A Triglavtól a Vardarig, ahogy anno Jugoszláviában megénekelték, mi borokat hozunk el 6 jugoszláv utódállamból, olyan fajtákból, amelyek meghatározók egy ország, régió vagy borvidék borászata szempontjából. A térségről, borvidékekről, szőlőfajtákról, borászatokról és nem utolsósorban a borokról Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője és Ercsey Dániel, a Pécsi Borozó szerkesztője beszélnek.
A kóstolóval kapcsolatban Győrffy Zoltánt kérdeztük:
- Honnan jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen borkóstoló?
- A kóstolónak voltak már előzményei, volt a Pécsi Borozónak Balkán Borklubja Pécsett és Budapesten is, ahol egy-egy térséget vagy pincészetet mutattunk be. Annak az volt a kiindulópontja, hogy jómagam sok éve foglalkozom ezzel a térséggel, sokat járok arrafelé, sokat publikáltam erről a területről. Ercsey Dani szerkesztő kollégám meg eleve úgy került a pécsiborozós csapatba, hogy szerettünk volna még inkább közép-európai tematikát, ő ehhez jelentősen hozzá tudott tenni, elég sok tekintetben vannak közös mozgatórugóink. Mivel a borklubban érdeklődők mindig voltak, arra jutottunk, hogy érdemes volna egy teljesebb ex-jugoszláv merítést összehozni.
- Mi volt a koncepció, ami alapján összeállítottátok a borsort?
- Szerettünk volna egy átfogó képet mutatni, hol is tartanak azok az országok, amelyek egykoron Jugoszlávia néven voltak csokorba kötve. Elsősorban az autochton fajtákra építettük fel a borsort, egyes országok kiemelt borvidékeire, azon belül vezérfajtákra, olyan érdekességekre, amelyek talán idehaza kevésbé ismertek.
- Sok fejtörést okozott pont ezt a 9 bort kiválasztani, vagy egyértelmű volt, hogy ezeken keresztül szeretnétek bemutatni a jugoszláv utódállamok borait?
- Nem a kiválasztás okozott gondot, hanem a begyűjtés. Egyszer a járványhelyzet miatt el kellett napolni a kóstolót, és mi sem tudtunk mindenhova eljutni, begyűjteni a Magyarországon nem forgalmazott tételeket. De rajta vagyunk és remélhetőleg július 22-ig minden megérkezik vagy megfelelő pótlást tudunk találni.
- Egy-egy adott régió meghatározó fajtáit hozzátok el a kóstolóra – az ismert, nagy nevek elérhetőbb boraiból, vagy inkább a kis pincészetek rejtett kincseiből válogattatok?
- Nagyon vegyes a kép. Vannak megapincészetek, sokmilliós termeléssel, viszont ott is akadnak fajtatipikus, tisztességes borok, ugyanakkor vannak egész kicsi pincészetek is, ahonnan meg igazi ritkaságokat is meg tudunk majd mutatni. A pandémiás helyzet nem kedvez nekünk sem, de aki eljön erre a kóstolóra, biztos élvezni fogja, mert jó borok lesznek, jó történetek. Ha nyitott szívvel érkezel, a Balkánon mindig szívesen látnak!
Csatlakozzatok hozzánk az ex-jugoszláv borvidékek ikonikus szőlőfajtáit bemutató borkóstolóra július 22-én!
Jegyeket vásárolni itt tudtok: