borkostolo-somlo

Mitől „nagymester” Spiegelberg István és mi teszi kiemelkedő borásszá? Miért érdemes hozzánk ellátogatni szerdán a Spiegelberg borkóstolóra?

Egy örökké kritikus szemléletű borbarátom írta nekem, hogy a „mester” kifejezés nem azért tűnik sértőnek elsősorban a Somlón dolgozó többi borász számára, mert István érdemeit vitatja, hanem mert leértékeli a többi termelő munkásságát.

Engedjétek meg, hogy kifejtsem, miért illettem Istvánt a „nagymester” jelzővel. Ez az analógia a sakk világából származik, ahol, ahogy tudjuk, nem csak egy nagymester létezik, hanem többen is. A sakkban az „ELO” pontszámok és a versenyeredmények alapján lehet leegyszerűsítve elérni a különböző besorolásokat. Minél többet játszik valaki a FIDE hivatalos versenyein, minősített magas pontszámú játékosokkal szemben nyer, egyre feljebb kerül a ranglistán, pontokat gyűjt, majd idővel elnyeri a nemzetközi mester és végül a nagymester címet. Kis infómorzsa: Az „ÉLŐ” pont bevezetését, ezt a statisztikai keretrendszert Élő Árpád magyar híresség alkotta meg 1939-ben az American Chess Federation kérésére, amit a nemzetközi sakkvilág mai napig használ. Megint egy kiemelkedő hazai a teljesítmény, amire büszkék lehetünk.

István több nemzetközi lap által is elismerést kapott és bekerült egy amerikai magazin szerint a világ top 100 borászatának listájára, ami miatt elsősorban a „nagymester” kifejezést használtam. Egy ilyen szintű nemzetközi elismerés komoly eredmény nemcsak személyére, hanem az egész hazai borágazatra nézve. A világ 100 legjobb borászata közé beválasztotta a Wine and Spirit Magazin és a 2010-es (amúgy nagyon nehéz évjárat) Juhfarkját pedig szintén a 100 legjobb bor közé ugyanez a magazin. 

A „kiemelkedő” kifejezéssel kapcsolatos másik kritikámra visszatérve, számos ok miatt jutott eszembe Istvánt ilyen jelzővel illetni.

Valaki kiemelkedő lehet a borászat világában nem csupán a borai minősége révén; Nem csak a somlói régióban, de a nemzetközi borászati életben is megkülönbözteti magát István. Ha egy példát említhetek, már ezzel is meg tudom védeni a „hatásvadász” kitüntetésemet kritikusom felé:

„Idén (2019) a franciországi Provence-ban került megrendezésre az Oenovideo Nemzetközi Szőlő és Bor Filmfesztivál, ahol 17 országból összesen 144 film versenyzett. A látogatók ebből választhatták ki a Terroir Squad kisfilmet a legjobb film díjára, ami a somlói Spiegelberg-birtok filozófiáját mutatta be.” – forrás: boraszportal.hu

Azon túlmenően István a kommunikáció és stílus terén is kiemelkedik, amivel sokan nem értenek egyet, de van rá ésszerű magyarázatom. Hazánkban több mint 2000 borászat gyárt palackozott bort, így a kiemelkedés ehhez a hatalmas mezőnyhöz nem csak a borok minőségénél fogva szükséges. Egyesek többet költenek marketingre, hirdetésekre és megjelenésre, mások rendszeresen kommunikálnak, és vannak, akik személyiségükkel tűnnek ki. István egy jelenség és erősen polarizáló személyiség; biztos lehetsz benne, hogy megjegyzed, ha találkozol vele. Néha megosztó, néha hangos, néha talán nehézkessé válhat vele a kommunikáció, de egy biztos: sosem unalmas vele beszélgetni, és hatást gyakorol. Számomra mindenképp kiemelkedik a hazai borászati élet szereplői közül. Ez szubjektív vélemény, amellyel lehet vitatkozni, de azt javaslom mindenkinek, aki még nem találkozott vele személyesen: látogassanak el hozzá, vagy jöjjenek el a kóstolójára, és utána cáfoljanak meg. 

Röviden összefoglalva, Somlón számos kiemelkedő és magas minőséget képviselő borászat működik, hiszem, hogy ez az egyik legizgalmasabb borvidékünk itthon, és István hozzájárulás nélkül kevesebb lenne az egész.

Gyertek el hozzánk szerdán, és ismerjétek meg a Spiegelberg borok világát, „István világát”, ami Somlón belül is egy önálló univerzumot képvisel. Azt, hogy miért Mordor és mi köze van Istvánnak – vagy ahogyan mi szeretjük hívni, Spiginek – Darth Vaderhez, eláruljuk a kóstolón, ha eljöttök. Nem érdemes kihagyni!

Borsor:

    1. Natur Juhfark 2021
    2. Chardonnay 2021
    3. Furmint 2021
    4. Hárslevelű száraz 2021
    5. Hárslevelű félszáraz 2021
    6. Hárslevelű félédes 2021
    7. Hárslevelű 2020
    8. Hárslevelű 2013