talán az egyik legjobb ár-érték arányú Bikavért rendelte Egerből, a Gróf Buttler Pincészettől hozott egy 2016-os Bikavér Superior kategóriát, ami ezúttal éppen hogy meg tudta verni a helyi erőket. Fej-fej mellett a két versenyző, nagyon egymásra vannak hangolva. Feri nem hagy ki egy poént se és minden lehetőséget megragad, hogy a közönséget saját boraira hangolja. Kell neki a következő két kör nagyon. Ha Gyuri behúzza a következő kategóriát, csak egy igazi karácsonyi csoda mentheti meg Ferit a vereségtől.

Rákóczi „csakegykorty” Feri (2) – Bálint „Gasztrokult” Gyuri (3)

Borpárbaj Pázmánd November 25. Kóstolom Borbár – Rákoczi ferenc és Gasztrokult Gyuri7

4.Kör – „Nagy vörös” kategória

Itt már nagy a szórás, hatalmas választék van a hazai borpiacon ebben az árkategóriában és rengeteg jó bor közül lehet választani, számos stílusban, fajtában, érleltségben. Gyuri biztonsági játékosként egy olyan bort hozott, ami minden évjáratban remekel és abszolút közönségkedvenc, ezzel szinte lehetetlen félrenyúlni: St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2021. Feri pedig látszólag elég otthonosan mozog a hazai boros közéletben, mert egy olyan bort választott, ami kis palackszámban került forgalomba és csak a borkedvelők közönségének felső pár százaléka ismeri, itt már szűk a levegő. Légli Géza Kislak 2017-es csúcsvörösbora került a poharakba és 23 – 19 arányban felül tudott kerekedni az egri csúcsvörössel szemben. Azt be kell vallanom, hogy a Hangácsban kicsit csalódtam, nem ilyen szokott ez a bor lenni. Elképzelhetőnek tartom, hogy túl fiatalon került forgalomba, még kell neki idő a palackban, szerintem.

Fordult a kocka, Feri vezet és már egyértelműen ki tudjuk jelenteni, döntetlen nem lehet, hiszen a Jolly kategória 2 pontot ér és egy pont különbség van a két játékos között. Aki az utolsó kört behúzza, lesz a pázmándi borgladiátorok borpárbaj viadal első bajnoka.

Rákóczi „csakegykorty” Feri (4) – Bálint „Gasztrokult” Gyuri (3)

Borpárbaj Pázmánd November 25. Kóstolom Borbár – Rákoczi ferenc és Gasztrokult Gyuri14

5. Jolly – „Hazai MT pezsgő”

A Jolly kategóriában, bárki bármit hozhat egészen 14000,- Ft polci árig. A jelen esetben a vendégek érdekében történt egy konszenzusos döntés, hogy egy aszú ne tudjon egy tanninos vörösborral összecsapni még véletlenül sem, amire már volt ugye példa és nem bizonyult túl szerencsés borpárosításnak. Az első Borpárbaj meetingen megbeszéltük, hogy ebben a kategóriában kizárólag palackban erjesztett, tradicionális eljárással készült, hazai pezsgő kerülhessen a vendégek elé.

Hatalmas a választék ebben a kategóriában is, bőven van miből szemezni. Feri biztonsági játékosként a Kreinbacher Birtok – mennyiségben feltétlenül – legnépszerűbb Extra Dry pezsgőjét hozta. Gyuri pedig egy tokaji pezsgőt választott, Zichy Anna MT 2020-as pezsgőjét. Érdemes megkóstolni, ha még nem tettétek volna meg, mi nagyon szeretjük ezt is a Kóstolomban. De nézzük az utolsó fordulót, egy maradékcukros Extra Dry összecsapását a szinte csontszáraz tokaji pezsgővel.

Borpárbaj Pázmánd November 25. Kóstolom Borbár – Rákoczi ferenc és Gasztrokult Gyuri4

A közönség döntött és a maradékcukor újra győzőtt, bődületes arányban 30 – 12 egyértelműen Krainbacherék Extra Dry pezsgője javára döntött a vendégsereg és így végérvényesen eldőlt, Rákóczi „csakegykorty” Feri nyert, hatalmas stand up és remek borválasztás jellemezte az egész estét. Azt gondolnánk, hogy a mikrofon mögött Feri leuralta a pályát, de azért Gyurit sem kellett félteni, oda-oda szúrt az óriásnak és remek adok-kapok alakult ki az este során.

Mindenki nyert, aki eljött, de Feri szavaival élve, leginkább Ő nyert, hiszen tényleg ő nyerte a Borpárbajt és le a kalap előtte. Becsületesen felkészült, konzultált titkos tanácsadóival és nagyon alaposan összerakta a borsorát.

Köszönjük Ferinek és Gyurinak a felejthetetlen estét. Mi visszatérünk hamarosan, a következő két borpárbaj és számos izgalmas eseményünk időpontja már nyilvános.

Január 17. Világszám – első 3-as összecsapás a Kóstolom „szakik” döntője következik

LINK- https://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek/205/boprarbaj-reloaded-vilagszam-az-elso-3-as-osszecsapas-a-kostolomban-2024-01-17-19-00

Január 31. Hazai Borsajtó két meghatározó alakja csap össze: Vancsik Ivett és Geri Ádám (Vince Bormagazin)

LINK- https://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek/193/borparbaj-i-igenis-van-hazai-borsajto-belharc-i-januar-31-i-19-00

Boldog, áldott és békés ünnepeket kívánunk minden követőnknek, borkedvelőnek és még a sörös/pálinkás embertársainknak is! Igyatok finom borokat és pezsgőket az ünnepeket alatt, mindenki a saját hemináját szem előtt tartva és vigyázzatok magatokra, várunk Titeket továbbra is Borbárunkban szeretettel!

TOVÁBBI ESEMÉNYEINKhttps://kostolomborkereskedes.hu/esemenyek

Számos eseményeink közül tudtok választani az oldalunkon, és ne feledkezzetek meg róla, élményt ajándékozni a legszebb dolog, szerintünk. Gyertek el közösen barátaitokkal, szeretteitekkel, és engedjétek meg nekünk, hogy felejthetetlen boros pillanatokkal ajándékozzunk meg Titeket.

„Le us entertain you”

kóstolom borbár buda eseményei 2024
Képernyőfotó 2023-12-18 – 13.42.45